Tack vare bland annat ett bra ekosystem för innovationer hamnar Sverige på en niondeplats när World Economic Forum rankar konkurrenskraften i 140 av världens ekonomier.
Tack vare bland annat ett bra ekosystem för innovationer hamnar Sverige på en niondeplats när World Economic Forum rankar konkurrenskraften i 140 av världens ekonomier.
Den schweiziska non profit-organisationen World Economic Forum, WEF, har i rapporten Global Competitiveness Report 2015–2016 tittat närmare på konkurrenskraften i 140 av världens ekonomier.
mer om rapporten
The Global Competitiveness Report definierar konkurrenskraft som den uppsättning institutioner, riktlinjer och faktorer som avgör produktivitetsnivån i en ekonomi, vilket i sin tur påverkar vilken nivå av välstånd som ett land kan uppnå.
Läs mer om rapporten Global Competiteveness Report här.
Hela rapporten hittar du här.
Här kan du läsa mer om resultaten för Sverige.
Rapporten visar att den senaste finanskrisens påverkan på världsekonomin fortfarande är påtaglig. På flera håll är tillväxten låg och arbetslösheten hög. Receptet för att öka konkurrenskraften, definierat som högre produktivitet, är att länderna ökar sin tillväxt och motståndskraft, enligt WEF. Talangdrivna ekonomier har de bästa förutsättningarna att anpassa sig till de förändringar som den teknologiska revolutionen innebär, och har de bästa förutsättningarna att kunna ta del av dess fördelar, menar WEF.
World Economic Forum har rankat 140 av världens ekonomier utifrån 113 indikatorer fördelade på 12 grupper, däribland infrastruktur, högre utbildning, teknologisk färdighet och innovation. För sjunde året i rad hamnar Schweiz i topp med 5,76 poäng av 7 möjliga, detta tack vare en hög innovationskapacitet, ett bra utbildningssystem och en stark infrastruktur. Men kostnaden för att göra affärer i Schweiz är fortfarande hög. Tvåan Singapore får bland annat höga betyg för sin högre utbildning och effektiva arbetsmarknad, men har en relativt låg andel kvinnor på arbetsmarknaden.
Sverige hamnar på en niondeplats i rankingen med 5,43 poäng och går om Storbritannien. Förra året låg Sverige på en tiondeplats i samma mätning. En restriktiv arbetslagstiftning och relativt sett hög skatt på vinst är sådant som framhävs som svaga punkter för Sverige, medan effektiva och transparenta institutioner, ett utmärkt utbildningssystem och ett bra ekosystem för innovationer som drar fördel av höga nivåer av teknologiskt införande är det som har bidragit till Sveriges placering.
Finland hamnar på en åttondeplats, en försämring mot tidigare år. Den höga arbetslösheten och en växande statsskuld är bidragande orsaker till att Finland tappar. Men landet får höga betyg för sin högre utbildning och stora innovationskapacitet.
Ania Obminska