Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenMikroplast kan förbjudas i kosmetika

Mikroplast kan förbjudas i kosmetika

Foto: Henrik Hamrén, Östersjöcentrum.
Foto: Henrik Hamrén, Östersjöcentrum.

Sverige kan bli det första EU-landet som förbjuder mikroplast i kosmetiska produkter. Förra veckan kom förslaget från den utredning som regeringen har tillsatt.

Uppemot 40 ton mikroplast från kosmetiska produkter som tandkräm, duschgel, ansiktsrengöring och kroppsskrubb hamnar i Östersjön varje år, visar en underökning av Baltic Eye, Stockholms universitets Östersjöcentrum.

Regeringen vill minska spridningen av mikroplast i miljön och i början av förra året fick därför Kemikalieinspektionen uppdraget att utreda om det är möjligt att förbjuda mikroplast i kosmetika.

– Det här är långt ifrån den största utsläppskällan men det är källa som är lätt att åtgärda och dessutom helt onödig, säger Marie Löf, ekotoxikolog vid Baltic Eye.

Förra veckan överlämnade Kemikalieinspektionen sin rapport till miljöminister Åsa Romson och den innehåller ett förslag om förbud mot mikroplaster i kosmetiska produkter.

Kosmetikaindustrin har på eget initiativ redan påbörjat en frivillig utfasning av mikroplaster och ersatt dem med biologiskt nedbrytbara ingredienser som exempelvis krossade mandelskal eller aprikoskärnor.

– Industrins utfasning är positiv men den går långsamt eftersom den är frivillig. Ett förbud i Sverige bör snabbare kunna leda till ett förbud inom hela EU, säger Marie Löf.

Parallellt med Kemikalieinspektionens utredning om kosmetikaindustrin har Naturvårdsverket fått ett uppdrag att kartlägga de största källorna till mikroplast och förslå åtgärder för att begränsa utsläppen.

– De större källorna som färgflagor och nedbrytning av plastföremål är svårare att stoppa, säger Marie Löf.

Förbudet mot mikroplast i kosmetika kan införas från och med 1 januari 2018. Det kommer innebära att inga kosmetiska produkter med mikroplaster får säljas i Sverige.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.