Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadLika män jobbar tillsammans

Lika män jobbar tillsammans

Foto: Creative commons
Foto: Creative commons

Män som arbetar på samma företag är mer lika varandra i dag än för tjugo år sedan. De anställda männen har oftare ungefär samma utbildningsnivå, intelligens och social förmåga visar en ny studie.

De anställdas förmåga och talang brukar beskrivas som den viktigaste tillgången i en modern ekonomi. Hur dessa förmågor fördelas mellan företag och branscher har betydelse både för produktivitet och för inkomstfördelning.

En studie av forskarna Christina Håkanson vid Sveriges Riksbank, Erik Lindqvist vid Handelshögskolan i Stockholm och Jonas Vlachos vid Nationalekonomiska institutionen, Stockholms universitet visar att det har skett en polarisering av de anställdas förmåga och talanger de senaste 20 åren.

Rapportförfattarna har studerat vid vilka företag svenskfödda män i 30–35-årsåldern arbetade under perioden 1986–2008. Genom att använda data från utbildningsregister och mönstringen till militärtjänsten kan de uppskatta männens utbildning, intelligens och sociala förmåga.

Studien visar att den mest produktiva arbetskraften samlas på vissa företag och i vissa branscher samtligt som de med lägre utbildningsnivå, intelligens och social förmåga samlas på andra företag. Män på samma företag har alltså ungefär samma utbildningsnivå, intelligens och social förmåga.

Samtidigt som skillnaderna mellan de anställa männens förmågor minskade inom företag, ökade skillnaderna mellan företag. Allra mest ökade skillnaderna  under början av 1990-talet.

– Med vårt sätt att mäta var skillnaderna mellan företag, det vi kallar sortering, drygt 40 procent högre 2008 än 1986, säger Jonas Vlachos i ett pressmeddelande, en av forskarna bakom rapporten.

Forskarna har dessutom kunna konstatera att parallellt med att skillnaderna mellan företagens anställda har ökat har även lönespridningen mellan arbetsgivare blivit större. Skillnaderna i lönenivå mellan företag har ökat med 70 procent. Löneskillnaderna inom företag har under perioden ökat med drygt 20 procent.

– Vi kan förklara ungefär hälften av ökningen av löneskillnader mellan företag med den ökade sorteringen av arbetskraftens förmågor, säger Erik Lindqvist i ett pressmeddelande.

Forskarna menar att IT-sektorns expansion är en viktig förklaring bakom utvecklingen. Företag inom IT- och telekomsektorn rekryterar främst personer med hög utbildning och företag anställer i större utsträckning personer med samma utbildning. Det finns också vissa tendenser till att den genomsnittliga kognitiva förmågan sjunker i ett antal branscher som redan 1986 hade en låg kognitiv förmåga. Några exempel är handel och restaurangbranschen.

Rapportförfattarna har studerat män födda 1951–1978 anställda på privata företag med minst 10 anställda. Eftersom material från den militära mönstringen har använts saknas underlag för kvinnor. Författarna har genom att använda uppgifter från mönstringen för deras bröder, söner eller makar kunnat se att trenden ser likadan ut bland kvinnor.

Karin Virgin

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.