Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningSpråkblandning på jobbet kan vara bra

Språkblandning på jobbet kan vara bra

Kommunikationen på jobbet kan bli mer effektiv om man tillåter flerspråkiga medarbetare att blanda språk, säger Heike Havermeier som har skrivit en avhandling om kodväxling.

Att blanda språk, kodväxla, på jobbet behöver inte vara något negativt. Tvärtom. Om alla på en arbetsplats kan flera språk och får använda dessa kan kommunikationen bli mer effektiv, så länge alla förstår språken som används. Detta enligt Heike Havermeier som har skrivit en avhandling om tysk-svensk kodväxling på universitetet.

HeikeHavermeier
Heike Havermeier.

– Det är oftast positivt att kodväxla för att man kan uttrycka sig mer effektivt, man kommer på ord snabbare och det kan finnas vissa ord som uttrycker det man vill säga på ett bättre sätt på ett visst språk än ett annat, säger Heike Havermeier, som använder både tyska och svenska på sitt jobb vid Institutionen för språk och litteraturer på Göteborgs universitet.

Att kodväxla kan vara både att man byter språk från den ena meningen till den andra, eller att man tar in enstaka ord från det ena språket i en mening på det andra. Detta språkbyte funkar förstås bara om alla på arbetsplatsen förstår båda språk. Annars ska man inte göra det, tycker Heike Havermeier.

läs mer

Heike Havermeiers avhandling hittar du här.

– Då finns en risk att man utesluter dem som inte förstår, säger Heike Havermeier.

Språkblandning kan verka kaotisk, som att kodväxlare blandar hejvilt. Men så är det inte, enligt Heike Havermeiers studie. Det som överraskade henne var hur strikta de språkblandare som hon studerade faktiskt var, att de följer vissa bestämda mönster.

– Reglerna är naturligtvis inte så fasta som i grammatik- eller ordböcker, men det finns mönster och regler som personerna följer. De som ingår i en grupp av kodväxlare skapar regler som nästan alla följer. Det är regler som inte kommer från något av språken de talar, utan är något som gruppen har utvecklat på egen hand.

– Kodväxling handlar inte om att göra fel eller om att man inte kan ett språk, utan det handlar om att man gör det för att det är bekvämt och praktiskt. Det är inte något kaotiskt, utan följer regler precis som allt annat, avslutar Heike Havermeier.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.