Cirkulär ekonomi skulle kunna få fart på den stagnerande europeiska ekonomin och bli en språngbräda in i ett hållbart samhälle. Det visar rapporter från Romklubben och från konsultfirman McKinsey som talar om hundratusentals nya jobb.Cirkulär ekonomi skulle kunna få fart på den stagnerande europeiska ekonomin och bli en språngbräda till ett hållbart samhälle. Det visar rapporter från Romklubben och från konsultfirman McKinsey som talar om hundratusentals nya jobb.
Klimatkrisen, globaliseringen och den svaga ekonomiska återhämtningen är stora utmaningar för EU. Så stora att det krävs mycket kreativitet och nytänkande för att tackla dem. Men det finns ljus i tunneln i form av många nya jobb och stora besparingar. Det visar två nya rapporter som presenterades i Europaparlamentet på tisdagen. Och det handlar inte om någon raketforskning utan studier av den verkan cirkulär ekonomi skulle kunna ha på Europa.
I McKinseys rapport ”Growth Within” tittar konsultfirman närmare på tre viktiga och resurskrävande sektorer: transport, mat och byggnader. Med utgångspunkt i frågeställningar om dagens resursutnyttjande, möjliga åtgärder, verkan och åtgärder, visar rapporten hur oerhört lönsam en övergång till cirkulär ekonomi blir. En stor del av de resurser vi använder används i dag bara en gång och dessutom till en försvinnande liten del.
– Tänk er att ni begär ett samtal med er chef och förslår att företaget investerar två-tre årsvinster i något som ni kommer att använda ungefär en procent av. Det skulle bli ett ganska kort samtal, inte sant, sade Per-Anders Enkvist, mångårig medarbetare och partner i McKinsey, när han förklarade att en bil, som är en stor investering för de flesta hushåll, faktiskt bara används effektivt cirka en procent av den tid du har den.
Läs mer
Growth Within, rapport från McKinsey
Circular Economy and the benefits for Society, Romklubbens rapport
Romklubben är en global tankesmedja som sedan 1970-talet arbetat med internationella politiska frågor. Mest känd är den för boken ”Limits to Growth” som sålt i över 30 miljoner exemplar.
I Ingenjören nr 4 2015 finns ett reportage om cirkulär ekonomi.
– Det är inte bara frågan om att resurskrävande produkter och tjänster inte används effektivt utan också att materialen i väldigt hög grad bara används en enda gång. I dag har vi möjligheten att verkligen ändra vårt beteende. Teknologin finns för att gå över till cirkulär ekonomi som kommer att ge stora vinster för företagen och för samhället.
Per-Anders Enkvist menar att den cirkulära ekonomin också borde få en mycket större plats i diskussionen om vad vi kan gör åt klimatförändringarna. Övergången från en ekonomi som ständigt kräver mer resurser och större utsläpp ger enorma klimatvinster. Designar vi produkter där vi kan ta hand om råvarorna och använda dem bättre än i dag så minskar samtidigt utsläppen av växthusgaser.
– För tio år hade vi inte samma möjligheter men i dag finns tekniken och kunskapen, sade Per-Anders Enkvist. Vi ser det dessutom hända. Investeringarna i gammal teknik sjunker. Företagen har börjat inse att de måste tänka om. Bilpoolerna ökar, investeringarna i förnybar energi ökar, jag tycker att vi kan se att det kommer och att det kommer snabbt nu.
Som en pendang till McKinseys analys av Europas dåliga resursutnyttjande vad gäller byggnader, transportmedel och mat presenterades Romklubbens egen rapport ”Circular Economy and the Benefits for Society” där man har undersökt effekterna på jobbtillväxten vid högre energieffektivitet (25 % ), vid bättre materialutnyttjande (25 %) och vid en minskning av fossila bränslen med hälften i Sverige, Finland, Spanien, Frankrike och Nederländerna. Att en omställning skulle leda till stora förändringar är klart men studien pekar på att cirkulär ekonomi med bättre resursutnyttjande och högre effektivitet skulle ge många nya jobb. I Sveriges fall talar rapporten om 100 000 nya jobb, i Spaniens fall om 400 000 nya jobb.
Det som verkligen skulle generera nya jobb är återvinning och energieffektivisering. Arbetet med att anpassa värmesystem, belysning och hur vi ordnar effektiva transporter beräknas bidra med 20 000 jobb i Sverige samtidigt som vi genom att ersätta 25 procent av nya råvaror med återvunnen råvara, längre livstid på produkter kan skapa ytterligare 50000 nya jobb.
På lång sikt skulle ekonomin inte längre kretsar kring ägande utan runt tjänster av hög kvalitet.
– För att nå hit behövs politiska åtgärder som exempelvis en fungerande handel med utsläppsrätter, ett starkare ecodesign-direktiv, skarpare regler för återvinning och avfallshantering, sade Anders Wijkman, ordförande för Romklubben.
En åhörare påpekade att det också krävs en bra övergång för att få till stånd det paradigmskiftet som en cirkulär ekonomi innebär. Människor måste erbjudas fortbildning och möjligheter att hitta sin plats i den nya ekonomin.
EU kommissionen har lovat att presentera ett förslag om cirkulär ekonomi innan årets slut istället för det som drogs tillbaka 2014.
– Vi har kommit väldigt långt när en sådan här fråga inte längre är en angelägenhet bara för dem som arbetar med miljö utan faktiskt ligger på EU:s vice ordförandes bord, sade den tyska EU-parlamentarikerna Gerben-Jan Gebrandy.
Janez Potočnik, före detta miljökommissionär och numer ordförande för International Resources Panel, sade att utan hållbar produktion och konsumtion kommer världen aldrig någonsin kunna uppnå ens hälften av Förenta Nationernas nyligen antagna hållbarhetsmål.
– Om vi inte ställer om ekonomin är det bara att glömma.
Jenny Grensman