Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemTeknik & MiljöSmåföretag ser stora tillväxthinder

Småföretag ser stora tillväxthinder

Svenska småföretag vill växa, men de lite större småföretagen, med 10–49 anställda, är också de som ser flest hinder för tillväxt. Det visar Tillväxtverkets enkätundersökning Företagens villkor och verklighet 2014.

Småföretagen, med mellan 10 och 49 anställda, är viktiga för näringslivet. Många av dem är innovativa och i regel är de inställda på tillväxt. I Tillväxtverkets senaste undersökning Företagens villkor och verklighet 2014, säger cirka 70 procent av företagen att de är inställda på tillväxt, medan ungefär hälften säger sig ha utvecklat och sålt nya eller väsentligt förbättrade produkter de tre senaste åren.

Av drygt 31 000 små och medelstora företag har ungefär 16 000 företag besvarat Tillväxtverkets enkät som genomförs vart tredje år. Förutom konkurrens från andra företag, upplever de svarande företagen att de största hindren för tillväxt är brist på finansiering och tillgång till lämplig arbetskraft. Många företag upplever också att de hindras av myndigheter och lagar.

De flesta av företagen i undersökningen säljer sina produkter i Sverige. Ungefär vart tionde företag, huvudsakligen bland de större, har sin huvudsakliga marknad utomlands.

Av Sveriges drygt en miljon företag är ungefär 97 procent småföretag med färre än 10 anställda. Sammanlagt utgör små och medelstora företag, med upp till 249 anställda, 99,9 procent av alla företag. Sammanlagt svarar de också för cirka två tredjedelar av antalet anställda och omkring 60 procent av nettoomsättningen i näringslivet.

Högst tillväxtvilja finns enligt undersökningen bland hotell och restaurangverksamhet. Minst tillväxtvilja bland de mindre företagen finns inom bland annat ekonomi, byggverksamhet, vetenskap och teknik.

44 procent av de här företagen anser att konkurrensen har ökat från andra företag i Sverige. Ungefär vart tredje företag i undersökningen uppger också att regler kring sjuklön och anställning och uppsägning utgör ett hinder för företagens tillväxt.

Det är också drygt 40 procent av företagen som uppger att de har försökt att rekrytera personal den senaste treårsperioden. Av dem anger 46 procent att det är svårt att få sökande med tillräcklig yrkeserfarenhet. Detta gäller särskilt företag inom byggverksamhet, där nästan vart tredje företag uppger att bristen på lämplig arbetskraft är så allvarlig att den utgör ett tillväxthinder.

För att öka konkurrenskraften säger sig många företag behöva nya försäljningskanaler och marknadsföringsinsatser. I dag när många produkter har kort livslängd är det också många som behöver bli mer innovativa.

I rapporten presenteras också förslag på åtgärder för att stärka de små och medelstora företagens konkurrenskraft. Författarna föreslår klassiska recept som statligt riskkapital för innovation och stöd till samverkan mellan näringsliv och akademi. För att förbättra matchningen på arbetsmarknaden föreslår rapportförfattarna också satsningar på korta yrkesutbildningar inom bristyrken och praktik för högre utbildningar. Vidare vill författarna också att företag ska få hjälp att ta sig ut på den internationella marknaden.

 

 

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.