Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjören12 procent svenskar i "Gig economy"

12 procent svenskar i ”Gig economy”

Cirka 737 000 (12 procent) svenskar arbetar minst en gång om året mot en så kallad digital plattform som Taskrunner, Crowdworker, Testbirds eller liknade. 24 procent av dem uppskattas ha det som huvudsaklig inkomstkälla.

Det är Universitetet i Hertfordshire och Ipsos MORI som har utfört undersökningen av hur deltagandet i den så kallade ”Gig economy”, där du alltså tar på dig kortare uppdrag”gig”, ser ut i Europa. Resultatet presenterades på Uni Europas kongress i Rom förra veckan. För Sverige var det första gången som man såg siffror på hur många svenskar som i någon form arbetar för de omtalade digitala plattformarna. Undersökningen baseras visserligen på ett litet urval, bara 2146 personer, som har besvarat en webbenkät men den ger ändå en fingervisning om många svenskar som är aktiva på plattformar. Arbetet med digitala plattformar som förmedlare av arbetsuppgifter och tjänster växer snabbt över hela världen och förväntas bli ett betydande inslag i den framtida digitala ekonomin och arbetsmarknaden. Men de är alltså redan här, något som Uni Europas undersökning visar. I Sverige har Unionen hjälpt till och finansierat den delen av undersökningen.

Enligt rapporten är det ungefär två tredjedelar av den svenska vuxna befolkningen använder sig på något sätt av digitala tjänster som att hyra ut via Airbnb eller genom att sälja saker på nätet. 31 procent använder sig av digitala plattformsarbetare för att hitta taxi, hemhjälp eller andra tjänster.
I motsats till vad som ofta sägs var det en fjärdedel av de som arbetade mot digitala plattformar som uppgav att detta var deras huvudsakliga inkomstkälla. Deras årsinkomst var vanligen ganska låg. Över hälften av de som sade att de arbetade för plattformar tjänade mindre än 300 000 kronor om året före skatt och 87 procent av de svarande tjänade under 500 000. Bara 4 procent tjänade mer än 700 000.
Vilken sorts jobb man sökte varierade, vissa ville ha uppdrag som de kunde utföra hemifrån medan många också var intresserade av enklare servicejobb för andra människor.
Bara 12 procent av plattformsarbetarna uppgav att de var studenter vilket också är en överraskning eftersom man har antagit att en majoritet av plattformsarbetarna dels är unga, dels har det som en sorts fritidssysselsättning utan större ekonomisk betydelse.

Uni Europa säger i ett pressmeddelande att undersökning är ett tydligt tecken på den omvälvande förändring som Europas digitala ekonomi genomgår och på hur plattformsarbete formligen har exploderat.

Deltagarna i Uni Europas kongress menar, liksom de flesta i den här debatten,  att det finns nya och positiva sidor av plattformarnas ökade utbredning men att de också är en utmaning för löntagare och fackliga organisationer när det gäller att garantera de anställda rättvisa villkor, och säkerställa de sociala välfärdssystemen.

Peter Hellberg, Unionens vice ordförande, säger i ett uttalande att kollektivavtal är det bästa sättet att få in plattformsarbetet i den svenska arbetsmarknadsmodellen.
”Förespråkare för den plattformabaserade arbetsmodellen understryker värdet av självreglering. Den svenska arbetsmarknaden är redan självreglerad genom att parterna kommer överens om vad som ska gälla. Genom att ta in även plattformarna i den dialogen kan vi säkra konkurrensneutraliteten mellan olika arbetsmodeller, undvika social dumpning och sätta upp förhandlingsregler som kommer både löntagare och plattformar till godo på lång och kort sikt.”

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

4
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.