Låglönejobb bakom jobbunder

Arbetslösheten i Tyskland har sjunkit till rekordlåga tal. Men många lågutbildade tyskar har ändå svårt att få ekonomin att gå ihop. Arbetslösheten i Tyskland har sjunkit till rekordlåga tal. Men många lågutbildade tyskar har ändå svårt att få ekonomin att gå ihop.

I oktober var antalet arbetslösa i Tyskland 2,65 miljoner vilket är det lägsta antalet sedan snart 15 år. Men en femtedel av arbetskraften, cirka åtta miljoner invånare, har en lönenivå under medellön rapporterar Deutsche Welle. Forskare säger att många arbetslösa visserligen har fått ett jobb men att det oftast är ett låginkomstjobb.

2011-2014 ökade antalet tyskar som behöver två jobb för att få ihop sin ekonomi med 13 procent och omfattar nu fem procent av arbetsstyrkan. De senaste åren har antalet minijobb, där man tjänar under 450 euro i månaden, ökat. Det har också konkurrensen om jobb som inte kräver högre utbildning eftersom allt mer av repetitivt rutinarbete tas över av maskiner.

Inflytandet från fackliga organisationer har minskat och över hälften av de anställda i östra Tyskland och 40 procent av deras kollegor i västra delen av landet täcks inte av kollektivavtal rapporterar Destatis, tyska SCB.

Jenny Grensman

1 kommentar

  • Göran Zettergren

    En kommentar bara. Det tyska arbetsmarknadsundret är mer skenbart än verkligt. Sverige har gått mycket bättre än Tyskland på alla sätt. De låga lönerna till trots, har inga arbetade timmar skapats i Tyskland. Den låga arbetslösheten i Tyskland beror på fallande medelarbetstid och krympande befolkning i arbetsför ålder. Man delar på jobben. Knappast något att ta efter för Sverige.

    Jag presenterar en rapport om detta ämne 7/11 12:30-14:00 på Europahuset, Stockholm

    Göran Zettergren, chefsekonom, TCO

    12 november 2015

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörer vid whiteboard

15 procent högre ingångslön för kvinnor – och fritt val av risk i tjänstepensionen

Inför ojämställda ingångslöner till kvinnors fördel för att få bort löneskillnaden mellan kvinnor och män. Det är ett av förslagen till höstens Ingenjörsfullmäktige, där 10 motioner handlar om lön och pension.
Fler artiklar