Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivStartups samlade på KTH

Startups samlade på KTH

Founder.orgs grundare Michael Baum talade om trender bland uppstartsföretagen. Foto: Ingenjören
Founder.orgs grundare Michael Baum talade om trender bland uppstartsföretagen. Foto: Ingenjören

Årets World Founder Forum ägde rum på KTH och samlade företag från tekniska universitet i bland annat Sverige, Estland, USA och Storbritannien. (Uppdaterad)

World Founder forum

Årets upplaga av World Founder Forum pågick 13–17 juni.

I fokus för den tredje upplagan av World Founder Forum är millenniegenerationen, den som enligt den amerikanska organisationen founder.orgs grundare Michael Baum har fått rykte om sig att vara lata men som i realiteten håller på att förändra vår värld på ett mycket påtagligt sätt. Visst har millenniegenerationen fått mycket, men de ställer också höga krav på sig själva, menade han.

– Det här är människor som är rätt intensivt inriktade på att göra världen till en bättre plats, sade han under sitt inledningstal på måndagsförmiddagens World Founder Forum.

Founder.org utbildar och stöttar entreprenörer, bland annat via World Founder Forum, som i år alltså hålls på KTH. Här har företag från tekniska universitet runt om i världen samlats, däribland KTH-företagen Peercast och Manomotion, som jobbar med direktstreaming respektive att fånga handrörelser vilket ska gå att implementeras i spel.

Trender som Michael Baum kan se bland de uppstartsföretag som söker stöd från founder.org är bland annat att de gärna ägnar sig åt sådant som 3D-teknik och virtuell verklighet, digital hälsa, utbildning, ekoteknik, Big data och robotik. Känslan av att vilja förbättra världen genomsyrar många av idéerna.

– Miljön är ett så stort problem att det har blivit ett område där man kan börja göra profit, sade Michael Baum.

Men det finns utmaningar med att starta företag. Det är inte lika många som försöker, som faktiskt vill göra det, enligt Michael Baum. Ett skäl är brist på pengar, ett annat skäl är att många inte känner att de har kunskap nog för att driva ett företag. Många tänker också att de inte har vad som krävs för att kunna starta upp något på egen hand. Men det kan man få hjälp med, betonade Michael Baum. Det som är avgörande är i stället hur bra man är på att verka i och hantera förändringar.

– Ni växer alla upp i en värld där allt sker allt snabbare. För bara några år sedan hade ingen hört talats om Uber eller Bitcoin. Nu håller det på att förändra världen.

Nästa punkt hade Stockholmsperspektiv, med en panel av människor verksamma på olika sätt inom uppstartsscenen i huvudstan.

KTH Innovation var tidigare till stor del inriktade på att hjälpa forskare att kommersialisera och utveckla sina idéer. Men på senare år har Lisa Ericsson, avdelningschef, sett en stor ökning av företagande bland studenter. Hon tyckte att en fördel med att starta ett företag redan som student är att man har tillgång till ett nätverk som består av människor från hela världen. Michael Baum talade då om behovet av mångfald, framför allt mångfald i tankesätt på företag och hur viktigt det är.

Joacim Westlund på Shortcut Labs, som skapat en trådlös knapp, sade att som verksam i Stockholm måste tänka globalt redan i ett tidigt skede, annars kan ett företag inte bli stort nog.

Mats Horn på Tinitell, som gör en mobil för barn som bärs på handleden, ser fördelar med att Sverige är så smått.

– Man måste ta sig utanför landet för att få något gjort, sade han.

Att behålla framgångsrika företag i Sverige är definitivt en utmaning, ansåg Lisa Ericsson. Inte minst på grund av den svåra bostadssituationen. Men det gäller att se på det hela på lite längre sikt. Kanske flyttar företag utomlands kortsiktigt, men många svenska entreprenörer vill tillbaka och gör kanske det längre fram, trodde hon.

Uppstartsföretag kan ha svårt att hitta finansiering i Sverige. Mats Horn berättade att han knackade dörr hos investerare, som gillade hans idé men inte kände sig redo att investera.

– De bra investerarna har så många som knackar på dörren att de är väldigt selektiva, sade han.

Han sökte investerarstöd utomlands, i bland annat Tyskland.

Det finns inget bra skäl att leta investerare bara i Sverige, tyckte Joacim Westlund. Även Caroline Walerud på Volumental, som med hjälp av 3D-teknik skapar individanpassade produkter, berättade att företaget letade investerare utomlands. Det finns fördelar med att ha exempelvis amerikanska investerare, menade hon, då de kan erbjuda ett större nätverk på plats.

Jill Lindström på Sting, Stockholm Innovation & Growth, sade att pengar är mer tillgängliga för uppstartsföretag i Sverige i dag jämfört med tidigare. De svenska företag som rönt stora framgångar, så som Skype, Klarna och King, har själva blivit investerare.

– Men det finns också många fler idéer och startups i dag. Där är affärsänglarna väldigt viktiga.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?