Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivDu mår bättre av att inte alltid ha koll

Du mår bättre av att inte alltid ha koll

Foto: PierreSelim/Wikimedia Commons
Foto: PierreSelim/Wikimedia Commons

Tror du att du blir mer flexibel och effektiv genom att vara uppkopplad och ha koll på jobbet utanför arbetstid? Det blir du inte, visar en forskningsgenomgång från Universitetet i Surrey som också visar att du riskerar din hälsa genom att inte koppla av.

Forskarna har granskat 65 olika studier i ämnet med cirka 50 000 deltagare totalt. Studierna gjordes från 1992 och framåt. Resultatet av genomgången visar att de som ständigt är uppkopplade riskerar både att få hälsoproblem och problem med förhållandet till sin omgivning.

De ständigt uppkopplade medarbetarna uppgav att de trodde att de blev mer effektiva genom att ha koll på sina datorer och smartphones även utanför vanlig arbetstid men det framgår också att de upplevde att arbetsgivaren förväntade sig att de skulle vara ständigt nåbara.

En av forskarna bakom studien säger att tillgången till datorer och mobiler som ständigt är på kan ge intryck av att man blir mer effektiv men i längden finns det en uppenbar risk för att man jobbar för mycket och får både sociala och hälsorelaterade problem av sitt uppträdande.

Att ha en meningsfull fritid är bra både för dig själv, hälsan och hur du presterar på jobbet. Det visar en annan ny brittisk studie från Birkbeck University of London.

– Att diska eller utföra rutinartat hemarbete är inte vad vi menar med meningsfull fritid, säger doktor Almuth McDowall. Men forskningen visar att den som lägger tid på saker som de själva har valt att göra och tycker är meningsfulla mår bättre men också kan antas prestera bättre på jobbet. Och det är kvaliteten på det du fyller din fritid med som är viktig, inte nödvändigtvis kvantiteten.

Jenny Grensman

4 KOMMENTARER

  1. Klart man har ett val att inte ha koll! Lämna telefonen på jobbet eller i jackfickan och lägg fokus på familj/barn så fort man kommer hem! Klart att man ibland måste vara flexibel åt båda hållen men barnens barndom kommer aldrig igen. Och vem blir man tackad av för att man stressar ihjäl sig på sitt jobb för att vara chefen till lags?

  2. Prislapp? Som om vi hade ett val. Hur ska de använda sina insparade pengar i ett totalt översvämmat eller stormhärjat land tro?

  3. Instämmer i rubriken. Vilket triggar två följdfrågor; hur ska man bära sig åt för att inte ha koll, och, men vad ska då faktiskt ha koll på. En viktig organisationsuppgift blir att avskärma medarbetare från informationsflöde, samt att analysera vilken koll som kunskapsarbetaren faktiskt ska ha. Att inte ha koll måste vara sanktionerat från ledningen för det är inte eller naturlig agenda för en kunskapsarbetare, ingenjör eller konsult.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.