Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFinska fack försöker hitta lösningar

Finska fack försöker hitta lösningar

Efter protesterna mot Finlands regerings sparförslag väntar landets löntagare nu på fortsättningen. Förhandlingar pågår mellan löntagarorganisationer och arbetsgivare.

Två veckor fick parterna, av landets premiärminister Juha Sipilä, för att komma överens om ett förslag som kan motsvara den vitamininjektion av ekonomin som regering menar att dess förslag med bland annat slopade semesterdagar, sänkt ob-ersättning och sämre sjukpenningsvillkor skulle kunna ge.

Ari Åberg är direktör för internationella frågor på TEK, Sveriges Ingenjörers finska motsvarighet, och han är inte särskilt optimistisk om möjligheterna att parterna får fram ett förslag.
– Jag har arbetet med facklig verksamhet i trettio år och jag har aldrig upplevt att vi har haft en svårare situation, säger han. Läget är mycket, mycket besvärligt.

Han menar att regeringen och arbetsgivarna tar landets ekonomiska problem som förevändning för att ändra maktförhållandena på arbetsmarknaden och för att begränsa löntagarnas inflytande. Att ge parterna två veckor för att komma överens tycker han tyder på att regeringen inte riktigt vet hur arbetsmarknaden fungerar.

Fakta

Under våren bröt förhandlingarna om ett finskt så kallat Samhällskontrakt mellan parterna och regeringen ihop. I september lade så regeringen fram sitt besparingsförslag som ska leda till fem procents ökad konkurrenskraft.
Regeringens förslag innebär bland annat att ersättningen för obekväm arbetstid sänks, sämre sjukersättning, att åtta semesterdagar dras in för offentliganställda samt en sänkning av arbetsgivarnas sociala avgifter med 1,72 procent.
Regeringen hoppas att åtgärderna kan skapa tiotusentals jobb.

Regeringen har lämnat sitt besparingsförslag och de lagförändringar det skulle innebära till riksdagen men det kan dras tillbaka om parterna kommer överens.
De finska fackliga centralorganisationerna har själva lagt fram olika förslag på hur landet kan nå den förbättring av konkurrenskraften med fem procent som regeringen vill se.

Första hindret på vägen mot ett avtal som säkrar den finska modellen är en överenskommelse mellan facken.
Sedan måste man komma överens med arbetsgivarna innan det finns något förslag att gå till regeringen med.
Frysta lönehöjningar under 2017 och möjligen också 2018 är ett förslag som man tittar på. Centralorganisationen Akava, dit TEK hör, har också föreslagit att arbetstiden förlängs med en timme i veckan under tre år, att man ser över semesterersättningen och flyttar vissa helger från arbetsdagar till redan lediga veckodagar.
Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.