Så kan vi höja valdeltagandet

Valdeltagandet till Sveriges Ingenjörers Fullmäktige var det lägsta på många år, trots att förbundet har fler medlemmar än någonsin. I år var det endast 8 154 medlemmar som röstade. En arbetsgrupp är tillsatt för att förbättra sifforna.

Valdeltagandet till Sveriges Ingenjörers Fullmäktige var det lägsta på många år, trots att förbundet har fler medlemmar än någonsin. I år var det endast 8 154 medlemmar som röstade. En arbetsgrupp är tillsatt för att förbättra sifforna.

Endast 6,6 procent av Sveriges Ingenjörers medlemmar deltog i valet till Fullmäktige 2014. Och endast 7,2 procent av de röstberättigade medlemmarna besökte de öppna informationssidorna om valet, framgår det av den rapport om valdeltagandet som valberedningen presenterade för Fullmäktige och förbundsstyrelsen.

Alla medlemmar har trots allt fått tydlig information om valet. Minst 19 procent av de röstberättigade har också någon gång öppnat påminnelser om valet som de fått per epost. Medlemmarna har även fått vykort hemskickade för att påminnas om rätten att rösta.

– Mer information hjälper knappast, säger Anders Tihkan, förbundssekreterare för Sveriges Ingenjörer. Ganska många har läst informationen, men få har röstat. Förbundsstyrelsen har tillsatt en arbetsgrupp som till nästa år ska se över hur man kan förenkla tillvägagångssättet vid framtida val.

Valet till fullmäktige sker nästan helt och hållet per epost numera. Av de 8 154 rösterna som kom in, kom 8 149 per epost och endast 5 stycken per gammaldags post.

– Ett sätt att underlätta röstningen kan vara att minska antal klick man behöver göra för att kunna ge sin röst, säger Anders Tihkan.

Det skulle innebära att det mejl som skickas ut till medlemmarna med information om de olika valkorporationerna också skulle vara utformat så att medlemmen omedelbart kan fylla i och rösta, och svara på mejlet, och därmed ha röstat i valet till Fullmäktige.

Varför blev valdeltagandet så högt 2006, med 24,2 procent?
– Det året lottade vi ut en resa till Kina bland alla som röstade. Det kan ha spelat roll, säger Anders Tihkan. Det får man väl diskutera i demokratiorganisationen om det är rätt sätt att få upp valdeltagandet. Det kommer förstås med i utredningen. De kanske gör en enkät med en fråga till medlemmarna om sådana resor påverkar deras benägenhet att delta i valet.

Hur allvarligt är det låga valdeltagandet?
– Det är lågt, men det behöver inte vara en katastrof demokratiskt. I undersökningen om vad som är viktigt för medlemmarna kommer det ganska långt ner. En hypotes är att man tycker att det fungerar som det är och att man inte prioriterar att rösta. Samtidigt är det ju en demokratisk ryggmärgsreflex att man vill ha ett högt valdeltagande. Ur den synvinkeln är ju det låga valdeltagandet dåligt.

 

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar