Tror du att positivt tänkande ger dig bättre förutsättningar att uppnå dina mål på jobbet? Då har du fel, enligt en psykologiprofessor.
Tror du att positivt tänkande ger dig bättre förutsättningar att uppnå dina mål på jobbet? Då har du fel, enligt en psykologiprofessor.
Nyckeln till framgång på jobbet heter inte positivt tänkande, enligt Gabriele Oettingen, professor i psykologi vid New York University och Hamburgs universitet. Hon har skrivit boken ”Rethinking Positive Thinking: Inside the New Science of Motivation” och skriver själv på Harvard Business Schools blogg om varför vi borde sluta fokusera så mycket på att tänka positivt.
Den forskning som Gabriele Oettingen och hennes kollegor har ägnat sig åt de senaste tjugo åren tyder på att positivt tänkande inte hjälper oss så mycket som vi tror, skriver hon på bloggen:
”Faktum är att vi i dussintals referentgranskade studier som undersöker effekterna av positiva framtidsvisioner hos människor som strävat efter olika typer av mål – från hälsorelaterade, så som att gå ner i vikt, sluta röka, eller återhämta sig snabbt från en operation, till förbättrade jobbrelaterade eller akademiska prestationer (till exempel, mellanchefer som önskar minska jobbrelaterad stress, examinerade studenter som söker jobb, eller skolelever som vill få bra betyg) – genomgående har funnit att människor som fantiserar positivt gör antingen lika stora, eller mindre framsteg vad gäller att nå möjliga mål jämfört med dem som inte gör det.”
På jobbet kan det vara rent kontraproduktivt att tänka positivt, enligt Gabriele Oettingen, eftersom du är mindre motiverad att ta dig själv i kragen och göra den ansträngning som behövs för att realisera mål som är utmanande, men genomförbara. Samtidigt framhäver hon att positivt tänkande kan påverka blodtrycket så att man får mer energi.
Gabriele Oettingens undersökningar resulterar inte i slutsatsen att det skulle vara bättre att tänka negativt. Vad Gabriele Oettingen däremot förespråkar är att ha positiva drömmar om framtiden, men att också visualisera de hinder som står i vägen för dem och sedan göra en handlingsplan, något som också ska kunna bidra till mer engagemang och mindre stress.
Att metoden funkar beror enligt Gabriele Oettingen på att den hjälper människor att antingen förstå att deras mål är möjliga att genomföra, vilket ger dem en riktning, eller får dem att inse att målen är orealistiska, så att de släpper dem och kan börja fokusera på andra, mer realistiska mål.
Ania Obminska
1 kommentar
Det har jag misstänkt länge. Tackar vet jag pessimistkonsulten Ronny Eriksson…