Sluta tänka positivt på jobbet!

Tror du att positivt tänkande ger dig bättre förutsättningar att uppnå dina mål på jobbet? Då har du fel, enligt en psykologiprofessor.

Tror du att positivt tänkande ger dig bättre förutsättningar att uppnå dina mål på jobbet? Då har du fel, enligt en psykologiprofessor.

Nyckeln till framgång på jobbet heter inte positivt tänkande, enligt Gabriele Oettingen, professor i psykologi vid New York University och Hamburgs universitet. Hon har skrivit boken ”Rethinking Positive Thinking: Inside the New Science of Motivation” och skriver själv på Harvard Business Schools blogg om varför vi borde sluta fokusera så mycket på att tänka positivt.

Den forskning som Gabriele Oettingen och hennes kollegor har ägnat sig åt de senaste tjugo åren tyder på att positivt tänkande inte hjälper oss så mycket som vi tror, skriver hon på bloggen:

”Faktum är att vi i dussintals referentgranskade studier som undersöker effekterna av positiva framtidsvisioner hos människor som strävat efter olika typer av mål – från hälsorelaterade, så som att gå ner i vikt, sluta röka, eller återhämta sig snabbt från en operation, till förbättrade jobbrelaterade eller akademiska prestationer (till exempel, mellanchefer som önskar minska jobbrelaterad stress, examinerade studenter som söker jobb, eller skolelever som vill få bra betyg) – genomgående har funnit att människor som fantiserar positivt gör antingen lika stora, eller mindre framsteg vad gäller att nå möjliga mål jämfört med dem som inte gör det.”

På jobbet kan det vara rent kontraproduktivt att tänka positivt, enligt Gabriele Oettingen, eftersom du är mindre motiverad att ta dig själv i kragen och göra den ansträngning som behövs för att realisera mål som är utmanande, men genomförbara. Samtidigt framhäver hon att positivt tänkande kan påverka blodtrycket så att man får mer energi.

Gabriele Oettingens undersökningar resulterar inte i slutsatsen att det skulle vara bättre att tänka negativt. Vad Gabriele Oettingen däremot förespråkar är att ha positiva drömmar om framtiden, men att också visualisera de hinder som står i vägen för dem och sedan göra en handlingsplan, något som också ska kunna bidra till mer engagemang och mindre stress.

Att metoden funkar beror enligt Gabriele Oettingen på att den hjälper människor att antingen förstå att deras mål är möjliga att genomföra, vilket ger dem en riktning, eller får dem att inse att målen är orealistiska, så att de släpper dem och kan börja fokusera på andra, mer realistiska mål.

Ania Obminska

1 kommentar

  • Thorsten Schütte

    Det har jag misstänkt länge. Tackar vet jag pessimistkonsulten Ronny Eriksson…

    11 november 2014

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.