Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFärre akademiker utan arbete

Färre akademiker utan arbete

Antalet arbetslösa akademiker fortsätter att sjunka visar siffror från AEA, akademikernas erkända arbetslöshetskassa. 

För tio år sedan var det över 300 000 av AEA-medlemmarna som hade arbetslöshetsersättning. I september 2015 hade var de under 8 500 vilket är en minskning med  600 personer jämfört med september 2014.

Sveriges Ingenjörers medlemmar var i ännu mindre grad arbetslösa. Siffrorna från vintern 2014-2015 visar att  0,9 procent av medlemmarna hade ersättning från AEA och 0,5 deltog i något slags arbetsmarknadsprogram. Totalt var cirka 1500 av förbundets medlemmar arbetslösa.

En undersökning från Inspektionen  för arbetslöshetsförsäkringen visar också att AEA är en av de två kassor som har kortast väntetid för den som anmäler sig som arbetslös. I snitt fyra veckor tar det för en arbetslös akademiker att få sin arbetslöshetsersättning. Mycket av handläggningen sköts i dag digitalt.

En ny undersökning från Arbetslöshetskassornas samorganisation visar också att höjningen av a-kassan har lett till att tre arbetslösa av tio i dag får ut 80 procent av sin lön i ersättning mot tidigare en av tio. Ser man bara på de första hundra dagarna, där en majoritet av akademikerna hamnar, så är siffran fyra av tio.

Jenny Grensman

2 KOMMENTARER

  1. @Ingenjören

    Tyvärr är det mycket svårt att säga något tillförlitligt om dem som av det ena eller det andra skälet inte finns med i systemet. När det gäller särskilt nyutexaminerade finns en rätt bra redovisning i Universitetskanslersämbetets rapporter om ”Etableringen på arbetsmarknaden för högskoleutbildade” (googla). Ett aber är dock att det alltid handlar om en blick i backspegeln (de senaste uppgifterna avser examinerade 2011/12); ett annat är att etableringsmåtten inte motsvarar arbete/arbetslöshet. Det hindrar inte att rapporterna är intressanta, inte minst för den som funderar på hur en typ av utbildningar har förhållit sig till andra (och teknikområdet hör till de bättre).

    Olle Dahlberg,
    Utredare
    Sveriges Ingenjörer

  2. Hur många arbetslösa akademiker finns det som inte kvalificerar sig för a-kassa från AEA?
    Jag tolkar statistiken som att bland de som har arbetslivserfarenhet nog för att kvalificera sig för a-kassa så sjunker arbetslösheten, men hur ser det ut för nyutexaminerade och motsvarande som inte arbetat tillräckligt för att kvalificerat sig?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.