Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtSå kan vi höja valdeltagandet

Så kan vi höja valdeltagandet

Valdeltagandet till Sveriges Ingenjörers Fullmäktige var det lägsta på många år, trots att förbundet har fler medlemmar än någonsin. I år var det endast 8 154 medlemmar som röstade. En arbetsgrupp är tillsatt för att förbättra sifforna.

Endast 6,6 procent av Sveriges Ingenjörers medlemmar deltog i valet till Fullmäktige 2014. Och endast 7,2 procent av de röstberättigade medlemmarna besökte de öppna informationssidorna om valet, framgår det av den rapport om valdeltagandet som valberedningen presenterade för Fullmäktige och förbundsstyrelsen.

Alla medlemmar har trots allt fått tydlig information om valet. Minst 19 procent av de röstberättigade har också någon gång öppnat påminnelser om valet som de fått per epost. Medlemmarna har även fått vykort hemskickade för att påminnas om rätten att rösta.

– Mer information hjälper knappast, säger Anders Tihkan, förbundssekreterare för Sveriges Ingenjörer. Ganska många har läst informationen, men få har röstat. Förbundsstyrelsen har tillsatt en arbetsgrupp som till nästa år ska se över hur man kan förenkla tillvägagångssättet vid framtida val.

Valet till fullmäktige sker nästan helt och hållet per epost numera. Av de 8 154 rösterna som kom in, kom 8 149 per epost och endast 5 stycken per gammaldags post.

– Ett sätt att underlätta röstningen kan vara att minska antal klick man behöver göra för att kunna ge sin röst, säger Anders Tihkan.

Det skulle innebära att det mejl som skickas ut till medlemmarna med information om de olika valkorporationerna också skulle vara utformat så att medlemmen omedelbart kan fylla i och rösta, och svara på mejlet, och därmed ha röstat i valet till Fullmäktige.

Varför blev valdeltagandet så högt 2006, med 24,2 procent?
– Det året lottade vi ut en resa till Kina bland alla som röstade. Det kan ha spelat roll, säger Anders Tihkan. Det får man väl diskutera i demokratiorganisationen om det är rätt sätt att få upp valdeltagandet. Det kommer förstås med i utredningen. De kanske gör en enkät med en fråga till medlemmarna om sådana resor påverkar deras benägenhet att delta i valet.

Hur allvarligt är det låga valdeltagandet?
– Det är lågt, men det behöver inte vara en katastrof demokratiskt. I undersökningen om vad som är viktigt för medlemmarna kommer det ganska långt ner. En hypotes är att man tycker att det fungerar som det är och att man inte prioriterar att rösta. Samtidigt är det ju en demokratisk ryggmärgsreflex att man vill ha ett högt valdeltagande. Ur den synvinkeln är ju det låga valdeltagandet dåligt.

 

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.