Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFärre biståndsstipendier nästa år

Färre biståndsstipendier nästa år

Högskolorna är besvikna över regeringens beslut om att sänka anslagen till biståndsstipendierna. I höst kunde över 500 utomeuropeiska studenter erbjudas ett stipendium från biståndsanslaget. Nästa höst kommer det inte blir fler än 25. (Uppdaterad 24 oktober.)

För tre år sedan beslutade regeringen att införa studieavgifter för studenter från utomeuropeiska länder som inte studerar på utbytesavtal. Första året tappade högskolorna som väntat många av utomeuropeiska studenterna men sedan dess har de återvänt.

Det är ett kraftigt utbyggt stipendiesystem som gör det möjligt för studenterna att betala studieavgifterna. Stipendierna finansieras dels av näringslivet, dels av regeringen. Regeringens stöd är en del av biståndsanslaget och en del av de så kallade biståndsstipendierna hanteras av Svenska institutet.

Anslaget till biståndsstipendierna har successivt ökat sedan 2011 och i höstas kunde Svenska institutet fördela 150 miljoner kronor. Det innebar att ungefär 500 utomeuropeiska studenter fick ett tvåårigt stipendium.

I den förra regeringens budgetproposition som presenterades hösten 2013 planerades en höjning av biståndsstipendierna med 50 miljoner kronor hösten 2015. Svenska institutet hade i sin planering räknat med ett ökat anslag på 50 miljoner kronor nästa höst. Det skulle räcka till 200 nya stipendier.

– Med ett anslag på nuvarande nivå på 150 miljoner kronor kommer vi inte att kunna utlysa mer än ungefär 25 nya stipendier hösten 2015. Det beror på att vi har intecknat i stort sett hela utrymmet för att finansiera det andra året för studenterna som började i höst. Med ytterligare 50 miljoner kronor, som vi hade räknat med, hade vi kunnat utlysa omkring 200 nya stipendier nästa höst, säger Kurt Bratteby, chef för avdelningen internationella relationer på Svenska institutet.

Kurt Bratteby
Kurt Bratteby

Läsrosätena är också besvikna över regeringens beslut om att frysa anslaget till biståndstipendierna. I en gemensam debattartikel i Dagens Industri den 9 oktober vädjade rektorerna vid sex svenska lärosäten till regeringen att ändra sina planer.

I Lund, som har flest internationella studenter i Sverige, har runt en tredjedel av höstens betalande studenter ett stipendium från Svenska Institutet. För Lunds universitet innebär beskedet i budgetpropositionen en minskning med minst etthundra studenter från länder utanför Europa nästa år.

RichardStenelo– Det är mycket beklagligt eftersom det drabbar studenter som behöver utbildningen bäst, de som kommer från fattiga länder framförallt Afrika men även från till exempel Bangladesh och som inte har råd att studera i Sverige utan ett stipendium, säger Richard Stenelo, ansvarig för avgiftsstudenter på Lunds universitet.

Han påminner också om ett gammalt löfte från Helene Hellmark Knutsson, nytillträdd minister för högre utbildning och forskning. Hon skrev i ett debattinlägg i Dagens Nyheter 2012 att det behövs stipendier om minst 600 miljoner kronor per år. Det löftet infriades inte i den här budgetpropositionen.

Karin Virgin

 

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.