Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadFöräldralediga får för låga löneökningar

Föräldralediga får för låga löneökningar

Föräldralediga har rätt till samma löneutveckling som hon eller han skulle haft på jobbet. Trots att reglerna är tydliga i Föräldraledighetslagen och i de flesta kollektivavtal upplever många att lönen halkar efter när man är hemma med barn.

I sommar är det åtta år sedan Föräldraledighetslagen kompletterades med ett tydligt förbud mot att missgynna föräldralediga. Förbudet gäller bland annat de årliga lönerevisionerna och innebär att föräldralediga ska behandlas som om han eller hon varit i tjänst.

Stina Kimstrand
Stina Kimstrand

Stina Kimstrand, ansvarig för de här frågorna på Sveriges Ingenjörer, håller regelbundet seminarier för föräldralediga medlemmar. Där märker hon att lagstiftningen inte följs av alla arbetsgivare.

– Många unga föräldrar berättar att de får lägre löneökningar när de är föräldraldiga. Det strider både mot lagen och mot många kollektivavtal som har ett liknande förbud mot att missgynna föräldralediga, säger hon.

I Sveriges Ingenjörers enkätundersökning om föräldraledighet bland medlemmarna från 2011 svarade en tredjedel av kvinnorna och 13 procent av männen att deras löner hade påverkats negativt under föräldraledigheten.

Björn Nyström, förtroendevald på Saco Posten, med lång erfarenhet av lokalfackligt arbete, tror att en förklaring till att föräldralediga missgynnas är okunnighet både bland förtroendevalda, arbetsgivare och anställda.

– När lagen kom fick den mycket uppmärksamhet men jag är rädd för att många har glömt vad den innebär. De som är kring 30 i dag fanns inte på arbetsmarknaden när lagen introducerades och fick uppmärksamhet i samhällsdebatten, säger han.

Akademikerföreningen vid Posten har länge varit duktiga på att följa upp medlemmarnas löner, påtala brister som missgynnande av föräldralediga, och det har också gett resultat.

– När vi ser att föräldralediga missgynnas och hjälper dem att få de lönepåslag som de har rätt får jag ofta höra ”tack, det kände jag inte ens till”. Det förvånar faktiskt mig, säger Björn Nyström.

Stina Kimstrand på Sveriges Ingenjörer menar att akademikerföreningarnas arbete med att bevaka de föräldraledigas rättigheter är viktigt. Hon uppmanar de lokala facken att prata om den här gruppen redan vid de inledande löneförhandlingarna då löneutrymmet fastställs, innan lönesamtalen startar. Det är nödvändigt att ledningen och alla lönesättande chefer har koll på vilka de är och att alla vet vad lagen innebär.

– När förhandingarna sedan är avslutade tycker jag att fack och arbetsgivare ska träffas för ett summera och utvärdera lönerevisionen. Det är ett bra tillfälle att kontrollera att ingen föräldraledig har missgynnats, säger hon.

Carl-David Johansson, ordförande för Sveriges Ingenjörers akademikerförening vid Outotec Sweden AB i Skellefteå, har en idé om hur begreppet missgynna kan relateras till en grupps lönestruktur.

Carl-David Johansson
Carl-David Johansson

– Före semestern kommer jag att gå igenom med arbetsgivaren vad som har fungerat bra och dåligt i årets revision. Då är jag också väldigt angelägen om att vi lyckas komma överens om medlemsgruppens lönestruktur för att kunna ha något att förhålla oss till i fortsättningen, säger han.

– Det är inte det lokala facket som sätter lönerna efter prestation men vi ska bevaka att lönestrukturen följs och påtala när enskilda anställda blir missgynnade. Om till exempel en medlem enbart får ett procentuellt påslag som motsvarar den lokalt förhandlade potten finns det risk att medlemmen halkar efter medlemsgruppens löneutveckling och därmed påverkar lönestrukturen negativt, säger Carl-David Johansson.

Med prestationsbaserade löner hävdar en del arbetsgivare att de inte kan bedöma prestationen på dem som inte är i tjänst och därför inte kan ge dem en löneökning i nivå med tidigare år.

– Det är ett stort missförstånd och här är lagen glasklar. Föräldralediga ska få en lönehöjning i nivå med den som han eller hon har haft innan, helt enkelt följa sin lönekurva, säger Stina Kimstrand.

Carl-David Johansson uttrycker saken så här:

– Man måste ha samma fart som tåget har när man hoppar på det igen.

Karin Virgin

 

Ska du vara föräldraledig – tänk på följande.

–          Berätta för din chef att du vill bli kallad till lönesamtal under ledigheten.
–          Läs på vad som står i Föräldraledighetslagen innan lönesamtalet.
–          Får du problem, kontakta i första hand ditt lokala fack.
–          Saknas lokalt fack på arbetsplatsen – kontakta Sveriges Ingenjörers rådgivning på tel 08-613 80 01

 

 

7 KOMMENTARER

  1. Tack för bakgrunden, Karin. Synsättet verkar vara att löneökning är en rättighet, kanske pga förmodad personlig utveckling eller att samhället eller företaget blir rikare med tiden. Jag är inte säker på att jag håller med men visst skulle jag bli missnöjd om jag själv inte fick löneökning.

    I Storbritannien gäller samma sak som Sverige, enligt en snabb googling. I USA är betald föräldraledighet inte självklart, men lönehöjningen är fortfarande en rättighet.

  2. Min erfarenhet är att många medarbetare utvecklas otroligt mycket på det personliga planet under föräldraledigheten, något som i yrkesrollen visar sig i form av t.ex. utvecklad kommunikationsförmåga, samarbetsförmåga, konflikthanteringsförmåga. Sådan utveckling ska givetvis premieras i lönerevisionen! (förutsatt att det är av nytta i yrkesrollen)

    På företaget där jag arbetar är normen att den föräldraledige får gruppens genomsnittliga löneökning. Detta med motivation att man varken tillfört eller dragit ner resultatet i gruppen under perioden man varit borta. Detta kan jag tycka är rättvist. Men för en högpresterande person sänks ju lönekurvan med detta resonemang. Å andra sidan, varför skulle en högpresterande person få en större del av potten (på andras bekostnad) under en period då man inte tillför någonting?

    Detta är inte någon lätt fråga!

  3. Håller med Anders Petterson, och min åsikt är att man inte kan ta det som en självklarhet att man inte riskerar att halka efter lite under föräldraledighet, för vad är det annars man får löneökningen för? För att man blivit ett år äldre?

    Sen ska naturligtvis all personlig utveckling tas i beaktande sedan förra lönerevisionen, så att det inte blir som t.ex. Civilingenjörs fall här i kommentaren intill.

  4. Jag tycker inte att man kan generalisera så, som att säga att en föräldraledig inte utvecklas i sin yrkesroll när han/hon är hemma. Jag tror både att det finns de som jobbar som inte heller utvecklas, medan det finns föräldralediga som utvecklas jättemycket. Skillnaden är väl kanske att det senare brukar klassas som livserfarenhet snarare än yrkeslivserfarenhet, men jag ser inte de båda är skiljd från varandra.

  5. Jag fick ingen höjning överhuvudtaget när jag var föräldraledig trots att jag hade presterat otroligt bra året innan.
    Jag var ny på den svenska arbetsmarknaden och visste därmed inte att denna lag fanns.
    Man skulle tro att arbetsgivaren borde ha vetat bättre i och med att jag arbetade på ett statligt bolag med starkt fackligt engagemang.

    Jag slutade där till slut p.g.a. just bl.a. detta.

  6. Kan någon förklara för mig varför löneökning under föräldraledighet är en rättighet? Att kompensera för inflationen kan jag förstå, men man utvecklas väl inte i sin yrkesroll när man är ledig?
    I grunden kanske det handlar om skäl för löneökning över huvudtaget — varför ser lönekurvan ut som den gör?

    • I regeringens proposition 2005/2006:185 finns bakgrunden till beslutet att komplettera Föräldraledighetslagen med paragraf 16 som ger föräldralediga ett skydd mot att missgynnas under sin föräldraledighet.
      Här nedan är ett utdrag ur propositionen.

      ”Utgångspunkten bör vara att föräldraledighet inte alls skall påverka lönesättningen eller de andra villkoren. En föräldraledig arbetstagare skall normalt ha samma allmänna löneutveckling och villkor i övrigt under ledigheten som när han eller hon arbetar fullt ut enligt sin normala arbetstid. Avsikten är att den föräldralediga under ledigheten inte skall tappa i lönehänseende i förhållande till arbetskamrater eller i förhållande till hur löneutvecklingen kan antas skulle ha varit om inte ledigheten tagits ut. Den som regelmässigt erhåller goda löneökningar vid t.ex. årliga lönerevisioner skall kunna räkna med att lönesättningen sker på samma sätt även under ledigheten. Detta skall gälla för partiell och för hel ledighet liksom för kortvariga ledigheter och sådana som pågår under flera år.”

      hela propositionen finns här:
      http://www.regeringen.se/content/1/c6/06/07/61/218d5c01.pdf

      /Redaktionen

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.