Digitaliseringen sätter Sverige på prov

Svensk ekonomi går bra tycks det. Men konkurrenskraften svackar, utbildningssystemet levererar inte och bostadsmarknaden hotar implodera. Digital Utmaning har tittat på hur Sverige ska klara omställningen. Svensk ekonomi går bra tycks det. Men konkurrenskraften svackar, utbildningssystemet levererar inte och bostadsmarknaden hotar implodera. Digital Utmaning har tittat på hur Sverige ska klara omställningen.

Digital utmaning är en tankesmedja som har bildats av IT-och Telekomföretagen inom Almega. Ordförande är historikern Lars Ilshammar och till sin hjälp i första rådslaget hade han bland andra Jan Edling f.d. LO och Vinnova, Lena Hagman, chefsekonom Almega och Gunnar Karlsson, KTH.
– Vi har försökt att se möjligheterna och inte köra fast i problemen, sade Eva Uddén Sonnegård som har lett arbetet i det första rådslaget som Digital Utmaning har haft och som handlade om de nya jobben.
– Konkurrenskraftens betydelse, ett utbildningssystem för hela livet, en framtida arbetsmarknad där anställningen inte är norm, var ska vi arbeta och bo är de frågor vi har valt att fundera runt.

Analysen att samhällssystemen behöver ses över och anpassas gäller på flera av de områden som Digital Utmanings forskare hade synat vid det första rådslaget. Att svensk ekonomi ändå tycks gå så bra liknade en av talarna vid en kyrka som säljer ut kyrksilvret fortsätter att ha god ekonomi men någon utveckling i egentlig mening sker inte. För Sveriges del samverkar flera faktorer till att vi faktiskt inte är så väl rustade som vi vill tro inför framtiden. Resultaten i skolan sjunker och även om fler än någonsin påbörjar en högskoleutbildning finns det anledning att oroa sig för kvaliteten på utbildning. Vi är heller inte på något sätt beredda för att merparten av oss i framtiden kommer att behöva byta yrke eller arbetsuppgifter ofta vilket kräver möjligheter till vidareutbildning och finansiering av den.

Ett annat problem är att den svenska transportinfrastrukturen inte är tillräckligt bra och att vi har alldeles för få bostäder. Det gör det svårt för företagen att hitta kompetens eftersom nya anställda inte hittar bostäder.
– Paradoxalt nog flyttar ju allt fler till storstäderna trots att de digitala kommunikationsmöjligheterna borde leda till att fler kan bo på andra ställen, sade Per-Arne Andersson, Sveriges Kommuner och Landsting som hade synat frågan om var vi bor och arbetar i framtiden.
– Vi tror att det här kommer att förändras med tiden eftersom bostadsbristen och de höga hyrorna kommer att göra det svårt annars. Men då behövs bra transportsystem. Vi kommer också att vara tvungna att se över de faktorer som gör att folk inte flyttar precis som kravet på fast jobb för att få en bostad. Det är inte realistiskt i framtiden om tillsvidareanställning inte är normen längre.

Mårten Blix, gästforskare vid Institutet för Näringslivsforskning och en ofta hörd röst i digitaliseringsdebatten ville se enkla och lättfattliga regelverk för nya sorters företag som gör det lätt att till exempel betala skatt och att starta en verksamhet.
– Jag funderar också över hur vi kan ta hem vinsterna av utvecklingen och samtidigt ha en god välfärdsutveckling.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar