Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSaco kritiskt till skattehöjningar

Saco kritiskt till skattehöjningar

Ett av förslagen i den nya budgetpropositionen är att lärare ska kunna få upp till 3 000 kronor extra i månaden. Bild: Thinkdeep/Thinkstock
Ett av förslagen i den nya budgetpropositionen är att lärare ska kunna få upp till 3 000 kronor extra i månaden. Bild: Thinkdeep/Thinkstock

Regeringen ser den nya budgetpropositionen som en investering i jobb, skola och klimat. Men Saco:s ordförande Göran Arrius är kritisk till skattehöjningarna, som kommer att påverka brett. – Det är närmast att betrakta som jobbfientligt, säger han i en presskommentar.  Han välkomnar dock satsningarna på att höja läraryrkets status.

Fler förslag i höstbudgeten

  • De som tjänar mer än 50 000 kronor i månaden kommer att ha en ökad inkomstskatt. Den nedre gränsen för när man ska betala statlig skatt uteblir.
  • Skattereduktionen på så kallade rottjänster sänks, från 50 procent till 30 procent av arbetskostnaden. Enligt regeringen ska skattereduktionen ge 5,57 miljarder kronor år 2016–2019. Denna skattereduktion ska enligt regeringen ha liten effekt på sysselsättningen i ekonomin i sin helhet.
  • Energiskatten på bensin- och dieselbränsle höjs och skattebefrielsen för vissa biodrivmedel ska minska, vilket väntas ge 4,29 miljarder kronor nästa år.
  • Avdraget för privat pensionssparande slopas helt nästa år.
  • Föräldrapenningens grundnivå höjs med 25 kronor per dag från den 1 januari 2016, till 250 kronor per dag.
  • Jämställdhetsbonusen ska enligt budgetförslaget avskaffas den 1 januari 2017.

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) är höstbudgeten inriktad på att investera ”i det som bygger Sveriges starkt”.

– I vårt Sverige ska fler jobba, skolresultaten vändas och klimatutsläppen minska, säger Magdalena Andersson i en presskommentar.

Bland förslagen i höstbudgeten finns ökade resurser till universitet och högskola med motsvarande 2 900 nya helårsstudenter nästa år. Regeringen vill också öka anslagen till forskning och utbildning med 300 miljoner kronor nästa år och vill särskilt stärka högskolorna och de nya universiteten (Linné- och Mittuniversitetet samt Karlstads och Örebros universitet). Syftet är att skapa en bättre balans mellan forskning och utbildning.

Regeringen vill också satsa 30 miljoner kronor nästa år på att överbrygga gapet mellan grundforskning och kommersialisering av forskningsresultat inom life science. Investeringen ska gå till fördjupad vetenskaplig eller teknisk verifiering samt fördjupad kommersiell verifiering.

Den så kallade brytpunkten för statlig skatt försvinner om regeringens budgetproposition går igenom. Det ger en skattehöjning för över en miljon löntagare, noterar Saco. Den högsta marginalskatten föreslås bli 60 procent. Skattehöjningarna kommer att slå mot breda grupper och inte bara mot högavlönade, kommenterar Saco:s ordförande Göran Arrius kritiskt.

– Det är närmast att betrakta som jobbfientligt, säger han i ett pressmeddelande.

Göran Arrius välkomnar dock satsningarna på att höja läraryrkets status och att resurserna till kompletterande utbildningar för invandrade akademiker ska öka. Regeringen föreslår att drygt 60 000 lärare, på årsbasis, ska kunna få i genomsnitt 3 000 kronor extra i månaden.I budgetförslaget finns en satsning på personer med en avslutad utländsk utbildning som motsvarar en svensk utbildning, där regeringen vill investera 340 miljoner kronor år 2019.

Mer pengar ska också bedömningsverksamheten för utländsk utbildning få. Från och med 2017 ska den uppgå till 12,5 miljoner kronor. Under åren 2016–2018 ska 30 miljoner kronor per år avsättas till valideringsarbete. Pengarna ska bidra till en effektivare bedömning av reell kompetens på lärosätena.

Göran Arrius är också positiv till att jämställdhetsbonusen föreslås försvinna, då han anser att en tredelad föräldraförsäkring är ett bättre alternativ.

Ta del av budgetpropositionen här.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?