Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivDu mår bättre av att inte alltid ha koll

Du mår bättre av att inte alltid ha koll

Foto: PierreSelim/Wikimedia Commons
Foto: PierreSelim/Wikimedia Commons

Tror du att du blir mer flexibel och effektiv genom att vara uppkopplad och ha koll på jobbet utanför arbetstid? Det blir du inte, visar en forskningsgenomgång från Universitetet i Surrey som också visar att du riskerar din hälsa genom att inte koppla av.

Forskarna har granskat 65 olika studier i ämnet med cirka 50 000 deltagare totalt. Studierna gjordes från 1992 och framåt. Resultatet av genomgången visar att de som ständigt är uppkopplade riskerar både att få hälsoproblem och problem med förhållandet till sin omgivning.

De ständigt uppkopplade medarbetarna uppgav att de trodde att de blev mer effektiva genom att ha koll på sina datorer och smartphones även utanför vanlig arbetstid men det framgår också att de upplevde att arbetsgivaren förväntade sig att de skulle vara ständigt nåbara.

En av forskarna bakom studien säger att tillgången till datorer och mobiler som ständigt är på kan ge intryck av att man blir mer effektiv men i längden finns det en uppenbar risk för att man jobbar för mycket och får både sociala och hälsorelaterade problem av sitt uppträdande.

Att ha en meningsfull fritid är bra både för dig själv, hälsan och hur du presterar på jobbet. Det visar en annan ny brittisk studie från Birkbeck University of London.

– Att diska eller utföra rutinartat hemarbete är inte vad vi menar med meningsfull fritid, säger doktor Almuth McDowall. Men forskningen visar att den som lägger tid på saker som de själva har valt att göra och tycker är meningsfulla mår bättre men också kan antas prestera bättre på jobbet. Och det är kvaliteten på det du fyller din fritid med som är viktig, inte nödvändigtvis kvantiteten.

Jenny Grensman

4 KOMMENTARER

  1. Klart man har ett val att inte ha koll! Lämna telefonen på jobbet eller i jackfickan och lägg fokus på familj/barn så fort man kommer hem! Klart att man ibland måste vara flexibel åt båda hållen men barnens barndom kommer aldrig igen. Och vem blir man tackad av för att man stressar ihjäl sig på sitt jobb för att vara chefen till lags?

  2. Prislapp? Som om vi hade ett val. Hur ska de använda sina insparade pengar i ett totalt översvämmat eller stormhärjat land tro?

  3. Instämmer i rubriken. Vilket triggar två följdfrågor; hur ska man bära sig åt för att inte ha koll, och, men vad ska då faktiskt ha koll på. En viktig organisationsuppgift blir att avskärma medarbetare från informationsflöde, samt att analysera vilken koll som kunskapsarbetaren faktiskt ska ha. Att inte ha koll måste vara sanktionerat från ledningen för det är inte eller naturlig agenda för en kunskapsarbetare, ingenjör eller konsult.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.