Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivEx-Saabare ersätts för uteblivna löner

Ex-Saabare ersätts för uteblivna löner

I dagarna börjar konkursboet efter Saab Automobile AB betala ut ersättning till 3 000 tidigare anställda för bland annat uteblivna löner. De som har fått a-kassa för samma tid som lönen gäller kan behöva betala tillbaka till a-kassan.

Totalt 50 miljoner kronor ska betalas ut till 3 000 tidigare anställda på Saab Automobile AB, som gick i konkurs den 19 december 2011, har TTELA berättat.

– Det är stor spridning, från noll kronor till kanske uppemot 150 000 kronor. Jag har pratat med tidigare anställda som ligger i de intervallen, säger Johan Tärbo till Ingenjören.

Han var styrelsemedlem i den lokala akademikerklubben innan Saab Automobile i Trollhättan lade ned och fick i uppdrag att ta vara på Sveriges Ingenjörers medlemmars intressen en tid efter konkursen.

Det gäller att läsa de personliga brev som skickas ut till samtliga berörda noga.

Det säger lagen

68 a § Har någon som fått ersättning från en arbetslöshetskassa senare fått lön eller ekonomiskt skadestånd som motsvarar lön för samma tid, ska ersättningen från arbetslöshetskassan betalas tillbaka. Lag (2009:11). Ur lagen om arbetslöshetsförsäkring.

Enligt lag ska någon som har fått ersättning från en arbetslöshetskassa och som senare får lön eller ekonomiskt skadestånd som motsvarar lön för samma tid betala tillbaka ersättningen från arbetslöshetskassan. Detta framgår också i ett särskilt brev som de som berörs får. I brevet från konkursboet står också att den anställda ska kontakta sin a-kassa.

När Saab Automobile i Trollhättan, med dotterbolagen Saab Tools och Saab Powertrain, gick i konkurs i december 2011 låg underskottet på hela 9,5 miljarder kronor. Försäljningen av biltillverkaren Nevs och indrivna krav har dock gjort att behållningen tre år senare i stället var 3,3 miljarder kronor. Detta är orsaken till att de 3 000 tidigare anställda, varav hälften är tjänstemän, nu kan ersättas för sådant som utebliven lön, intjänad och sparad semester, innestående flextid, arbetstidsförkortning och uppsägningslön.

Pengarna ska börja delas ut i slutet av denna vecka, vilket innebär att de första ex-Saabarna har pengar på kontot i början av nästa vecka.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.