Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenDigitaliseringen sätter Sverige på prov

Digitaliseringen sätter Sverige på prov

Svensk ekonomi går bra tycks det. Men konkurrenskraften svackar, utbildningssystemet levererar inte och bostadsmarknaden hotar implodera. Digital Utmaning har tittat på hur Sverige ska klara omställningen.

Digital utmaning är en tankesmedja som har bildats av IT-och Telekomföretagen inom Almega. Ordförande är historikern Lars Ilshammar och till sin hjälp i första rådslaget hade han bland andra Jan Edling f.d. LO och Vinnova, Lena Hagman, chefsekonom Almega och Gunnar Karlsson, KTH.
– Vi har försökt att se möjligheterna och inte köra fast i problemen, sade Eva Uddén Sonnegård som har lett arbetet i det första rådslaget som Digital Utmaning har haft och som handlade om de nya jobben.
– Konkurrenskraftens betydelse, ett utbildningssystem för hela livet, en framtida arbetsmarknad där anställningen inte är norm, var ska vi arbeta och bo är de frågor vi har valt att fundera runt.

Analysen att samhällssystemen behöver ses över och anpassas gäller på flera av de områden som Digital Utmanings forskare hade synat vid det första rådslaget. Att svensk ekonomi ändå tycks gå så bra liknade en av talarna vid en kyrka som säljer ut kyrksilvret fortsätter att ha god ekonomi men någon utveckling i egentlig mening sker inte. För Sveriges del samverkar flera faktorer till att vi faktiskt inte är så väl rustade som vi vill tro inför framtiden. Resultaten i skolan sjunker och även om fler än någonsin påbörjar en högskoleutbildning finns det anledning att oroa sig för kvaliteten på utbildning. Vi är heller inte på något sätt beredda för att merparten av oss i framtiden kommer att behöva byta yrke eller arbetsuppgifter ofta vilket kräver möjligheter till vidareutbildning och finansiering av den.

Ett annat problem är att den svenska transportinfrastrukturen inte är tillräckligt bra och att vi har alldeles för få bostäder. Det gör det svårt för företagen att hitta kompetens eftersom nya anställda inte hittar bostäder.
– Paradoxalt nog flyttar ju allt fler till storstäderna trots att de digitala kommunikationsmöjligheterna borde leda till att fler kan bo på andra ställen, sade Per-Arne Andersson, Sveriges Kommuner och Landsting som hade synat frågan om var vi bor och arbetar i framtiden.
– Vi tror att det här kommer att förändras med tiden eftersom bostadsbristen och de höga hyrorna kommer att göra det svårt annars. Men då behövs bra transportsystem. Vi kommer också att vara tvungna att se över de faktorer som gör att folk inte flyttar precis som kravet på fast jobb för att få en bostad. Det är inte realistiskt i framtiden om tillsvidareanställning inte är normen längre.

Mårten Blix, gästforskare vid Institutet för Näringslivsforskning och en ofta hörd röst i digitaliseringsdebatten ville se enkla och lättfattliga regelverk för nya sorters företag som gör det lätt att till exempel betala skatt och att starta en verksamhet.
– Jag funderar också över hur vi kan ta hem vinsterna av utvecklingen och samtidigt ha en god välfärdsutveckling.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.