Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningMer strategi kan stärka forskning

Mer strategi kan stärka forskning

Andre W. Wyckhoff från OECD presenterade den nya rapporten med fokus på svensk forskning och innovation under ett seminarium hos Entreprenörskapsforum. Bild: Ingenjören
Andre W. Wyckhoff från OECD presenterade den nya rapporten med fokus på svensk forskning och innovation under ett seminarium på Entreprenörskapsforum i Stockolm. Bild: Ingenjören

Svensk forskning och utveckling klarar sig bra i jämförelse med andra OECD-länder, men samtidigt finns tecken på ett försvagat system för både svensk forskning och innovation, enligt en ny OECD-rapport.

läs mer

Läs OECD Reviews of Innovation Policy Sweden 2016 här.

Redan OECD Reviews of Innovation Policy för Sverige 2012 visade tecken på att Sverige förlorar mark jämfört med Danmark, Nederländerna och Schweiz. Svenska företag investerade inte lika mycket pengar i forskning och utveckling som tidigare. Två satsningar som skulle bidra till en positiv utveckling var att öka basanslagen till universiteten och att satsa mer på strategiska forskningsområden, SFO. Men satsningarna har inte bidragit till den tänkta effekten på forskningskvaliteten, enligt OECD:s nya rapport med fokus på Sveriges forskning och innovationskraft 2016, som OECD:s director for Science, Technology and Innovation Andrew W. Wyckhoff presenterade under ett seminarium på Entreprenörskapsforum i Stockholm.

– Ni är i toppen av klassen om vi tittar på OECD-länderna, men ni kan alltid göra mer, sade han och förklarade att Sveriges utveckling inte är tillräckligt bra, särskilt om man tittar på jämförbara länder som knappar in.

Enligt den nya OECD-rapporten behöver forskningen vid svenska universitet stärkas. Arbetet med strategiska forskningsområden har funkat bra där medlem har använts på ett strategiskt sätt, men enligt OECD är det bara ett fåtal svenska universitet som faktiskt har haft en fungerande strategi för sina SFO:s. Om Sverige vill fortsätta ha en hög nivå på sin forskning måste man ta itu med både svagt ledarskap en bristande strategisk förmåga på lärosätena, enligt OECD-rapporten. Mer specialisering och ökade resurser till prioriterade forskningsområden behövs. I dag hindras svenska universitet från att göra strategiska val och investeringar, då det finns en motsättning mellan idén om akademisk frihet, lärosätenas och forskarnas självstyre samt svaga interna strukturer för styre, enligt rapporten.

För att knyta samman offentlig forskning och innovation behöver man titta på både riktlinjer, styrning och samarbetsmekanismer, men de största utmaningarna finns kanske på den övergripande systemnivån, enligt rapporten:

Svenska lagstiftare borde, tillsammans med relevanta intressenter, uppfinna och implementera en nationell målmekanism som kan bygga en större konsensus kring stora prioriteringsområden, utan att utesluta andra forsknings- och innovationsansträngningar som är viktiga i ett välfungerande innovationssystem”.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.