Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadÖvertiden räcker till tusentals jobb

Övertiden räcker till tusentals jobb

Svenskarna jobbar allt mer övertid. Totalt skulle timmarna räcka till 150 000 heltidstjänster. Bara Sverige Ingenjörers övertidstimmar räcker till 5000 tjänster.

Tidskriften Du & Jobbet har låtit SCB ta fram siffror på svenskarnas övertidsarbete. En femtedel av befolkningen arbetar över i snitt en extra arbetsdag per vecka. Chefer jobbar mycket övertid medan övertiden har ökat mest i skola och vård de senaste åren. Runt 25 procent av kategorierna civilingenjörer, ingenjörer och tekniker arbetar över varje vecka.
I Sveriges Ingenjörers löneenkät 2013 uppger sju av tio medlemmar att de jobbar övertid och då i snitt drygt 140 timmar per år (drygt tre arbetsveckor). Det blir sammanlagt 9,5 miljoner övertidstimmar vilket motsvarar cirka 5 000 heltidstjänster.

Inför avtalsrörelsen 2013 undersökte Sveriges Ingenjörer hur mycket medlemmarna tjänade på att skriva av sin övertid och fann då att de som hade gjort det både hade en högre lönenivå och var nöjda med överenskommelsen med arbetsgivaren.

Nyexaminerade ingenjörer och sådana som börjar på ett nytt jobb råder Sveriges Ingenjörer att inte skriva bort rätten till övertidsersättning utan att vänta tills man ser hur mycket extra arbetstid jobbet kräver.
Men för 58 procent av de övertidsavlösta i enkäten hade övertiden skrivits bort redan vid anställningstillfället.
67 procent av de övertidsavlösta uppgav att de inte diskuterar sin totala arbetstid med sin chef. Ändå upplevde 62 procent att de blev tillräckligt kompenserade för sitt övertidsarbete och ville inte gå tillbaka till att få betalt per timme.
– Sveriges Ingenjörer råder alla att ha koll på sin övertid och gärna föra journal, säger ombudsman Elisabeth Arbin. Om någon till exempel blir sjuk av förmycket arbete måste man veta hur och när personen har arbetat. Arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön går inte att avtala bort genom övertidsavlösen.
Jenny Grensman

Om du loggar in på www.sverigesingenjorer.se så finns där en övertidskalkylator där du utifrån månadslön och övertid kan se hur hög din ersättning bör vara.

 

2 KOMMENTARER

  1. Enormt orättvis arbetsmarknad i Sverige. Antingen jobbar man halvt ihjäl sig eller så är man arbetslös och utesluten ur samhället. Vi måste börja fördela arbetstiden bättre mellan oss för att få friskare människor och en mer inkluderande arbetsmarknad.

  2. Alla ska väl föra bok på sin övertid – även de som har skrivit bort den?

    Lagen (inte bara avtalet) styr ju tydligt hur mycket övertid man får arbeta, men det verkar de flesta övertidsinlösta fullständigt strunta i (och deras arbetsgivare)

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?