EU vill locka duktiga forskare

Europa behöver duktiga studenter forskare och därför planerar EU att förbättra villkoren för studenter och forskare som kommer från länder utanför EU.

Europa behöver duktiga studenter forskare och därför planerar EU att förbättra villkoren för studenter och forskare som kommer från länder utanför EU.

Varje år kommer 200 000 studenter och forskare till Europa från länder utanför EU. Många möter byråkratiskt krångel och reglerna för studentvisum och upphållstillstånd varierna mellan länderna. Det gör det svårt att flytta mellan EU-länderna och merparten lämnar Europa efter examen eller avslutad forskning.
För en dryg månad sedan presenterade EU-kommissionen ett förslag till ett direktiv som ska göra det enklare för medborgare utanför EU som vill studera och forska här.

– Att komma till EU för forskning eller studier är mycket svårare än det borde vara. Vi måste avlägsna dessa hinder för att göra EU mer öppet för begåvade människor. Sådan rörlighet gynnar EU och vår ekonomi genom spridning av kunskap och idéer, säger EU-kommissionens ledamot med ansvar för inrikesfrågor Cecilia Malmström, i ett pressmeddelande.

Förslaget innehåller en rad konkreta åtgärder som ska gynna studenter och forskare som kommer till Europa. Det ska gå snabbare att få upphållstillstånd och enklare för familjen som flyttar med. Det ska också bli möjligt att stanna kvar efter studier eller avslutad forskning och söka jobb eller starta företag.
Emelie Lilliefeldt, utredare på Saco, som följer arbetet på EU-nivå och är mycket nöjd med förslaget till direktiv.

Emelie Lillifeldt

– Den viktigaste delen i det här tycker jag är förslaget att forskare och studenter ska få stanna kvar i landet 12 månader efter studier eller forskning för att söka jobb eller starta företag. I dag sparkat vi ut de här högutbildade personerna från Europa och det är ett enormt kompetensslöseri, säger hon.

Förslaget till nytt direktiv innehåller bland annat följande konkreta förändringar:

– Den som söker visum eller uppehållstillstånd för studier eller forskning inom EU ska inte behöva vänta längre än 60 dagar på besked.
– Forskare och studenter ska få stanna kvar i 12 månader för att söka jobb eller starta företag.
– Studenter ska få jobba 20 timmar i veckan (vilket redan är tillåtet i Sverige).
– Enklare regler som gör det lättare för studenter och forskare att röra sig inom EU. Dessutom bättre möjligheter att studera och forska i EU, även för medföljande familj.

Förslaget till direktiv finns nu i Europaparlamentet som närmast ska förhandla innehållet med ministerrådet. Beslutsprocessen brukar ta 6-12 månader och det innebär att vi kan förvänta oss beslut om ett nytt direktiv i slutet av 2013 eller början av 2014. Därefter har alla EU-länder tre år på sig att implementera direktivet.

Karin Virgin

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar