Finska fack försöker hitta lösningar

Efter protesterna mot Finlands regerings sparförslag väntar landets löntagare på fortsättningen. Förhandlingar pågår mellan löntagarorganisationer och arbetsgivare. Efter protesterna mot Finlands regerings sparförslag väntar landets löntagare nu på fortsättningen. Förhandlingar pågår mellan löntagarorganisationer och arbetsgivare.

Två veckor fick parterna, av landets premiärminister Juha Sipilä, för att komma överens om ett förslag som kan motsvara den vitamininjektion av ekonomin som regering menar att dess förslag med bland annat slopade semesterdagar, sänkt ob-ersättning och sämre sjukpenningsvillkor skulle kunna ge.

Ari Åberg är direktör för internationella frågor på TEK, Sveriges Ingenjörers finska motsvarighet, och han är inte särskilt optimistisk om möjligheterna att parterna får fram ett förslag.
– Jag har arbetet med facklig verksamhet i trettio år och jag har aldrig upplevt att vi har haft en svårare situation, säger han. Läget är mycket, mycket besvärligt.

Han menar att regeringen och arbetsgivarna tar landets ekonomiska problem som förevändning för att ändra maktförhållandena på arbetsmarknaden och för att begränsa löntagarnas inflytande. Att ge parterna två veckor för att komma överens tycker han tyder på att regeringen inte riktigt vet hur arbetsmarknaden fungerar.

Fakta

Under våren bröt förhandlingarna om ett finskt så kallat Samhällskontrakt mellan parterna och regeringen ihop. I september lade så regeringen fram sitt besparingsförslag som ska leda till fem procents ökad konkurrenskraft.
Regeringens förslag innebär bland annat att ersättningen för obekväm arbetstid sänks, sämre sjukersättning, att åtta semesterdagar dras in för offentliganställda samt en sänkning av arbetsgivarnas sociala avgifter med 1,72 procent.
Regeringen hoppas att åtgärderna kan skapa tiotusentals jobb.

Regeringen har lämnat sitt besparingsförslag och de lagförändringar det skulle innebära till riksdagen men det kan dras tillbaka om parterna kommer överens.
De finska fackliga centralorganisationerna har själva lagt fram olika förslag på hur landet kan nå den förbättring av konkurrenskraften med fem procent som regeringen vill se.

Första hindret på vägen mot ett avtal som säkrar den finska modellen är en överenskommelse mellan facken.
Sedan måste man komma överens med arbetsgivarna innan det finns något förslag att gå till regeringen med.
Frysta lönehöjningar under 2017 och möjligen också 2018 är ett förslag som man tittar på. Centralorganisationen Akava, dit TEK hör, har också föreslagit att arbetstiden förlängs med en timme i veckan under tre år, att man ser över semesterersättningen och flyttar vissa helger från arbetsdagar till redan lediga veckodagar.
Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar