Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenTextilåtervinning testas i större skala

Textilåtervinning testas i större skala

webb_Renewcell

Det svenska innovationsföretaget Renewcell har startat bygget av en produktionsanläggning i Kristinehamn. Bolaget har tillsammans med forskare på KTH utvecklat en helt ny teknik för att återvinna gamla textilier för att producera nya kläder.

Efterfrågan på textilier i världen ökar snabbt och ligger i dag ligger på 90 miljoner ton per år. Bomull tär på naturens resurser eftersom den känslig för torka och angrepp och odlingarna kräver enorma mängder kemikalier och vatten. För att odla bomull till en t-shirt krävs det cirka 2 700 liter vatten och till et par jeans 10 000 liter.

Läs mer

Ingenjören gjorde ett reportage Renewcell och om den nya tekniken att återvinna textil i nr 3 2014. Läs reportaget här.

Hittills har det inte varit möjligt att återvinna bomull till en sådan kvalitet som modeindustrin kräver men det svenska företaget Renewcell har tillsammans med forskare på KTH sedan 2012 utvecklat en helt ny metod.

 Metoden går ut på att man löser upp cellulosan och sprutar den genom ett munstrycke med små hål i ett bad av utspädd svavelsyra där det sker en omvandling av cellulosan som åter blir olöslig.

Renewcell investerar nu 70 miljoner kronor för att bygga en första produktionsanläggning på Akzo Nobels fabriksområde i Kristinehamn. Närheten till massabruken i regionen innebär föredelar. ”Det ger oss tillgång till en fantastisk kompetensbas när det gäller resurseffektiv massaproduktion”, säger bolagents styrelseordförande Malcolm Norlin i ett pressmeddelande.

 Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.