Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadÖvertiden räcker till tusentals jobb

Övertiden räcker till tusentals jobb

Svenskarna jobbar allt mer övertid. Totalt skulle timmarna räcka till 150 000 heltidstjänster. Bara Sverige Ingenjörers övertidstimmar räcker till 5000 tjänster.

Tidskriften Du & Jobbet har låtit SCB ta fram siffror på svenskarnas övertidsarbete. En femtedel av befolkningen arbetar över i snitt en extra arbetsdag per vecka. Chefer jobbar mycket övertid medan övertiden har ökat mest i skola och vård de senaste åren. Runt 25 procent av kategorierna civilingenjörer, ingenjörer och tekniker arbetar över varje vecka.
I Sveriges Ingenjörers löneenkät 2013 uppger sju av tio medlemmar att de jobbar övertid och då i snitt drygt 140 timmar per år (drygt tre arbetsveckor). Det blir sammanlagt 9,5 miljoner övertidstimmar vilket motsvarar cirka 5 000 heltidstjänster.

Inför avtalsrörelsen 2013 undersökte Sveriges Ingenjörer hur mycket medlemmarna tjänade på att skriva av sin övertid och fann då att de som hade gjort det både hade en högre lönenivå och var nöjda med överenskommelsen med arbetsgivaren.

Nyexaminerade ingenjörer och sådana som börjar på ett nytt jobb råder Sveriges Ingenjörer att inte skriva bort rätten till övertidsersättning utan att vänta tills man ser hur mycket extra arbetstid jobbet kräver.
Men för 58 procent av de övertidsavlösta i enkäten hade övertiden skrivits bort redan vid anställningstillfället.
67 procent av de övertidsavlösta uppgav att de inte diskuterar sin totala arbetstid med sin chef. Ändå upplevde 62 procent att de blev tillräckligt kompenserade för sitt övertidsarbete och ville inte gå tillbaka till att få betalt per timme.
– Sveriges Ingenjörer råder alla att ha koll på sin övertid och gärna föra journal, säger ombudsman Elisabeth Arbin. Om någon till exempel blir sjuk av förmycket arbete måste man veta hur och när personen har arbetat. Arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön går inte att avtala bort genom övertidsavlösen.
Jenny Grensman

Om du loggar in på www.sverigesingenjorer.se så finns där en övertidskalkylator där du utifrån månadslön och övertid kan se hur hög din ersättning bör vara.

 

2 KOMMENTARER

  1. Enormt orättvis arbetsmarknad i Sverige. Antingen jobbar man halvt ihjäl sig eller så är man arbetslös och utesluten ur samhället. Vi måste börja fördela arbetstiden bättre mellan oss för att få friskare människor och en mer inkluderande arbetsmarknad.

  2. Alla ska väl föra bok på sin övertid – även de som har skrivit bort den?

    Lagen (inte bara avtalet) styr ju tydligt hur mycket övertid man får arbeta, men det verkar de flesta övertidsinlösta fullständigt strunta i (och deras arbetsgivare)

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

4
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.