Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIntegritet på jobbet regleras bäst lokalt

Integritet på jobbet regleras bäst lokalt

Ny teknik ger arbetsgivarna ständigt nya möjligheter att kontrollera och övervaka anställda. Lokala avtal är den bästa lösningen för att reglera integritetsfrågorna anser Annamaria Westregård, universitetslektor i arbetsrätt som har doktorerat om integritetsfrågor i arbetslivet.

Den personliga integriteten på arbetsplatser handlade länge om arbetsgivarens möjligheter att läsa de anställdas mejl och obligatoriska drogtester. Den snabba teknikutvecklingen har gett arbetsgivarna nya möjligheter att övervaka och det väcker frågor om var gränsen ska gå.

I dag handlar personlig integritet på jobbet om allt från att chefen kan se hur många samtal personalen i kundtjänst besvarar i timmen och när de lämnar telefonen för att gå på toaletten, till kameraövervakning eller att tjänstebilar utrustas med GPS så att arbetsgivaren ser var bilarna befinner sig och på så vis övervakar sina anställda i realtid.

Vid sidan om slumpvisa oanmälda drogtester som förekommit länge blir hälsotester allt vanligare och blodprover kan ge arbetsgivarna information som inte var tillgänglig tidigare. DNA-tester i samband med anställningar är en sådan möjlighet. Risken för att utveckla sjukdomar kan få arbetsgivare att tveka inför en anställning. Kanske finns det en friskare kandidat med samma erfarenhet och kompetens?

Regeringen har vid ett flertal tillfällen försökt att reglera integritet i arbetslivet med en ny lagstiftning. Utredningar presenterades 1998, 2002 och 2009. I dag ställer sig många frågan om mer lagstiftning ens är möjligt. Hur utformas en lag som fortfarande går att tillämpa och som fungerar om fem år?

Annamaria Westregård, universitetslektor i arbetsrätt vid Institutionen för handelsrätt vid Lunds universitet tillhör dem som är tveksamma till en ny lag.

Annamaria Westregård
Annamaria Westregård

– Teknikutvecklingen går så snabbt att det ständigt dyker upp kryphål, säger hon.

Ett exempel är den utredning som för två år sedan föreslog att det skulle vara förbjudet för arbetsgivare att begära utdrag ur belastningsregistret. Strax efter att utredningen presenterats lanserades den svenska webbplatsen Lexbase som offentliggör personer som varit föremål för juridisk prövning. Reaktionerna var starka men webbplatsen bryter inte med nuvarande lagstiftning.

– Man kan inte hindra arbetsgivare från att titta på öppna siter. Det här gjorde att utredningen kroknade, säger Annamaria Westregård.

I dag regleras integritetsfrågor på många arbetsplatser antingen i en företagpolicy eller i ett lokalt avtal mellan arbetsgivaren och det lokala facket. Den utredning om integritet i arbetslivet som presenterades 2009 föreslog att fler frågor skulle regleras i centrala kollektivavtal men Annamaria Westregård tror mer på lokala överenskommelser.

– Många övervakningsfrågor är väldigt företagsspecifika och därför fungerar policy eller lokala avtal oftast bäst. Lokala avtal ger facken möjlighet att ställa krav på arbetsgivarna. I frågan om drogtester kan facken exempelvis kräva ett bra rehabiliteringsprogram för dem som testas positivt, säger hon.

Problemet med avtal istället för lagstiftning är hur frågorna hanteras på arbetsplatser som inte omfattas av kollektivavtal eller där det finns kollektivavtal men saknas en lokal facklig företrädare.

läs mer

Tidigare artiklar:Anställda övervakas allt mer.

– Det uppstår alltid problem när det inte finns en aktiv lokal fackklubb. För att den svenska modellen ska fungera ska det helst finnas en aktiv lokal klubb. Det gäller inte bara i frågor om övervakning och integritet. Hela idén med modellen faller om det inte finns en motpart.

På företag med kollektivavtal men utan lokal facklig verksamhet kan centrala ombudsmän bli arbetsgivarnas motpart i förhandlingar.

– Det kan fungera alldeles utmärkt och där det saknas kollektivavtal har arbetsgivarna inte fria händer. Vi har praxis att luta oss mot och den ger ett skydd tillsammans med Europakonventionen och andra grundlagsregler.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.