Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningStötar skyddar elnätet

Stötar skyddar elnätet

Roya Nikjoo
Roya Nikjoo i fysiklabbet. Foto Marie Androv

Roya Nikjoo använder en annorlunda metod för att skydda elnätet. Hon är doktorand på Skolan för elektro- och systemteknik på KTH och har hittat en metod att använda urladdningar i elnätet för att ställa diagnos på viktiga komponenter.

Vad är det ni kollar med den här tekniken?
– Vi har tagit fram datorprogram och verktyg för att ställa diagnoser på olika komponenter i elnätet. Främst transformatorer. Programmet analyserar de elektriska kurvorna från komponenterna. Det har en inbyggd funktion för att göra de här analyserna. Vi kan se om de har problem med isoleringen eller om de har blivit förslitna.

Hur gör ni era undersökningar?
– En tanke är att man ska kunna använda naturliga blixtnedslag, men man kan använda vilken sorts elektrisk stöt som helst som går genom elnätet. I elnät förekommer det alltid en hel del svängningar med mönster som påminner om dem från blixtnedslag. De uppträder flera gånger per år.

Hur ofta kan ni göra era undersökningar?
– Normalt passar man på att genomföra diagnostiska tester, kanske vart tionde år när en del av elnätet ändå måste stängas ner. Men våra tester kan genomföras utan att man stänger ner nätet. De kan genomföras flera gånger per år.

Vilka komponenter kan man diagnosticera med systemet?
– Transformatorer, kablar och generatorer är viktiga. Man har till exempel i regel dubbla transformatorer, så om en går sönder har man en extra. Men det tar ett år att konstruera en ny och installera den. Och under det året kan det bli allvarligt om det blir fel på den som är kvar.

På vilket sätt använder man blixtnedslagen för att kolla elnätet?
– Det är inte så vanligt med blixtar, kanske. Men i de fall de slår mot elledningarna, skapar de en våg som löper längs hela ledningen, ända till transformatorn i änden. När en sådan våg går igenom en transformator kan vi mäta strömmen som kommer ut ur den. Den strömmen bär med sig information. Det är lite som när doktorn tar ett EKG för att mäta hur hjärtat mår. Våra kurvor visar hur transformatorerna i ett elnät mår. En hel transformator och en trasig ger ifrån sig olika sorters kurvor.

Vad kan ni göra nu som man inte har kunnat förut, egentligen?
– Vi kan diagnosticera problem och därmed agera i tid och kanske byta ut komponenter i elnätet innan de går sönder.

Vad händer härnäst?
– Än så länge har vi jobbat i labbet, men nästa steg, efter licentiatavhandlingen i april, blir att gå ut och jobba i fält.

Sture Henckel

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.