Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenAlla vill ha bekräftelse

Alla vill ha bekräftelse

Nyheten om årets julklapp har släppts. Någon större överraskning blev inte aktivitetsarmbandet. Det är helt rätt i tiden och flörtar med två stora trender: hälsa och träning och intresset för att mäta och dokumentera våra liv. Men vad är egentligen drivkraften bakom trenderna? Varför känns det inte längre kul och meningsfullt med en löprunda utan pulsklocka och ett liv utan sensorer som registrerar varje andetag.

Jag tror att svaret kan sammanfattas i ett ord. Feedback. Eller möjligtvis ett till. Bekräftelse.

Minns ni annonsen på Blocket där brandmannen Andreas Tjärnberg erbjöd sig att träna åt andra så att de kunde skryta om ”sin” prestation i sociala medier. För 250 kronor skulle Andreas logga in på sin uppdragsgivares träningsapp, träna och sprida resultatet. Han skulle skriva en Facebook-vänlig text med detaljer om tid, väder och vind. Uppdraget handlade om att skriva saker som ”Skönt att komma iväg, trots att det regnar”.

Gissa om han fick svar. Massor. Många tränar utan tvivel för att få bekräftelse från andra. Kommentarer som ”duktiga du”, ”starkt jobbat” och ”bra tid” stärker självkänslan. Det blir lite som att ha en personlig coach, och dessutom är den alldeles gratis. Mitt Facebook-flöde svämmar över av glada tillrop till de vänner som ”delar med sig” av resultaten från sina träningspass.

Här har säkert några läsare börjat skaka på huvudet. Alla känner inte igen sig. Och visst är det många som tränar med appar, stegräknare och pulsklockor utan att sprida resultaten till andra. De fungerar snarare som en morot. Målet med löparrundan blir att slå förra veckans tid och man använder sig själv som sparringpartner.

Men egentligen drivs nog båda grupperna, de som delar med sig av sina resultat och de som inte gör det, av samma bränsle. Feedback och bekräftelse, inte bara från andra utan även från sig själv. Framgångarna stärker självkänslan och får oss att må bra.

Aktivitetsarmbanden ger både feedback och bekräftelse och tillverkarna går nog en ljusnande framtid till mötes. Ända fram till den dag marknaden erbjuder något ännu häftigare. Hmm, vad kan man tänka sig? Hologram förväntas av många få sitt genombrott om några år. Kanske blir årets julklapp 2020 en träningscoach som hologram. Då vill jag ha Charlotte Kalla som hologram som jag kan ta rygg på i skidspåret.

karinbyline

 

 

1 KOMMENTAR

  1. Kanske kan man masstillverka armband som fyller samma funktion på jobbet? En sensor som registrerar när du närmar dig ytterdörren efter dagens arbete och utbrister ”Vilket bra jobb du har gjort i dag”! Tror att det skulle vara direkt produktivitetshöjande.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.