Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtSå kan vi höja valdeltagandet

Så kan vi höja valdeltagandet

Valdeltagandet till Sveriges Ingenjörers Fullmäktige var det lägsta på många år, trots att förbundet har fler medlemmar än någonsin. I år var det endast 8 154 medlemmar som röstade. En arbetsgrupp är tillsatt för att förbättra sifforna.

Endast 6,6 procent av Sveriges Ingenjörers medlemmar deltog i valet till Fullmäktige 2014. Och endast 7,2 procent av de röstberättigade medlemmarna besökte de öppna informationssidorna om valet, framgår det av den rapport om valdeltagandet som valberedningen presenterade för Fullmäktige och förbundsstyrelsen.

Alla medlemmar har trots allt fått tydlig information om valet. Minst 19 procent av de röstberättigade har också någon gång öppnat påminnelser om valet som de fått per epost. Medlemmarna har även fått vykort hemskickade för att påminnas om rätten att rösta.

– Mer information hjälper knappast, säger Anders Tihkan, förbundssekreterare för Sveriges Ingenjörer. Ganska många har läst informationen, men få har röstat. Förbundsstyrelsen har tillsatt en arbetsgrupp som till nästa år ska se över hur man kan förenkla tillvägagångssättet vid framtida val.

Valet till fullmäktige sker nästan helt och hållet per epost numera. Av de 8 154 rösterna som kom in, kom 8 149 per epost och endast 5 stycken per gammaldags post.

– Ett sätt att underlätta röstningen kan vara att minska antal klick man behöver göra för att kunna ge sin röst, säger Anders Tihkan.

Det skulle innebära att det mejl som skickas ut till medlemmarna med information om de olika valkorporationerna också skulle vara utformat så att medlemmen omedelbart kan fylla i och rösta, och svara på mejlet, och därmed ha röstat i valet till Fullmäktige.

Varför blev valdeltagandet så högt 2006, med 24,2 procent?
– Det året lottade vi ut en resa till Kina bland alla som röstade. Det kan ha spelat roll, säger Anders Tihkan. Det får man väl diskutera i demokratiorganisationen om det är rätt sätt att få upp valdeltagandet. Det kommer förstås med i utredningen. De kanske gör en enkät med en fråga till medlemmarna om sådana resor påverkar deras benägenhet att delta i valet.

Hur allvarligt är det låga valdeltagandet?
– Det är lågt, men det behöver inte vara en katastrof demokratiskt. I undersökningen om vad som är viktigt för medlemmarna kommer det ganska långt ner. En hypotes är att man tycker att det fungerar som det är och att man inte prioriterar att rösta. Samtidigt är det ju en demokratisk ryggmärgsreflex att man vill ha ett högt valdeltagande. Ur den synvinkeln är ju det låga valdeltagandet dåligt.

 

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.