Världen har inte ändrats sedan Turing

I januari kom filmen The Imitation game om den brittiske matematikern och kodknäckaren Alan Turings liv. Han arbetade under andra världskriget på Bletchley Park, centret för kryptoanalys, där han konstruerade en elektromekanisk maskin som lyckades knäcka den tyska krypteringsmaskinen Enigma. Bedriften räddade tusentals liv och sägs ha förkortat andra världskriget med två år.

Sveriges hade också en egen Turing. Matematikprofessorn Arne Beuerling lyckades under sommaren 1940, att knäcka tyskarnas kryptomaskin G-skrivaren. En imponerande detalj är att han utförde bedriften på bara två veckor och med hjälp av penna och papper och endast ett dygns insamlade meddelanden. Tyskland lånade under kriget svenska teleledningar för teleprintertrafik till sina trupper i Norge och den svenska militären kunde efter Beuerlings framgång tillverka egna kryptomaskiner med samma funktion och på så vis få förhandskunskap om många viktiga händelser under kriget

I Neil Stephensons kultroman Cryptonomicon från 1999 förklarar en av gestalterna att den verkliga anledningen till att de allierade vann andra världskriget inte var arméernas storlek och strategi. Det var nördarna som vann kriget. Om det inte varit för den fria världens intelligentia hade kriget kanske slutat på ett annat sätt.

Alan Turing var dessutom inte bara en brilliant kodknäckare utan en begåvning som gjorde avtryck inom många områden: datavetenskap, matematisk logik, filosofi och matematisk biologi. Hans modeller för beräkningsvetenskap har lagt grunden till vår tids datorer. Det är frestande att fundera på vad han skulle ha kunna åstadkomma om hans liv hade blivit längre.

Turing dog bara 41 år gammal, mitt i en lysande karriär med datorernas föregångare. Han var homosexuell och åtalades och dömdes 1952 för sexuellt umgänge med en man. Turing valde det möjliga alternativet till fängelse, kemisk kastrering, det vill säga hormonbehandling med östrogen. Två år senare påträffades han död, förmodligen förgiftad av ett cyanidförgiftat äpple som han lämnat halvätet. Äpplet testades aldrig men att obduktionen visade att dödsorsaken var cyanidförgiftning. Självmord, olyckshändelse eller mord? Ingen vet svaret.

I dag framstår behandlingen av Alan Turing som både omänsklig och tragisk. 2009 gav den dåvarande premiärministern Gordon Brown efter för påtryckningar och bad offentligt om ursäkt för behandlingen av Turing. I december 2013, 59 år efter sin död, blev han officiellt benådad.

– Doktor Alan Turing var en exceptionell man med en enastående hjärna, sa den brittiske justitieministern Chris Grayling till media.

Storbritannien förlorade alldeles för tidigt en av 1900-talets skarpaste hjärnor men det sorgliga är att världen fortfarande går minste om många genier. Det sker varje dag. I omkring 70 länder är det förbjudet att vara homosexuell. Fem länder, däribland Iran och Saudiarabien, har gått ännu längre och belagt homosexualitet med dödsstraff. Dessutom är det är inte bara homosexuella som förföljs. Den dödsdömde unga afghan som Carl Bildt hjälpte till att smuggla ur Afghanistan hade hade laddat ner en rapport om kvinnors rättigheter.

Av religiösa eller politiska skäl tvingas miljoner människor i världen till ett liv i fängelse,på flykt och i tystnad. Hur många av dessa är läkare, forskare eller ingenjörer som skulle kunna göra något banbrytande, utveckla nya läkemedel eller ny teknik, grunda företag som skapar jobb och minskar fattigdomen i världen. Hur många Alan Turing finns det där ute?

karinbyline

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar