Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFinska fack försöker hitta lösningar

Finska fack försöker hitta lösningar

Efter protesterna mot Finlands regerings sparförslag väntar landets löntagare nu på fortsättningen. Förhandlingar pågår mellan löntagarorganisationer och arbetsgivare.

Två veckor fick parterna, av landets premiärminister Juha Sipilä, för att komma överens om ett förslag som kan motsvara den vitamininjektion av ekonomin som regering menar att dess förslag med bland annat slopade semesterdagar, sänkt ob-ersättning och sämre sjukpenningsvillkor skulle kunna ge.

Ari Åberg är direktör för internationella frågor på TEK, Sveriges Ingenjörers finska motsvarighet, och han är inte särskilt optimistisk om möjligheterna att parterna får fram ett förslag.
– Jag har arbetet med facklig verksamhet i trettio år och jag har aldrig upplevt att vi har haft en svårare situation, säger han. Läget är mycket, mycket besvärligt.

Han menar att regeringen och arbetsgivarna tar landets ekonomiska problem som förevändning för att ändra maktförhållandena på arbetsmarknaden och för att begränsa löntagarnas inflytande. Att ge parterna två veckor för att komma överens tycker han tyder på att regeringen inte riktigt vet hur arbetsmarknaden fungerar.

Fakta

Under våren bröt förhandlingarna om ett finskt så kallat Samhällskontrakt mellan parterna och regeringen ihop. I september lade så regeringen fram sitt besparingsförslag som ska leda till fem procents ökad konkurrenskraft.
Regeringens förslag innebär bland annat att ersättningen för obekväm arbetstid sänks, sämre sjukersättning, att åtta semesterdagar dras in för offentliganställda samt en sänkning av arbetsgivarnas sociala avgifter med 1,72 procent.
Regeringen hoppas att åtgärderna kan skapa tiotusentals jobb.

Regeringen har lämnat sitt besparingsförslag och de lagförändringar det skulle innebära till riksdagen men det kan dras tillbaka om parterna kommer överens.
De finska fackliga centralorganisationerna har själva lagt fram olika förslag på hur landet kan nå den förbättring av konkurrenskraften med fem procent som regeringen vill se.

Första hindret på vägen mot ett avtal som säkrar den finska modellen är en överenskommelse mellan facken.
Sedan måste man komma överens med arbetsgivarna innan det finns något förslag att gå till regeringen med.
Frysta lönehöjningar under 2017 och möjligen också 2018 är ett förslag som man tittar på. Centralorganisationen Akava, dit TEK hör, har också föreslagit att arbetstiden förlängs med en timme i veckan under tre år, att man ser över semesterersättningen och flyttar vissa helger från arbetsdagar till redan lediga veckodagar.
Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?