Blir smartare i MegaMind

DNG2015_AAGN_03589

Installationen ”måla med ögonen” är poppis för både stora som små. Foto: Anna Gerdén.

I september öppnar Tekniska museet sitt nya science center. En plats där alla ska få möjlighet att gnugga sina geniknölar så att det förhoppningsvis sprakar till i hjärnkontoret.

DNG2015_AAGN_03589

Installationen ”måla med ögonen” är poppis för både stora som små. Foto: Anna Gerdén.

I september öppnar Tekniska museet sitt nya science center. En plats där alla ska få möjlighet att gnugga sina geniknölar så att det förhoppningsvis sprakar till i hjärnkontoret.

Bland snickare, träplankor och borrljud börjar MegaMind ta form. Efter tre års arbete med närmare ettusen inblandade medskapare och en satsning på 80 miljoner kronor är utställningen museets största projekt någonsin. Finansieringen kommer från bland annat Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Arvsfonden och Sveriges Ingenjörer.

Den 6 september äger premiären rum och tanken är att locka både stora som små till att utforska och experimentera sig fram till smartare idéer.

– Det finns en viss föreställning om att listiga idéer ofta upptäcks av ett galet geni som sitter i en källare och kliar sig i skägget. Men så går det oftast inte till. Bakom de flesta stora innovationer finns en lång kreativ process som växer fram i ett samarbete med olika människor och det är just det förloppet man får utforska här, förklarar Calle Ros-Pehrson, pressansvarig på Tekniska museet.

Uppdraget har varit att skapa ett science center som inte har setts någon annanstans. MegaMind består av 40 specialdesignade interaktiva installationer som schematiskt visar hur hjärnan arbetar – från att samla information, till att tolka intryck och till sist att skapa något utifrån det. Med hjälp av digitala skyltar leds besökaren genom utställningen.

Innan man går in i MegaMind kan man få en plastbricka med ett förprogramerat chip. Om man exempelvis har en hörselskada ges möjligheten att få informationen genom en teckenspråksfilm istället för text.

– När du kopplar plastbrickan med den digitala skylten anpassas innehållet efter dina behov, berättar Åsa Lindgren, projektledare för MegaMind, och menar att det bidrar till en demokratisk värld då alla har möjlighet att själva ta del av den information som finns.

Fokus är och har hela tiden varit att utställningen ska vara tillgänglig för alla. Därför har bland annat hundratals barn – även med funktionsnedsättningar – fått vara medskapare under ett tvåårigt samarbetsprojekt. Från första dagen har skolbarn och andra samarbetsgrupper från exempelvis KTH, Hjärnfonden och Visualiseringscenter i Norrköping fått vara med och ta del av skisser, idéer och så småningom fått möjlighet att testa de olika installationerna, för att på så sätt utforma den på bästa sätt.

En av de unika installationerna är ”måla med ögonen”. Den består av två retrodesignade datorer som läser av hur ögonen rör sig och på så sätt kan man välja färg och rita på skärmen. Bilden som man har tecknat går även att få utskriven som ett kort, för att sedan ta med sig hem som ett minne.

– Den här installationen har varit jättepoppis bland samarbetsgrupperna. Den är häftig både för personer som inte har möjlighet att kunna använda tangentbord och mus, men också för dem som tycker att det är häftigt att kunna styra datorn med ögonen, berättar Calle Ros-Pehrson.

Ett annat viktigt budskap med utställningen är att varje person ska få ökad insikt i att man själv kan vara en del av teknikutvecklingen och framtiden.

– Hela grejen med MegaMind handlar om att bli så kreativ som möjligt. Du kan alltid gymma din hjärna och det är aldrig för sent. Alla kan börja utifrån sin nivå, säger Åsa Lindgren.

Sandra Forsvik

2 kommentarer

  • A Karlsson

    Vilket tekniskt museum?

    16 augusti 2015
    • Sandra Forsvik

      Tekniska museet på Djurgården i Stockholm.

      17 augusti 2015

Lämna en kommentar

Senaste nytt