Lars-Göran hjälper Ha med svenskan

Vasteras_sandra

Ha Nguyen och Lars-Göran Nilsson. Foto: Sandra Forsvik

Sedan ett år tillbaka har Lars-Göran Nilsson på ABB i Västerås träffat nyanlända kollegan Ha Nguyen från Vietnam. I stort sett varje vecka har det ätit lunch tillsammans och Lars-Göran har hjälpt Ha att lära sig svenska.

Vasteras_sandra

Ha Nguyen och Lars-Göran Nilsson. Foto: Sandra Forsvik

Sedan ett år tillbaka har Lars-Göran Nilsson på ABB i Västerås träffat nyanlända kollegan Ha Nguyen från Vietnam. I stort sett varje vecka har det ätit lunch tillsammans och Lars-Göran har hjälpt Ha att lära sig svenska.

– Jag såg att Ha till en början såg ganska ensam ut så jag frågade henne om hon ville följa med och äta lunch med mig och några andra kollegor, och det ville hon. Min fru är från Polen och jag minns att hon berättade att hon tyckte att det var viktigt att hon fick hänga med svensktalande för att få möjlighet att prata svenska, berättar Lars-Göran.

Ha säger att hon blev jätteglad när Lars-Göran frågade om hon ville följa med honom och de andra. Det har hjälpt henne mycket och Lars-Göran har också berättat om Västerås historia.

På luncherna går Lars-Göran, Ha och några arbetskamrater ofta till restaurang Terrassen i Konserthuset som serverar svensk husmanskost och det blev snabbt ett favoritställe.

– Jag gillar svensk mat. Hemma äter vi både svensk och vietnamesisk mat. Det jag tycker allra bäst om är fisk. Men bullar, lussekatter och olika bär och frukter är också gott, säger Ha.

I ungefär tre år har Ha och hennes familj bott i Västerås. Hennes man Phuong arbetar i dag med livsmedelshantering på en restaurang i staden. De två barnen, dottern Hami och sonen Dennis, går i skolan och för dem har det varit lättare att lära sig svenska, säger hon.

Till en början gick Ha på SFI på kvällarna men eftersom att hon behövde vara hemma och ta hand om sina barn så slutade hon efter några månader.

– Det fanns bara en lärare och många elever så det fanns inte så stor möjlighet att få prata med läraren. Det var synd, säger Ha.

Nu har hon tagit upp svenskakurserna på SFI igen, fast på distans. Nu pluggar hon svenska på datorn istället, men säger att det såklart är bättre att sitta i ett klassrum med andra. Lars-Göran instämmer och säger att deras fortsatta luncher får blir ett komplement till studierna istället. Ha ler och nickar.

– När man har känt personer under en längre tid så är de väldigt hjälpsamma, men den första kontakten är svår, berättar Ha.

Lars-Göran håller med och säger att svenskar är ganska dåliga på att ta kontakt med andra, både med varandra men också med dem en annan bakgrund. Det är något vi måste bli bättre på tycker han.

Lars-Göran har gett Ha sin frus gamla svenska skönlitterära böcker från Litteraturfrämjandet. Det är en serie böcker som är skrivna på enklare svenska med större text och med färre antal sidor.

Förra veckan gick Lars-Göran efter 40 år på ABB i pension men luncherna med Ha kommer att fortsätta.

– Till sommaren kommer du att prata flytande svenska, eller hur? Säger Lars-Göran med glimten i ögat och tittar på Ha som skrattar och säger att hon ska försöka, men att det inte är det lättaste.

Sandra Forsvik

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar