Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenAlla vill ha bekräftelse

Alla vill ha bekräftelse

Nyheten om årets julklapp har släppts. Någon större överraskning blev inte aktivitetsarmbandet. Det är helt rätt i tiden och flörtar med två stora trender: hälsa och träning och intresset för att mäta och dokumentera våra liv. Men vad är egentligen drivkraften bakom trenderna? Varför känns det inte längre kul och meningsfullt med en löprunda utan pulsklocka och ett liv utan sensorer som registrerar varje andetag.

Jag tror att svaret kan sammanfattas i ett ord. Feedback. Eller möjligtvis ett till. Bekräftelse.

Minns ni annonsen på Blocket där brandmannen Andreas Tjärnberg erbjöd sig att träna åt andra så att de kunde skryta om ”sin” prestation i sociala medier. För 250 kronor skulle Andreas logga in på sin uppdragsgivares träningsapp, träna och sprida resultatet. Han skulle skriva en Facebook-vänlig text med detaljer om tid, väder och vind. Uppdraget handlade om att skriva saker som ”Skönt att komma iväg, trots att det regnar”.

Gissa om han fick svar. Massor. Många tränar utan tvivel för att få bekräftelse från andra. Kommentarer som ”duktiga du”, ”starkt jobbat” och ”bra tid” stärker självkänslan. Det blir lite som att ha en personlig coach, och dessutom är den alldeles gratis. Mitt Facebook-flöde svämmar över av glada tillrop till de vänner som ”delar med sig” av resultaten från sina träningspass.

Här har säkert några läsare börjat skaka på huvudet. Alla känner inte igen sig. Och visst är det många som tränar med appar, stegräknare och pulsklockor utan att sprida resultaten till andra. De fungerar snarare som en morot. Målet med löparrundan blir att slå förra veckans tid och man använder sig själv som sparringpartner.

Men egentligen drivs nog båda grupperna, de som delar med sig av sina resultat och de som inte gör det, av samma bränsle. Feedback och bekräftelse, inte bara från andra utan även från sig själv. Framgångarna stärker självkänslan och får oss att må bra.

Aktivitetsarmbanden ger både feedback och bekräftelse och tillverkarna går nog en ljusnande framtid till mötes. Ända fram till den dag marknaden erbjuder något ännu häftigare. Hmm, vad kan man tänka sig? Hologram förväntas av många få sitt genombrott om några år. Kanske blir årets julklapp 2020 en träningscoach som hologram. Då vill jag ha Charlotte Kalla som hologram som jag kan ta rygg på i skidspåret.

karinbyline

 

 

1 KOMMENTAR

  1. Kanske kan man masstillverka armband som fyller samma funktion på jobbet? En sensor som registrerar när du närmar dig ytterdörren efter dagens arbete och utbrister ”Vilket bra jobb du har gjort i dag”! Tror att det skulle vara direkt produktivitetshöjande.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.