Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenVärlden har inte ändrats sedan Turing

Världen har inte ändrats sedan Turing

I januari kom filmen The Imitation game om den brittiske matematikern och kodknäckaren Alan Turings liv. Han arbetade under andra världskriget på Bletchley Park, centret för kryptoanalys, där han konstruerade en elektromekanisk maskin som lyckades knäcka den tyska krypteringsmaskinen Enigma. Bedriften räddade tusentals liv och sägs ha förkortat andra världskriget med två år.

Sveriges hade också en egen Turing. Matematikprofessorn Arne Beuerling lyckades under sommaren 1940, att knäcka tyskarnas kryptomaskin G-skrivaren. En imponerande detalj är att han utförde bedriften på bara två veckor och med hjälp av penna och papper och endast ett dygns insamlade meddelanden. Tyskland lånade under kriget svenska teleledningar för teleprintertrafik till sina trupper i Norge och den svenska militären kunde efter Beuerlings framgång tillverka egna kryptomaskiner med samma funktion och på så vis få förhandskunskap om många viktiga händelser under kriget

I Neil Stephensons kultroman Cryptonomicon från 1999 förklarar en av gestalterna att den verkliga anledningen till att de allierade vann andra världskriget inte var arméernas storlek och strategi. Det var nördarna som vann kriget. Om det inte varit för den fria världens intelligentia hade kriget kanske slutat på ett annat sätt.

Alan Turing var dessutom inte bara en brilliant kodknäckare utan en begåvning som gjorde avtryck inom många områden: datavetenskap, matematisk logik, filosofi och matematisk biologi. Hans modeller för beräkningsvetenskap har lagt grunden till vår tids datorer. Det är frestande att fundera på vad han skulle ha kunna åstadkomma om hans liv hade blivit längre.

Turing dog bara 41 år gammal, mitt i en lysande karriär med datorernas föregångare. Han var homosexuell och åtalades och dömdes 1952 för sexuellt umgänge med en man. Turing valde det möjliga alternativet till fängelse, kemisk kastrering, det vill säga hormonbehandling med östrogen. Två år senare påträffades han död, förmodligen förgiftad av ett cyanidförgiftat äpple som han lämnat halvätet. Äpplet testades aldrig men att obduktionen visade att dödsorsaken var cyanidförgiftning. Självmord, olyckshändelse eller mord? Ingen vet svaret.

I dag framstår behandlingen av Alan Turing som både omänsklig och tragisk. 2009 gav den dåvarande premiärministern Gordon Brown efter för påtryckningar och bad offentligt om ursäkt för behandlingen av Turing. I december 2013, 59 år efter sin död, blev han officiellt benådad.

– Doktor Alan Turing var en exceptionell man med en enastående hjärna, sa den brittiske justitieministern Chris Grayling till media.

Storbritannien förlorade alldeles för tidigt en av 1900-talets skarpaste hjärnor men det sorgliga är att världen fortfarande går minste om många genier. Det sker varje dag. I omkring 70 länder är det förbjudet att vara homosexuell. Fem länder, däribland Iran och Saudiarabien, har gått ännu längre och belagt homosexualitet med dödsstraff. Dessutom är det är inte bara homosexuella som förföljs. Den dödsdömde unga afghan som Carl Bildt hjälpte till att smuggla ur Afghanistan hade hade laddat ner en rapport om kvinnors rättigheter.

Av religiösa eller politiska skäl tvingas miljoner människor i världen till ett liv i fängelse,på flykt och i tystnad. Hur många av dessa är läkare, forskare eller ingenjörer som skulle kunna göra något banbrytande, utveckla nya läkemedel eller ny teknik, grunda företag som skapar jobb och minskar fattigdomen i världen. Hur många Alan Turing finns det där ute?

karinbyline

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.