Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenArbetsmiljöbrott måste betalas direkt

Arbetsmiljöbrott måste betalas direkt

Från och med 1 juli införs sanktionsavgifter för ett fyrtiotal bestämmelser som rör arbetsmiljön. Anställda som anmäler brister skyddas av sekretesslagen.

Tidigare var flera bestämmelser i Arbetsmiljöverkets föreskrifter straffbelagda. Det innebar att arbetsgivaren kan bli dömd till böter om bestämmelserna inte följs. Böter är en kriminell handling och ärendet hanteras av polis, åklagare och avgörs i domstol. Processen kan ta lång tid och många ärenden läggs ner.

En statlig utredning har kommit fram till att sanktionsavgifter är ett effektivare sätt att se till att arbetsmiljöreglerna följs. Därför beslutade Riksdagen att göra en lagändring och från och med den 1 juli 2014 införs sanktionsavgifter för 41 arbetsmiljöbrott. Några exempel på föreskrifter som berörs är arbete i explosionsfarlig miljö, användning av truckar, kemiska arbetsmiljörisker och utförande av personlig skyddsutrustning.

Bland ingenjörerna är det främst cheferna som måste läsa in sig på de nya reglerna.

Magnus Skagerfält, Sveriges Ingenjörer, sakkunnig i för arbetsmiljöfrågor på Sveriges Ingenjörer.
Magnus Skagerfält, Sveriges Ingenjörer.

– Många ingenjörer är chefer och har ett arbetsmiljöansvar som gör det viktigt att känna till de nya bestämmelserna, säger Magnus Skagerfält, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Sveriges Ingenjörer.

Sanktionsavgiften kommer att variera från 5000 kronor till 1000 000 kronor och bestäms utifrån antalet anställda, både anställda och inhyrda och oavsett om de arbetar heltid eller deltid.

Magnus Skagerfält varnar för några svårigheter som kan uppstå när avgifterna ska fastställas.

– Det är Arbetsmiljöverket som ska beräkna antalet sysselsatta och det finns en stor risk för att arbetsgivare kommer att ha synpunkter på beräkningarna. De administrativa kostnaderna kan bli höga om arbetsgivaren är missnöjd och begär en ändring av beräkningarna, säger han.

Enskilda anställda som ser att arbetsgivaren bryter mot föreskrifterna kan själv göra en anmälan till Arbetsmiljöverket utan att riskera att arbetsgivaren får reda på vem som ligger bakom anmälan. Anställda skyddas av så kallad absolut sekretess enligt 28 kap 14 § i Offentlighets- och sekretesslagen (OSL).

– Det innebär att anmälan inte på några villkor får lämnas ut, vare sig till arbetsgivaren eller till någon annan. Denna sekretess gäller i alla ärenden om arbetstagares anmälningar av avvikelser från arbetsmiljöreglerna, oavsett om reglerna är förenade med sanktionsavgift eller inte, säger Anna Varg, jurist på Arbetsmiljöverket.

Enligt 2 kap 1 § OSL gäller tystnadsplikt för myndigheten beträffande uppgifter som omfattas av Offentlighets- och sekretesslagen.

– Det innebär att ingen anställd vid Arbetsmiljöverket får berätta för en arbetsgivare eller annan om vem som gjort en anmälan, säger Anna Varg.

Den absoluta sekretessen gäller bara för ”vanliga” anställda. Skyddsombud skyddas av arbetsrättsliga regler i Arbetsmiljölagen (6 kap 10 – 11 §§ AML).

Karin Virgin

 

 

4 KOMMENTARER

  1. Alla som läst förarbetena till den nya sanktionsavgift vet att detta är bara ett nytt luftslott, varenda företagare som kommer att få sanktionsavgift kan överklaga och sen är rättscirkusen igång.
    Förvaltningsdomstolar ska då lösa frågan, ioch dessa är väl inte hastigheten överdriven snabb.
    arbetsmiljöverket ska sen bli motpart i rättsprcess hur många jurister sitter det där, som är processvana.

    Efter 4-5 års nötande i förvaltningsdomstol, kommer då en dom, oj hoppsan bolaget finns inte längre

    Vakna upp, det här kejsarens nya kläder, de bide bara en tumme tott.

    Georg Carlde

    arbetsskadekonsult

  2. Hej!

    Är det någon som skulle kunna länka till dessa föreskrifter? Det kunde vara intressant att gå igenom dem på arbetsplatsen och se om det finns några brister at åtgärda.

    Med vänliga hälsningar
    Intresserad

  3. Hur hanterar Arbetsmiljöverket ärenden som berör den egna verksamheten? Genom samma interna kanal som då är tillgänglig internt eller har de ett externt ombud dit egen personal kan vända sig?
    … även solen har ju fläckar …

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?