Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivPreventivt arbetsmiljöarbete glöms

Preventivt arbetsmiljöarbete glöms

KBT, stresshantering och motionsråd vinner mark på det systematiska arbetsmiljöarbetets bekostnad. Dålig kunskap och svaga fack i offentlig sektor är en av orsakerna till att det förebyggande arbetet blir sämre.

Foto: jakkapan21/Thinkstock
Foto: jakkapan21/Thinkstock

Sjuktalen växer och kostnaderna för samhälle, företag och individer med dem. För några år sedan kom rapporten ”Vägar till framgångsrikt samarbete med företagshälsovård” som bland annat innehöll goda exempel på hur företagshälsovård framgångsrikt kan användas i arbetet med att förebygga ohälsa på jobbet.

Den studien granskade ett antal privata företags samarbete med företagshälsovården och kom fram till att relationen mellan företaget och företagshälsovården är central. Företagshälsovården måste få insyn och kunskap om företaget för att bidra till en hälsofrämjande arbetsmiljö. Vilket arbete är det som utförs, vilken utrustning behövs, hur är arbetet organiserat och vem ska göra det – alla sådana faktorer måste vara kända.

Men i dag driver samarbetet mellan Företagshälsovården och arbetsgivarna mot ett individcentrerat arbete där upplägget av arbetet och arbetsorganisationen allt mer hamnar i skymundan. Det visar forskarna Lisa Schmidt och John Sjöström, IVL Svenska Miljöinstitutet, i sin nya studie ”Användning av företagshälsovård i kommuner och landsting”. Där granskar de hur offentlig sektor använder sig av företagshälsovårdens resurser. Studien presenterades under företaget Metodicums ”Rehabdagar”.

”Det fanns ett annat driv i arbetsmiljöarbetet i privat sektor

– I studien på privat sektor såg vi att det fanns ett annat driv i arbetsmiljöarbetet i privat sektor, sa Lisa Schmidt. Där användes företagshälsovården som en expertfunktion som kallades in för att tala om hur arbetsmiljön skulle vara utformad. I kommuner och landsting såg vi hur arbetet med arbetsmiljön såg väldigt olika ut trots att arbetsplatserna har exakt samma regelverk att förhålla sig till.

Forskarna menar att låg kunskap om arbetsmiljöfrågor och även svagare fack i offentlig sektor bidrar till att samarbetet med Företagshälsovården och det förebyggande arbetet blir sämre. Dåligt chefsstöd är en annan faktor.

– Arbetsmiljöarbete och användandet av företagshälsovård är en kreativ process som ska pågå hela tiden. Parterna, arbetsgivare och anställda ska delta och kunna bidra med sin kunskap men det sker ofta inte. Vi har sett hur det ofta blir frågan om att beställa olika kurser eller program och att man är ganska nöjd om man får sina hälsokontroller. Företagshälsovårdens roll i utformningen av arbetsmiljön och det förebyggande arbetet försvinner.

Istället för att utforma arbetsplatser och arbetsorganisationer som inte gör de anställda sjuka reduceras företagshälsovårdens arbete till att stärka individer, friska och sjuka, genom olika individinsatser som stegräknartävlingar, mindfullness, kost- och motionsråd och stresshantering.

– Kunskapen om vad ett riktigt bra förebyggande arbetsmiljöarbete är och hur man kan använda företagshälsovården saknades hos många beslutsfattare, sa Lisa Schmidt.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.