Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenGruvindustrin uppvaktar nyanlända

Gruvindustrin uppvaktar nyanlända

Gruv- och stålindustrin behöver rekrytera ingenjörer. Häromdagen fick fyra storföretag i branschen chansen att träffa ett trettiotal ingenjörer med utländsk bakgrund. Deras besked var tydligt: är kompetensen rätt så är språket inget problem. 

Sfinx1_besk
Martin Enman (tv) från Boliden berättade om företagets rekryteringsbehov av ingenjörer.

I en hörsal på KTH sitter ett trettiotal ingenjörer från en rad olika länder och lyssnar uppmärksamt. Mikael Paulsson från LKABs personalavdelning visar vackra vinterbilder från fjällen, skidbackar, barn i pälsmässor som bygger snökojor och fantastiskt norrsken. När det dyker upp en bild på en bil som är helt begravd under ett tjockt snötäcke börjar många skratta.

De flesta här har upplevt några vintrar i Stockholm men ingen har varit så långt norrut om till Luleå eller Kiruna. Men Mikael Paulsson är inte i Stockholm för att locka tursiter till Kiruna. Han är på jakt efter ingenjörer som är intresserade av jobb på LKAB.

– Vi startar två nya gruvor samtidigt som vi har stora pensionsavgångar och därför behöver vi på ganska kort sikt rekrytera uppemot 300 personer. På sikt ännu fler. Fram för allt behöver vi ingenjörer med olika inriktningar men också geologer, säger Mikael Paulsson.

Martin Enman från Boliden ger samma bild av rekryteringsbehovet. Just nu söker Boliden främst ingenjörer som kan gruvnäring, kemiteknik och IT.

– Miljö är ett område som växer inom gruvnäringen så miljöingenjörer behöver vi också. Finns det någon här inne som har miljöinriktning, frågan han och ser nöjd ut när en handfull händer åker upp.

Ingenjörerna i salen medverkar alla projektet Sfinx som vänder sig till färdigutbildade ingenjörer från andra länder. I projektet får de läsa intensiv svenska för ingenjörer, samtidigt som de läser kurser på KTH.

På den här rekryteringsmässan på KTH hoppas arbetsgivarna inom gruv- och stålindustrin att de invandrade ingenjörerna ska få upp ögonen för dem.

När det blir dags för frågestånd undrar många oroligt om kraven på svenska.

– På Bolindens huvudkontor i Luleå har vi 280 anställda från 21 olika nationaliteter. Många av dem kunde ingen svenska när de anställdes, säger Martin Enman.

Det kommer också frågor om hur man ska ta kontakt med företagen. Många har blivit uppmuntrade att skicka spontanansökningar. Det visar sig vara något som de fyra företagen avråder ifrån.

– Jag får säkert 50 spontanansökningar via mejl om dagen. De går enkelt inte att hantera på ett bra sätt. Mitt råd är att söka de tjänster som vi utlyser och ring gärna och ställ frågor, säger Martin Enman från Boliden.

Ingenjörerna i Sfinx-projektet kommer från en rad olika länder och har olika inriktningar, de flesta från helt andra branscher än stål- och gruvindustrin men intresset var ändå stort.

Mpidha_besk
Mpidha Mohammad Salimullah från Pakistan träffade stål- och gruvindustrin på KTH.

Mpidha Mohammad Salimullah är ingenjör inom elektroteknik och kom till Sverige från Bangladesh för fem år sedan.

– Jag läste en tvåårig masterutbildning i nanoteknik och valde sedan att stanna i Sverige. Masterutbildningen var på engelska och jag hann inte plugga svenska samtidigt. Men när jag började söka jobb insåg jag att svenskan var viktig och genom det här projektet har jag fått bra intensivutbildning, säger han.

Georgios Papadopoulos från Grekland har läst sin ingenjörsutbildning i Skottland och pratar engelska nästan som infödd. I Grekland jobbade han sex år på ett företag som tillverkar hissar innan den ekonomiska krisen slog till.

– Företaget sänkte lönerna i omgångar och efter den tredje lönesänkningen valde jag att sluta, säger han. Georgios fru har grekiska föräldrar men är uppvuxen i Sverige. Därför blev Sverige det självklara valet när familjen beslutade sig för att lämna Grekland.

– Jag har varit är ungefär ett år och jobbar intensivt med svenskan. Jag och min fru försöker att bara prata svenska hemma, men när jag har bråttom fuskar jag lite, säger han och ler.

Georgios Papadopoulos från Grekland lämnade sitt jobb efter flera lönesänkningar.
Georgios Papadopoulos från Grekland lämnade sitt jobb efter flera lönesänkningar.

Innan mässan avslutas delar företagen ut påkostade informationsbroschyrer och uppmanar alla att besöka hemsidorna för att hitta alla utlysta tjänster. Någon ställer en orolig fråga om bostäder. Lisa Wagenius från Sandvik svarar snabbt och berättar att kommunen har en bostadsgaranti om man får ett jobb i Sandviken. Mikael Paulsson från LKAB och Martin Enman från Boliden medger att bostadssituationen inte är alldeles enkel i Luleå och Kiruna, men försäkrar att det brukar ordna sig.

– Det har aldrig hänt att någon har fått ett jobb hos oss men tvingats tacka nej därför att det inte har funnits en bostad, säger Martin Enman.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.