Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningMer strategi kan stärka forskning

Mer strategi kan stärka forskning

Andre W. Wyckhoff från OECD presenterade den nya rapporten med fokus på svensk forskning och innovation under ett seminarium hos Entreprenörskapsforum. Bild: Ingenjören
Andre W. Wyckhoff från OECD presenterade den nya rapporten med fokus på svensk forskning och innovation under ett seminarium på Entreprenörskapsforum i Stockolm. Bild: Ingenjören

Svensk forskning och utveckling klarar sig bra i jämförelse med andra OECD-länder, men samtidigt finns tecken på ett försvagat system för både svensk forskning och innovation, enligt en ny OECD-rapport.

läs mer

Läs OECD Reviews of Innovation Policy Sweden 2016 här.

Redan OECD Reviews of Innovation Policy för Sverige 2012 visade tecken på att Sverige förlorar mark jämfört med Danmark, Nederländerna och Schweiz. Svenska företag investerade inte lika mycket pengar i forskning och utveckling som tidigare. Två satsningar som skulle bidra till en positiv utveckling var att öka basanslagen till universiteten och att satsa mer på strategiska forskningsområden, SFO. Men satsningarna har inte bidragit till den tänkta effekten på forskningskvaliteten, enligt OECD:s nya rapport med fokus på Sveriges forskning och innovationskraft 2016, som OECD:s director for Science, Technology and Innovation Andrew W. Wyckhoff presenterade under ett seminarium på Entreprenörskapsforum i Stockholm.

– Ni är i toppen av klassen om vi tittar på OECD-länderna, men ni kan alltid göra mer, sade han och förklarade att Sveriges utveckling inte är tillräckligt bra, särskilt om man tittar på jämförbara länder som knappar in.

Enligt den nya OECD-rapporten behöver forskningen vid svenska universitet stärkas. Arbetet med strategiska forskningsområden har funkat bra där medlem har använts på ett strategiskt sätt, men enligt OECD är det bara ett fåtal svenska universitet som faktiskt har haft en fungerande strategi för sina SFO:s. Om Sverige vill fortsätta ha en hög nivå på sin forskning måste man ta itu med både svagt ledarskap en bristande strategisk förmåga på lärosätena, enligt OECD-rapporten. Mer specialisering och ökade resurser till prioriterade forskningsområden behövs. I dag hindras svenska universitet från att göra strategiska val och investeringar, då det finns en motsättning mellan idén om akademisk frihet, lärosätenas och forskarnas självstyre samt svaga interna strukturer för styre, enligt rapporten.

För att knyta samman offentlig forskning och innovation behöver man titta på både riktlinjer, styrning och samarbetsmekanismer, men de största utmaningarna finns kanske på den övergripande systemnivån, enligt rapporten:

Svenska lagstiftare borde, tillsammans med relevanta intressenter, uppfinna och implementera en nationell målmekanism som kan bygga en större konsensus kring stora prioriteringsområden, utan att utesluta andra forsknings- och innovationsansträngningar som är viktiga i ett välfungerande innovationssystem”.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.