Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadEuropafackets roll uppdateras?

Europafackets roll uppdateras?

Europa_beskuren
Foto: Red. Här i hjärtat av Paris samlas delegater från Europas många fackförbund i veckan för att tala om framtiden.

Facklig förnyelse, arbetslösheten och sociala frågor står på agendan när Europafacket spikar de närmaste årens arbetsprogram. För Saco, LO och TCO handlar det även om att försvara den svenska modellen för arbetsmarknadsreglering.

När Europafacket i morgon inleder sin kongress i Paris står livet efter finanskrisen i fokus. Även om många länder har börjat återhämta sig går det fortfarande inte bra och arbetslösheten är hög samtidig som oron finns för att den framtida tillväxten kanske inte ger så många trygga jobb. Den fackliga tillväxten är också dålig inom EU och Europafackets medlemsorganisationer har förlorat närmare 10 miljoner medlemmar de senaste tio åren.

Foto: Saco. Göran Arrius och ordförandena för Lo och TCO kommer att vara på plats i Paris och bland annat tala om Europafackets roll i framtiden.
Foto: Saco. Göran Arrius och ordförandena för Lo och TCO kommer att vara på plats i Paris och bland annat tala om Europafackets roll i framtiden.

Hur Europafacket ska arbeta och organisationens roll är en viktig punkt vid årets kongress.

– Det är kanske den allra viktigaste frågan, säger Göran Arrius, Saco:s ordförande som kommer till kongressen. Jag tror att Europafacket ska koncentrera sig mer på att vara medlemsorganisationernas förlängda arm och lobba skickligt för vissa prioriterade frågor i Bryssel. De enskilda medlemmarna får organisationerna själva ta hand om. I dag är det en väldigt bred palett som Europafacket arbetar med.

Loa Brynjulfsdottir, chef för LO:s internationella avdelning menar att det är viktigt att stärka det fackliga samarbetet inom Europafacket:

– Vi hoppas att den nya ledningen ska kunna ge arbetet en nystart.
Vid kongressen ska både ny ordförande och ny generalsekreterare väljas.
Även TCO:s internationella chef Per Hilmersson hoppas att kongressen ska leda till facklig förnyelse och till ökat intresse för fackens roll som samhällsaktörer.

De svenska fackliga organisationerna jobbar ständigt mot att skrivningar som påverkar vårt system, med självständiga parter och avtal istället för lag på arbetsmarknaden, ska slinka in i olika manifest och program. Det gäller i synnerhet frågan om minimilöner som poppar upp i olika sammanhang. Som Ingenjören tidigare har beskrivit ökar trycket på harmonisering inom EU. Även om grundfördraget, den text som ger ramarna för EU:s verksamhet, säger att unionen ska överlåta frågor som lönebildning till medlemsländerna hörs önskemålen om minimilön allt oftare. Det gäller också inom Europafacket.

– Vi förstår att länder med dålig facklig täckning där vår modell inte har legitimitet kan behöva minimilöner, säger Göran Arrius. Men vi måste också få dem att förstå att vi i Norden har en fungerande modell utan minimilöner och att vi vill ha det så.

På kongressen ska både ett så kallat manifest och ett aktionsprogram antas. Ytterligare ett dokument, där Europafackets uppdrag formuleras, kommer att diskuteras. EU:s kommissionär för sysselsättning Marianne Thyssen och ett antal europeiska politiker kommer att delta på olika sätt.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

Så tar du greppet om förändringsarbetet

0
Bygg er förändringsstory och ställ krav på prioriteringar. Här är förändringsexperternas bästa tips för att leda i förändring. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.