Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenDigitaliseringen sätter Sverige på prov

Digitaliseringen sätter Sverige på prov

Svensk ekonomi går bra tycks det. Men konkurrenskraften svackar, utbildningssystemet levererar inte och bostadsmarknaden hotar implodera. Digital Utmaning har tittat på hur Sverige ska klara omställningen.

Digital utmaning är en tankesmedja som har bildats av IT-och Telekomföretagen inom Almega. Ordförande är historikern Lars Ilshammar och till sin hjälp i första rådslaget hade han bland andra Jan Edling f.d. LO och Vinnova, Lena Hagman, chefsekonom Almega och Gunnar Karlsson, KTH.
– Vi har försökt att se möjligheterna och inte köra fast i problemen, sade Eva Uddén Sonnegård som har lett arbetet i det första rådslaget som Digital Utmaning har haft och som handlade om de nya jobben.
– Konkurrenskraftens betydelse, ett utbildningssystem för hela livet, en framtida arbetsmarknad där anställningen inte är norm, var ska vi arbeta och bo är de frågor vi har valt att fundera runt.

Analysen att samhällssystemen behöver ses över och anpassas gäller på flera av de områden som Digital Utmanings forskare hade synat vid det första rådslaget. Att svensk ekonomi ändå tycks gå så bra liknade en av talarna vid en kyrka som säljer ut kyrksilvret fortsätter att ha god ekonomi men någon utveckling i egentlig mening sker inte. För Sveriges del samverkar flera faktorer till att vi faktiskt inte är så väl rustade som vi vill tro inför framtiden. Resultaten i skolan sjunker och även om fler än någonsin påbörjar en högskoleutbildning finns det anledning att oroa sig för kvaliteten på utbildning. Vi är heller inte på något sätt beredda för att merparten av oss i framtiden kommer att behöva byta yrke eller arbetsuppgifter ofta vilket kräver möjligheter till vidareutbildning och finansiering av den.

Ett annat problem är att den svenska transportinfrastrukturen inte är tillräckligt bra och att vi har alldeles för få bostäder. Det gör det svårt för företagen att hitta kompetens eftersom nya anställda inte hittar bostäder.
– Paradoxalt nog flyttar ju allt fler till storstäderna trots att de digitala kommunikationsmöjligheterna borde leda till att fler kan bo på andra ställen, sade Per-Arne Andersson, Sveriges Kommuner och Landsting som hade synat frågan om var vi bor och arbetar i framtiden.
– Vi tror att det här kommer att förändras med tiden eftersom bostadsbristen och de höga hyrorna kommer att göra det svårt annars. Men då behövs bra transportsystem. Vi kommer också att vara tvungna att se över de faktorer som gör att folk inte flyttar precis som kravet på fast jobb för att få en bostad. Det är inte realistiskt i framtiden om tillsvidareanställning inte är normen längre.

Mårten Blix, gästforskare vid Institutet för Näringslivsforskning och en ofta hörd röst i digitaliseringsdebatten ville se enkla och lättfattliga regelverk för nya sorters företag som gör det lätt att till exempel betala skatt och att starta en verksamhet.
– Jag funderar också över hur vi kan ta hem vinsterna av utvecklingen och samtidigt ha en god välfärdsutveckling.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?