Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivUppfinnarärende kan avgöras i tingsrätt

Uppfinnarärende kan avgöras i tingsrätt

Frågan om två tidigare exjobbare ska få miljonersättning av Volvo Personvagnar för det uppfinnararbete de gjorde där under sin studietid kan prövas av tingsrätt.

Göteborgs tingsrätt har beslutat att avslå Volvo Personvagnars yrkande om avvisning av uppfinnarmålet som rör två tidigare exjobbare på bolaget. Beskedet kom på onsdagen. Det här innebär att frågan om ersättning kommer att prövas av tingsrätten och att det blir en offentlig process, berättar Karin Lundin, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer och ombud för de tidigare teknologerna som är medlemmar i förbundet.

Karin Lundin, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer. Foto: Sveriges Ingenjörer
Karin Lundin. Foto: Sveriges Ingenjörer

– Tingsrätten håller med förbundet om att uppfinnararbetet skedde under medlemmarnas examensarbete hos Volvo. Att de jobbade vidare med produktutveckling av uppfinningen sedan de blivit anställda av företaget spelar ingen roll. Det är ingen arbetstagaruppfinning, utan en så kallad fri uppfinning som medlemmarna själva hade äganderätten till, säger Karin Lundin.

De två tidigare exjobbarna har begärt 8,7 miljoner kronor var i ersättning för två uppfinningar som handlar om att upptäcka trötta förare och som finns implementerade i mjukvaran ”Driver Alert”, något Ingenjören tidigare har berättat om.

– Enligt våra beräkningar kommer uppfinningarna att generera ökade intäkter för Volvo om drygt 1 miljard kronor, säger Karin Lundin.

De tidigare teknologerna har utvecklat tekniken till ett trötthetsvarningssystem.Bild: Volvo Personvagnar/Volvo Personbilar
De tidigare teknologerna har utvecklat tekniken till ett trötthetsvarningssystem. Bild: Volvo Personvagnar/Volvo Personbilar

Frågan om skälig uppfinnarersättning till exjobbare är aldrig tidigare prövad och intresset för målet är därför stort, berättar Karin Lundin. Att målet kommer att prövas i allmän domstol i stället för i Industrins Uppfinnarnämnd, en skiljenämnd där avgörandena inte blir offentliga, innebär att frågan får en större spridning.

Karin Lundin tror att många inte vet att de har rätt till ersättning för uppfinningar de gör under sitt exjobb. Eftersom det här målet kan prövas offentligt ger det möjlighet att sprida mer kunskap om den här typen av ärenden. Förhoppningen är också att målet ska leda till ett prejudikat.

Volvo har en vecka på sig att överklaga tingsrättens beslut.

Sedan Sveriges Ingenjörer väckt talan är Volvos avtalsmall för exjobbare omformulerad till att Volvo har äganderätten för deras uppfinningar. Tidigare hade bolaget endast nyttjanderätt.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.