Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenJurister ger ut handbok för klubbarna

Jurister ger ut handbok för klubbarna

Vad gäller vid neddragningar, hur ska MBL gå till? I augusti slipper ni undra mer för då kommer Sveriges Ingenjörers jurister Agneta Bern och Helene Sjöman med sin bok om arbetsrätt för förtroendevalda.

Det började som en kul idé, en förflugen önskan att det borde finnas en bok som enkelt kunde förklara alla de arbetsrättsliga frågor som en förtroendevald kan stöta på.

– Först var det väl ingen som riktigt trodde att vi skulle hinna göra det eftersom det är så mycket annat att göra men nu är vi klara, säger Agneta Bern, förbundsjurist som tillsammans med sin kollega Helene Sjöman skrivit boken på sin fritid. I början av augusti kommer den ut på Lars Åhnbergs förlag som också ger ut andra juridiska handböcker

– Vi startade förra sommaren och började med långa listor på vad som skulle vara med, säger Helene Sjöman. Vi skickade förslaget till två förlag och fick napp.

Boken är som en uppslagsbok där författarna enkelt förklarar vad olika saker och begrepp inom arbetsrätt betyder och innebär. Juridiskt språk med ”ehuru” och ”torde” och hänvisningar till olika rättsfall är bannlysta utan vem som helst ska kunna förstå.

– Vi tror att den kan vara bra både för arbetsgivare och för arbetstagare och kanske även för ombudsmän, säger Agneta. Boken ska vara ett komplement för den som behöver hantera arbetsrätt i sin vardag. Blir det mer komplicerat får man gå vidare men som en första vägledning tror vi att den kommer att fungera bra.

Jenny Grensman

5 KOMMENTARER

  1. Kul! Denna vill jag läsa. Verkar lite som ”Vi har rätt 2.1”, som vi använt på jobbet ofta. Samma utgångspunkt, att på ett enkelt och klart språk reda ut hur det funkar med lagar, arbetsmiljö, förhandling, sätta kollektiva normer på arbetsplatsen, bygga kämpande kollektiv innanför och utanför facket osv. Väl värt att köpa in ett gäng från Bokus eller något till lokala fackklubben, som komplement till denna. Varje medlem är facket!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.