Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadEuropafackets roll uppdateras?

Europafackets roll uppdateras?

Europa_beskuren
Foto: Red. Här i hjärtat av Paris samlas delegater från Europas många fackförbund i veckan för att tala om framtiden.

Facklig förnyelse, arbetslösheten och sociala frågor står på agendan när Europafacket spikar de närmaste årens arbetsprogram. För Saco, LO och TCO handlar det även om att försvara den svenska modellen för arbetsmarknadsreglering.

När Europafacket i morgon inleder sin kongress i Paris står livet efter finanskrisen i fokus. Även om många länder har börjat återhämta sig går det fortfarande inte bra och arbetslösheten är hög samtidig som oron finns för att den framtida tillväxten kanske inte ger så många trygga jobb. Den fackliga tillväxten är också dålig inom EU och Europafackets medlemsorganisationer har förlorat närmare 10 miljoner medlemmar de senaste tio åren.

Foto: Saco. Göran Arrius och ordförandena för Lo och TCO kommer att vara på plats i Paris och bland annat tala om Europafackets roll i framtiden.
Foto: Saco. Göran Arrius och ordförandena för Lo och TCO kommer att vara på plats i Paris och bland annat tala om Europafackets roll i framtiden.

Hur Europafacket ska arbeta och organisationens roll är en viktig punkt vid årets kongress.

– Det är kanske den allra viktigaste frågan, säger Göran Arrius, Saco:s ordförande som kommer till kongressen. Jag tror att Europafacket ska koncentrera sig mer på att vara medlemsorganisationernas förlängda arm och lobba skickligt för vissa prioriterade frågor i Bryssel. De enskilda medlemmarna får organisationerna själva ta hand om. I dag är det en väldigt bred palett som Europafacket arbetar med.

Loa Brynjulfsdottir, chef för LO:s internationella avdelning menar att det är viktigt att stärka det fackliga samarbetet inom Europafacket:

– Vi hoppas att den nya ledningen ska kunna ge arbetet en nystart.
Vid kongressen ska både ny ordförande och ny generalsekreterare väljas.
Även TCO:s internationella chef Per Hilmersson hoppas att kongressen ska leda till facklig förnyelse och till ökat intresse för fackens roll som samhällsaktörer.

De svenska fackliga organisationerna jobbar ständigt mot att skrivningar som påverkar vårt system, med självständiga parter och avtal istället för lag på arbetsmarknaden, ska slinka in i olika manifest och program. Det gäller i synnerhet frågan om minimilöner som poppar upp i olika sammanhang. Som Ingenjören tidigare har beskrivit ökar trycket på harmonisering inom EU. Även om grundfördraget, den text som ger ramarna för EU:s verksamhet, säger att unionen ska överlåta frågor som lönebildning till medlemsländerna hörs önskemålen om minimilön allt oftare. Det gäller också inom Europafacket.

– Vi förstår att länder med dålig facklig täckning där vår modell inte har legitimitet kan behöva minimilöner, säger Göran Arrius. Men vi måste också få dem att förstå att vi i Norden har en fungerande modell utan minimilöner och att vi vill ha det så.

På kongressen ska både ett så kallat manifest och ett aktionsprogram antas. Ytterligare ett dokument, där Europafackets uppdrag formuleras, kommer att diskuteras. EU:s kommissionär för sysselsättning Marianne Thyssen och ett antal europeiska politiker kommer att delta på olika sätt.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.