Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivPreventivt arbetsmiljöarbete glöms

Preventivt arbetsmiljöarbete glöms

KBT, stresshantering och motionsråd vinner mark på det systematiska arbetsmiljöarbetets bekostnad. Dålig kunskap och svaga fack i offentlig sektor är en av orsakerna till att det förebyggande arbetet blir sämre.

Foto: jakkapan21/Thinkstock
Foto: jakkapan21/Thinkstock

Sjuktalen växer och kostnaderna för samhälle, företag och individer med dem. För några år sedan kom rapporten ”Vägar till framgångsrikt samarbete med företagshälsovård” som bland annat innehöll goda exempel på hur företagshälsovård framgångsrikt kan användas i arbetet med att förebygga ohälsa på jobbet.

Den studien granskade ett antal privata företags samarbete med företagshälsovården och kom fram till att relationen mellan företaget och företagshälsovården är central. Företagshälsovården måste få insyn och kunskap om företaget för att bidra till en hälsofrämjande arbetsmiljö. Vilket arbete är det som utförs, vilken utrustning behövs, hur är arbetet organiserat och vem ska göra det – alla sådana faktorer måste vara kända.

Men i dag driver samarbetet mellan Företagshälsovården och arbetsgivarna mot ett individcentrerat arbete där upplägget av arbetet och arbetsorganisationen allt mer hamnar i skymundan. Det visar forskarna Lisa Schmidt och John Sjöström, IVL Svenska Miljöinstitutet, i sin nya studie ”Användning av företagshälsovård i kommuner och landsting”. Där granskar de hur offentlig sektor använder sig av företagshälsovårdens resurser. Studien presenterades under företaget Metodicums ”Rehabdagar”.

”Det fanns ett annat driv i arbetsmiljöarbetet i privat sektor

– I studien på privat sektor såg vi att det fanns ett annat driv i arbetsmiljöarbetet i privat sektor, sa Lisa Schmidt. Där användes företagshälsovården som en expertfunktion som kallades in för att tala om hur arbetsmiljön skulle vara utformad. I kommuner och landsting såg vi hur arbetet med arbetsmiljön såg väldigt olika ut trots att arbetsplatserna har exakt samma regelverk att förhålla sig till.

Forskarna menar att låg kunskap om arbetsmiljöfrågor och även svagare fack i offentlig sektor bidrar till att samarbetet med Företagshälsovården och det förebyggande arbetet blir sämre. Dåligt chefsstöd är en annan faktor.

– Arbetsmiljöarbete och användandet av företagshälsovård är en kreativ process som ska pågå hela tiden. Parterna, arbetsgivare och anställda ska delta och kunna bidra med sin kunskap men det sker ofta inte. Vi har sett hur det ofta blir frågan om att beställa olika kurser eller program och att man är ganska nöjd om man får sina hälsokontroller. Företagshälsovårdens roll i utformningen av arbetsmiljön och det förebyggande arbetet försvinner.

Istället för att utforma arbetsplatser och arbetsorganisationer som inte gör de anställda sjuka reduceras företagshälsovårdens arbete till att stärka individer, friska och sjuka, genom olika individinsatser som stegräknartävlingar, mindfullness, kost- och motionsråd och stresshantering.

– Kunskapen om vad ett riktigt bra förebyggande arbetsmiljöarbete är och hur man kan använda företagshälsovården saknades hos många beslutsfattare, sa Lisa Schmidt.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.