Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningStötar skyddar elnätet

Stötar skyddar elnätet

Roya Nikjoo
Roya Nikjoo i fysiklabbet. Foto Marie Androv

Roya Nikjoo använder en annorlunda metod för att skydda elnätet. Hon är doktorand på Skolan för elektro- och systemteknik på KTH och har hittat en metod att använda urladdningar i elnätet för att ställa diagnos på viktiga komponenter.

Vad är det ni kollar med den här tekniken?
– Vi har tagit fram datorprogram och verktyg för att ställa diagnoser på olika komponenter i elnätet. Främst transformatorer. Programmet analyserar de elektriska kurvorna från komponenterna. Det har en inbyggd funktion för att göra de här analyserna. Vi kan se om de har problem med isoleringen eller om de har blivit förslitna.

Hur gör ni era undersökningar?
– En tanke är att man ska kunna använda naturliga blixtnedslag, men man kan använda vilken sorts elektrisk stöt som helst som går genom elnätet. I elnät förekommer det alltid en hel del svängningar med mönster som påminner om dem från blixtnedslag. De uppträder flera gånger per år.

Hur ofta kan ni göra era undersökningar?
– Normalt passar man på att genomföra diagnostiska tester, kanske vart tionde år när en del av elnätet ändå måste stängas ner. Men våra tester kan genomföras utan att man stänger ner nätet. De kan genomföras flera gånger per år.

Vilka komponenter kan man diagnosticera med systemet?
– Transformatorer, kablar och generatorer är viktiga. Man har till exempel i regel dubbla transformatorer, så om en går sönder har man en extra. Men det tar ett år att konstruera en ny och installera den. Och under det året kan det bli allvarligt om det blir fel på den som är kvar.

På vilket sätt använder man blixtnedslagen för att kolla elnätet?
– Det är inte så vanligt med blixtar, kanske. Men i de fall de slår mot elledningarna, skapar de en våg som löper längs hela ledningen, ända till transformatorn i änden. När en sådan våg går igenom en transformator kan vi mäta strömmen som kommer ut ur den. Den strömmen bär med sig information. Det är lite som när doktorn tar ett EKG för att mäta hur hjärtat mår. Våra kurvor visar hur transformatorerna i ett elnät mår. En hel transformator och en trasig ger ifrån sig olika sorters kurvor.

Vad kan ni göra nu som man inte har kunnat förut, egentligen?
– Vi kan diagnosticera problem och därmed agera i tid och kanske byta ut komponenter i elnätet innan de går sönder.

Vad händer härnäst?
– Än så länge har vi jobbat i labbet, men nästa steg, efter licentiatavhandlingen i april, blir att gå ut och jobba i fält.

Sture Henckel

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.