Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenBästa ledarskapet är att bry sig

Bästa ledarskapet är att bry sig

Hon strålar emot mig! – Fantastiskt, det här har du verkligen gjort bra, du vet hur det ska gå till! Det är inte ofta jag ser så bra jobb! Fortsätt så!

Det är som att få en fin present.

Det är min tandläkare som står för det översvallande berömmet. Jag är helt enkelt en riktig baddare med tandtråden – ingen som slår mig där inte.

Ganska ofta får vi på redaktionen besök från någon kollega som arbetar med andra saker på förbundet. De vill att vi ska skriva om ledarskap, något för chefer. Jag får alltid litet ont i magen. Ledarskap är viktigt, ofta helt avgörande, men ack så svårt att sätta fingret på. Vad är bra ledarskap?

En av de chefer jag minns bäst hade jag som vikarie på den stora draken i söder. Där satt jag en dag i augusti 1991 när chefredaktören kom spatserande genom redaktionen fram mot min plats. Bakom ryggen höll han en flaska Rioja som jag fick eftersom det var min födelsedag. Närmare att svimma har jag nog aldrig varit.

Nyligen träffade jag en kille som hade jobbat med den chefredaktören och som berättade att varje år inför sommarvikariernas ankomst fick personalansvarig i uppgift att göra research på tio av vikarierna åt chefredaktören. Så kunde han, på introduktionsmötet tala om att just de här journalisterna hade blivit utvalda för den artikelserien om äldreomsorgen, det scoopet om kommunens nya simhall och så vidare. Det var alltså ingen slump att just vi satt där utan vi var faktiskt bäst och högsta chefen hade läst och sett och valt oss.

Chefredaktören hade förstått något viktig. Att den som blir sedd och bemött på ett trevligt sätt gör ett mycket bättre jobb. Bättre än vad då? Ja, definitivt bättre än den som mest mötte en annan av cheferna på redaktionen som redan tidigt hade bestämt att det var för svårt att lära sig vikariernas namn och därför såg rakt igenom en utan att hälsa alls.

En annan bra chef läste mina texter noga, diskuterade stilistik och kom ofta med beröm och uppskattande ord – så ofta att det också blev lätt att ta när något var mindre bra – det var bara att skriva om, jag visste ju att vi båda i grunden verkligen ville att det skulle bli bra.

Jag tror att alla vet att feedback är viktigt. Ändå är det så svårt, eller är vi bara lata när vi inte kommer ihåg eller bryr oss tillräckligt för att uppmärksamma vad andra arbetar med. Feedback, positiv och negativ, helst konstruktiv, betyder så mycket för motivationen och utvecklingen. Om ingen ser vad jag gör eller bryr sig om att kommentera det känns det mindre meningsfullt att verkligen lägga manken till. Tycker jag.

Är det något jag önskar alla inför nästa år så är det chefer som bryr sig och ger bra feedback.

Personligen kommer att jag försöka göra en ögla på tandtråden och verkligen få in den runt visdomstanden längst in – det är det definitivt värt!jennybyline

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?