Färre akademiker utan arbete

Antalet arbetslösa akademiker fortsätter att sjunka visar siffror från AEA, akademikernas erkända arbetslöshetskassa. Antalet arbetslösa akademiker fortsätter att sjunka visar siffror från AEA, akademikernas erkända arbetslöshetskassa. 

För tio år sedan var det över 300 000 av AEA-medlemmarna som hade arbetslöshetsersättning. I september 2015 hade var de under 8 500 vilket är en minskning med  600 personer jämfört med september 2014.

Sveriges Ingenjörers medlemmar var i ännu mindre grad arbetslösa. Siffrorna från vintern 2014-2015 visar att  0,9 procent av medlemmarna hade ersättning från AEA och 0,5 deltog i något slags arbetsmarknadsprogram. Totalt var cirka 1500 av förbundets medlemmar arbetslösa.

En undersökning från Inspektionen  för arbetslöshetsförsäkringen visar också att AEA är en av de två kassor som har kortast väntetid för den som anmäler sig som arbetslös. I snitt fyra veckor tar det för en arbetslös akademiker att få sin arbetslöshetsersättning. Mycket av handläggningen sköts i dag digitalt.

En ny undersökning från Arbetslöshetskassornas samorganisation visar också att höjningen av a-kassan har lett till att tre arbetslösa av tio i dag får ut 80 procent av sin lön i ersättning mot tidigare en av tio. Ser man bara på de första hundra dagarna, där en majoritet av akademikerna hamnar, så är siffran fyra av tio.

Jenny Grensman

2 kommentarer

  • Olle Dahlberg

    @Ingenjören

    Tyvärr är det mycket svårt att säga något tillförlitligt om dem som av det ena eller det andra skälet inte finns med i systemet. När det gäller särskilt nyutexaminerade finns en rätt bra redovisning i Universitetskanslersämbetets rapporter om ”Etableringen på arbetsmarknaden för högskoleutbildade” (googla). Ett aber är dock att det alltid handlar om en blick i backspegeln (de senaste uppgifterna avser examinerade 2011/12); ett annat är att etableringsmåtten inte motsvarar arbete/arbetslöshet. Det hindrar inte att rapporterna är intressanta, inte minst för den som funderar på hur en typ av utbildningar har förhållit sig till andra (och teknikområdet hör till de bättre).

    Olle Dahlberg,
    Utredare
    Sveriges Ingenjörer

    08 april 2016
  • Ingenjören

    Hur många arbetslösa akademiker finns det som inte kvalificerar sig för a-kassa från AEA?
    Jag tolkar statistiken som att bland de som har arbetslivserfarenhet nog för att kvalificera sig för a-kassa så sjunker arbetslösheten, men hur ser det ut för nyutexaminerade och motsvarande som inte arbetat tillräckligt för att kvalificerat sig?

    04 april 2016

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar