Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenAlla vill ha bekräftelse

Alla vill ha bekräftelse

Nyheten om årets julklapp har släppts. Någon större överraskning blev inte aktivitetsarmbandet. Det är helt rätt i tiden och flörtar med två stora trender: hälsa och träning och intresset för att mäta och dokumentera våra liv. Men vad är egentligen drivkraften bakom trenderna? Varför känns det inte längre kul och meningsfullt med en löprunda utan pulsklocka och ett liv utan sensorer som registrerar varje andetag.

Jag tror att svaret kan sammanfattas i ett ord. Feedback. Eller möjligtvis ett till. Bekräftelse.

Minns ni annonsen på Blocket där brandmannen Andreas Tjärnberg erbjöd sig att träna åt andra så att de kunde skryta om ”sin” prestation i sociala medier. För 250 kronor skulle Andreas logga in på sin uppdragsgivares träningsapp, träna och sprida resultatet. Han skulle skriva en Facebook-vänlig text med detaljer om tid, väder och vind. Uppdraget handlade om att skriva saker som ”Skönt att komma iväg, trots att det regnar”.

Gissa om han fick svar. Massor. Många tränar utan tvivel för att få bekräftelse från andra. Kommentarer som ”duktiga du”, ”starkt jobbat” och ”bra tid” stärker självkänslan. Det blir lite som att ha en personlig coach, och dessutom är den alldeles gratis. Mitt Facebook-flöde svämmar över av glada tillrop till de vänner som ”delar med sig” av resultaten från sina träningspass.

Här har säkert några läsare börjat skaka på huvudet. Alla känner inte igen sig. Och visst är det många som tränar med appar, stegräknare och pulsklockor utan att sprida resultaten till andra. De fungerar snarare som en morot. Målet med löparrundan blir att slå förra veckans tid och man använder sig själv som sparringpartner.

Men egentligen drivs nog båda grupperna, de som delar med sig av sina resultat och de som inte gör det, av samma bränsle. Feedback och bekräftelse, inte bara från andra utan även från sig själv. Framgångarna stärker självkänslan och får oss att må bra.

Aktivitetsarmbanden ger både feedback och bekräftelse och tillverkarna går nog en ljusnande framtid till mötes. Ända fram till den dag marknaden erbjuder något ännu häftigare. Hmm, vad kan man tänka sig? Hologram förväntas av många få sitt genombrott om några år. Kanske blir årets julklapp 2020 en träningscoach som hologram. Då vill jag ha Charlotte Kalla som hologram som jag kan ta rygg på i skidspåret.

karinbyline

 

 

1 KOMMENTAR

  1. Kanske kan man masstillverka armband som fyller samma funktion på jobbet? En sensor som registrerar när du närmar dig ytterdörren efter dagens arbete och utbrister ”Vilket bra jobb du har gjort i dag”! Tror att det skulle vara direkt produktivitetshöjande.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?