Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenEttårsavtal på 2 procent för industrin

Ettårsavtal på 2 procent för industrin

Två procent i löneökning och 0,2 procent i avsättning till flexpension/delpension. I sista minuten kom ett avtalsförslag som Facken inom Industrin säger ja till.

I och med parternas ja undanröjs risken för konflikt inom industrin och förhandlingarna går i land på mållinjen eftersom tiden går ut vid midnatt natten till fredag. Avtalet är också viktigt för resten av arbetsmarknaden eftersom industrin definierar vilket löneutrymme som finns och sätter det så kallade märket. Nu kan övriga branscher fortsätta sitt förhandlande.

– Vi är nöjda, säger Sverige Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius. Det här avtalet garanterar våra medlemmar reallöneökningar och en ytterligare avsättning till flexpensionen/delpensionen. Vi tycker att det är bra jämfört med det avtal arbetsgivarna tidigare har erbjudit oss.

Avtalet innehåller för övrigt även en överenskommelse om att förbättra jämställdheten och likabehandlingen på arbetsplatserna liksom att förstärka arbetsmiljöarbetet men annars är det mycket få och små förändringar i villkoren.

Med ett bra avtal inom industrin, både vad gäller nivån och avsättningen till pensionerna hoppas Sveriges Ingenjörer att också avtalsförhandlingarna med Almega ska kunna föras i hamn med ett bra resultat. Almega har hittills avvisat Sverige Ingenjörers och Unionens krav på att delpension/flexpension ska föras in i avtalet även i på det avtalsområdet något som de två tjänstemannaförbunden är beredda att gå i konflikt för.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

Så tar du greppet om förändringsarbetet

0
Bygg er förändringsstory och ställ krav på prioriteringar. Här är förändringsexperternas bästa tips för att leda i förändring. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.