Ettårsavtal på 2 procent för industrin

Två procent i löneökning och 0,2 procent i avsättning till flexpension/delpension. I sista minuten kom ett avtalsförslag som Facken inom Industrin säger ja till.Två procent i löneökning och 0,2 procent i avsättning till flexpension/delpension. I sista minuten kom ett avtalsförslag som Facken inom Industrin säger ja till.

I och med parternas ja undanröjs risken för konflikt inom industrin och förhandlingarna går i land på mållinjen eftersom tiden går ut vid midnatt natten till fredag. Avtalet är också viktigt för resten av arbetsmarknaden eftersom industrin definierar vilket löneutrymme som finns och sätter det så kallade märket. Nu kan övriga branscher fortsätta sitt förhandlande.

– Vi är nöjda, säger Sverige Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius. Det här avtalet garanterar våra medlemmar reallöneökningar och en ytterligare avsättning till flexpensionen/delpensionen. Vi tycker att det är bra jämfört med det avtal arbetsgivarna tidigare har erbjudit oss.

Avtalet innehåller för övrigt även en överenskommelse om att förbättra jämställdheten och likabehandlingen på arbetsplatserna liksom att förstärka arbetsmiljöarbetet men annars är det mycket få och små förändringar i villkoren.

Med ett bra avtal inom industrin, både vad gäller nivån och avsättningen till pensionerna hoppas Sveriges Ingenjörer att också avtalsförhandlingarna med Almega ska kunna föras i hamn med ett bra resultat. Almega har hittills avvisat Sverige Ingenjörers och Unionens krav på att delpension/flexpension ska föras in i avtalet även i på det avtalsområdet något som de två tjänstemannaförbunden är beredda att gå i konflikt för.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar