Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenVärlden har inte ändrats sedan Turing

Världen har inte ändrats sedan Turing

I januari kom filmen The Imitation game om den brittiske matematikern och kodknäckaren Alan Turings liv. Han arbetade under andra världskriget på Bletchley Park, centret för kryptoanalys, där han konstruerade en elektromekanisk maskin som lyckades knäcka den tyska krypteringsmaskinen Enigma. Bedriften räddade tusentals liv och sägs ha förkortat andra världskriget med två år.

Sveriges hade också en egen Turing. Matematikprofessorn Arne Beuerling lyckades under sommaren 1940, att knäcka tyskarnas kryptomaskin G-skrivaren. En imponerande detalj är att han utförde bedriften på bara två veckor och med hjälp av penna och papper och endast ett dygns insamlade meddelanden. Tyskland lånade under kriget svenska teleledningar för teleprintertrafik till sina trupper i Norge och den svenska militären kunde efter Beuerlings framgång tillverka egna kryptomaskiner med samma funktion och på så vis få förhandskunskap om många viktiga händelser under kriget

I Neil Stephensons kultroman Cryptonomicon från 1999 förklarar en av gestalterna att den verkliga anledningen till att de allierade vann andra världskriget inte var arméernas storlek och strategi. Det var nördarna som vann kriget. Om det inte varit för den fria världens intelligentia hade kriget kanske slutat på ett annat sätt.

Alan Turing var dessutom inte bara en brilliant kodknäckare utan en begåvning som gjorde avtryck inom många områden: datavetenskap, matematisk logik, filosofi och matematisk biologi. Hans modeller för beräkningsvetenskap har lagt grunden till vår tids datorer. Det är frestande att fundera på vad han skulle ha kunna åstadkomma om hans liv hade blivit längre.

Turing dog bara 41 år gammal, mitt i en lysande karriär med datorernas föregångare. Han var homosexuell och åtalades och dömdes 1952 för sexuellt umgänge med en man. Turing valde det möjliga alternativet till fängelse, kemisk kastrering, det vill säga hormonbehandling med östrogen. Två år senare påträffades han död, förmodligen förgiftad av ett cyanidförgiftat äpple som han lämnat halvätet. Äpplet testades aldrig men att obduktionen visade att dödsorsaken var cyanidförgiftning. Självmord, olyckshändelse eller mord? Ingen vet svaret.

I dag framstår behandlingen av Alan Turing som både omänsklig och tragisk. 2009 gav den dåvarande premiärministern Gordon Brown efter för påtryckningar och bad offentligt om ursäkt för behandlingen av Turing. I december 2013, 59 år efter sin död, blev han officiellt benådad.

– Doktor Alan Turing var en exceptionell man med en enastående hjärna, sa den brittiske justitieministern Chris Grayling till media.

Storbritannien förlorade alldeles för tidigt en av 1900-talets skarpaste hjärnor men det sorgliga är att världen fortfarande går minste om många genier. Det sker varje dag. I omkring 70 länder är det förbjudet att vara homosexuell. Fem länder, däribland Iran och Saudiarabien, har gått ännu längre och belagt homosexualitet med dödsstraff. Dessutom är det är inte bara homosexuella som förföljs. Den dödsdömde unga afghan som Carl Bildt hjälpte till att smuggla ur Afghanistan hade hade laddat ner en rapport om kvinnors rättigheter.

Av religiösa eller politiska skäl tvingas miljoner människor i världen till ett liv i fängelse,på flykt och i tystnad. Hur många av dessa är läkare, forskare eller ingenjörer som skulle kunna göra något banbrytande, utveckla nya läkemedel eller ny teknik, grunda företag som skapar jobb och minskar fattigdomen i världen. Hur många Alan Turing finns det där ute?

karinbyline

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.