Digitalisering, automatisering och hårdnande global konkurrens tvingar många svenska småföretag till förändring. Ett sätt att stärka konkurrenskraften kan vara att anställa en ingenjör. Kanske den första i företaget.Digitalisering, automatisering och hårdnande global konkurrens tvingar många svenska småföretag till förändring. Ett sätt att stärka konkurrenskraften kan vara att anställa en ingenjör. Kanske den första i företaget.
Sverige har en välkänd flora av stora ingenjörstunga företag med fokus på exportmarknaden. Men vi har också livskraftiga mindre företag som skulle behöva utvecklas för att möta konkurrensen. I Jönköpings Län finns många små tillverkningsföretag inom gjuteri-, trä- och möbel, skärteknik-, och platsbranscherna. Just nu är de målet för projektet ”Den första Ingenjören” ett två-årigt pilotprojekt, finansierat av regionförbundet i Jönköpings län som Sveriges Ingenjörer driver i samarbete med branschorganisationerna för att öka kompetensen i mindre tillverkningsföretag.
Målet är att förändra attityderna – att få företagen att utforska möjligheterna att anställa en ingenjör och att få ingenjörerna att förstå att det finns många intressanta arbeten även i mindre företag.
– Det finns många aspekter på det här säger Katarina Elner-Haglund från branschorganisationen Polymercentrum som är en av processledarna och som under de ett-och ett halvt år projektet har pågått har gjort företagsbesök, framträtt på mässor, förklarat och kampanjat för kombinationen ingenjörer och mindre företag.
Från Polymercentrums sida ser man behovet av att öka kompetensen ute i företagen.
– Dels är ofta utbildningsnivån låg i de små företagen och då kan det vara långt till att anställa någon med högskoleutbildning. Dels märker jag att företagen nog inte förstår vilka roliga ingenjörsjobb de har. I ett stort företag blir du ofta väldigt nischad medan du på en mindre arbetsplats kan få bredden av många olika intressanta uppgifter och vara mycket närmare besluten.
De första stegen till dagens projekt togs egentligen för tio år sedan då Sveriges Ingenjörer tog fram en rapport som visade att mindre företag som anställda sin första ingenjör hade en mycket bättre lönsamhetsutveckling än de som inte hade några ingenjörer anställda.
Sveriges Ingenjörers projektledare Annika Jederström, som driver projektet tycker att branschorganisationerna inom gjuteri-, trä- och möbel, – skärteknik och plast har bidragit mycket.
– För dem är det här inga nya frågor och de har stort förtroende bland sina medlemmar. Nu är vi inne i en process där ett antal företag står i begrepp att anställa sina första ingenjörer så det är mycket spännande. Målet var att fem företag faktiskt skulle gå in i en rekryteringsprocess och det har vi redan uppnått trots att vi har ett halvår kvar.
Hon bekräftar Katarinas bild av att kunskapen om vad en ingenjör kan göra i ett litet företag är dålig både hos företagen och hos ingenjörerna.
– Inledningsvis djupintervjuade vi 45 ingenjörer som har erfarenhet av att arbeta i mindre företag och det materialet blev sedan grunden för de olika verktyg vi har tagit fram. De ligger på vår hemsida och genom att använda dem kan både företag och ingenjörer undersöka förutsättningarna för att rekrytera, trivas, behålla och utvecklas med varandra, säger hon.
Jenny Grensman
Läs mer om ”Den första ingenjören” här.