KBT, stresshantering och motionsråd vinner mark på det systematiska arbetsmiljöarbetets bekostnad. Dålig kunskap och svaga fack i offentlig sektor är en av orsakerna till att det förebyggande arbetet blir sämre.
KBT, stresshantering och motionsråd vinner mark på det systematiska arbetsmiljöarbetets bekostnad. Dålig kunskap och svaga fack i offentlig sektor är en av orsakerna till att det förebyggande arbetet blir sämre.
Sjuktalen växer och kostnaderna för samhälle, företag och individer med dem. För några år sedan kom rapporten ”Vägar till framgångsrikt samarbete med företagshälsovård” som bland annat innehöll goda exempel på hur företagshälsovård framgångsrikt kan användas i arbetet med att förebygga ohälsa på jobbet.
Den studien granskade ett antal privata företags samarbete med företagshälsovården och kom fram till att relationen mellan företaget och företagshälsovården är central. Företagshälsovården måste få insyn och kunskap om företaget för att bidra till en hälsofrämjande arbetsmiljö. Vilket arbete är det som utförs, vilken utrustning behövs, hur är arbetet organiserat och vem ska göra det – alla sådana faktorer måste vara kända.
Men i dag driver samarbetet mellan Företagshälsovården och arbetsgivarna mot ett individcentrerat arbete där upplägget av arbetet och arbetsorganisationen allt mer hamnar i skymundan. Det visar forskarna Lisa Schmidt och John Sjöström, IVL Svenska Miljöinstitutet, i sin nya studie ”Användning av företagshälsovård i kommuner och landsting”. Där granskar de hur offentlig sektor använder sig av företagshälsovårdens resurser. Studien presenterades under företaget Metodicums ”Rehabdagar”.
”Det fanns ett annat driv i arbetsmiljöarbetet i privat sektor
– I studien på privat sektor såg vi att det fanns ett annat driv i arbetsmiljöarbetet i privat sektor, sa Lisa Schmidt. Där användes företagshälsovården som en expertfunktion som kallades in för att tala om hur arbetsmiljön skulle vara utformad. I kommuner och landsting såg vi hur arbetet med arbetsmiljön såg väldigt olika ut trots att arbetsplatserna har exakt samma regelverk att förhålla sig till.
Forskarna menar att låg kunskap om arbetsmiljöfrågor och även svagare fack i offentlig sektor bidrar till att samarbetet med Företagshälsovården och det förebyggande arbetet blir sämre. Dåligt chefsstöd är en annan faktor.
– Arbetsmiljöarbete och användandet av företagshälsovård är en kreativ process som ska pågå hela tiden. Parterna, arbetsgivare och anställda ska delta och kunna bidra med sin kunskap men det sker ofta inte. Vi har sett hur det ofta blir frågan om att beställa olika kurser eller program och att man är ganska nöjd om man får sina hälsokontroller. Företagshälsovårdens roll i utformningen av arbetsmiljön och det förebyggande arbetet försvinner.
Istället för att utforma arbetsplatser och arbetsorganisationer som inte gör de anställda sjuka reduceras företagshälsovårdens arbete till att stärka individer, friska och sjuka, genom olika individinsatser som stegräknartävlingar, mindfullness, kost- och motionsråd och stresshantering.
– Kunskapen om vad ett riktigt bra förebyggande arbetsmiljöarbete är och hur man kan använda företagshälsovården saknades hos många beslutsfattare, sa Lisa Schmidt.
Jenny Grensman