Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivGamla frågor för framtidens fack

Gamla frågor för framtidens fack

Tabell: Digitaliseringskommissionen. De här utmaningarna har organisationerna identifierat.
Tabell: Digitaliseringskommissionen. De här utmaningarna har organisationerna identifierat.

Traditionella fackliga frågor som arbetstid, anställningstrygghet och löner står i fokus när framtidens arbetsmarknad och samhälle diskuteras. Utmaningen blir att få med dem in i digitaliseringen.

Utbildningsfrågor, ökande samhällsklyftor, jobben, välfärdsstatens överlevnad och regelverk. Under hösten har bland andra Digitaliseringskommissionen, Svenskt Näringsliv och framtidsministerns analysgrupp Arbete i Framtiden lagt fram rapporter om digitaliseringen och vad den kommer att betyda för arbetsmarknaden och för samhället. I en genomgång konstaterar digitaliseringskommissionen att de olika instanserna är ganska överens om utmaningarna för samhället.

Fackförbundens framtid kommer i mycket att bero på förmågan att vara relevanta i en värld med nya anställningsformer och lättrörliga globala företag och anställningar.

Hur kan vi säkra att de som inte har en traditionell anställning får acceptabla villkor?

Sveriges Ingenjörers förbundsordförande Ulf Bengtsson menar att frågan om utbildningskvalitet men också hur egenföretagares villkor kan säkras blir centrala för förbundet.

– Egenföretagarfrågor blir mycket viktigare om många medlemmar inte är anställda utan säljer sina tjänster på en öppen marknad. Hur kan vi säkra att de som inte har en traditionell anställning får acceptabla villkor? Och här talar vi inte om entreprenörer utan mer om uppdragstagare.

Ulf Bengtsson tror också att vi kommer att få se en omsvängning i arbetstidsfrågan.

– Jag brukar säga att i jägar- och samlarsamhället arbetade vi fyra timmar om dagen och att vi inte kan tala om fackliga framsteg förrän vi har nått dit, säger han. Skämt åsido – arbete kommer i framtiden att handla mer om output än om hur många timmar vi är på en viss plats, tror jag.

I grunden är det traditionellt fackliga frågor om regler för anställningsförhållanden och ersättning som behöver bevakas och utvecklas för nya former av företag och anställningar.

Peter Larsson_besk
Peter Larsson

– Det är viktigt att bevaka de gråzoner som uppstår där företag inte värnar om de anställda, säger Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer. Där finns en uppenbar risk för proletarisering när arbetsinnehåll urholkas och anställningstrygghet undermineras.

– Vi bejakar teknikutvecklingen som betyder stora möjligheter för samhället, säger Peter Larsson. Men vi måste också se till att de villkor som bidrar till ett bra arbetsliv följer med in i det digitaliserade samhället.

Hur utmaningarna på samhällsnivå ska lösas finns det olika idéer om i de rapporter som avgivits under hösten. Där finns tankar om hur kompetensutveckling i framtiden kan organiseras och hur skattesystemet anpassas. Mårten Blix, som har utrett frågan åt Svenskt Näringsliv, skriver att han ser det största problemet i om politikerna inte vågar ta ställning utan bara försöker ”jobba sig igenom”. Då menar han att samhället kommer att gå miste om stora möjligheter samtidigt som risken för förlorade jobb och ökande klyftor i samhället blir större.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.