Sista chansen att nominera till Polhemspriset!

Nomineringsprocessen till Polhemspriset är i sluttampen. Sista chansen att kunna påverka vem som vinner är på torsdag, den 18 augusti.

Nomineringsprocessen till Polhemspriset är i sluttampen. Sista chansen att kunna påverka vem som vinner är på torsdag, den 18 augusti.

Johan Sittenfeld, utredare på Sveriges Ingenjörer och sekreterare i Polhemspriskommittén.

Johan Sittenfeld. Pressbild

Polhemsprisets nomineringskommitté har förutom sina egna framarbetade förslag även fått ett tiotal nomineringar utifrån inför årets utdelning. Kommittén välkomnar också fler förslag på tänkbara pristagare.

– Det har tidigare varit mycket innovationer inom mer traditionell teknik och verkstad som har nominerats. Ett område där vi har saknat nomineringar är inom IT. Där skulle vi gärna få in fler förslag på kandidater, säger Johan Sittenfeld, utredare på Sveriges Ingenjörer och sekreterare i Polhemspriskommittén.

Senaste årens polhemspristagare

2015: John Elvesjö och Mårten Skogö för Tobii Eyetracker, en blickfångare som gör det möjligt för människor med funktionsnedsättning att använda datorer genom att styra med ögonen.

2014: Hans Björklund för kontroll- och skyddssystem för elnät, ett avgörande bidrag vid utvecklingen av smarta elnät.

2013: Petra Wadström för Solvatten, som renar vatten med hjälp av UV-strålning och värme.

Vem som helst kan via hemsidan nominera någon eller några personer som ligger bakom en teknisk innovation på hög nivå eller en genialisk lösning på ett tekniskt problem. Innovationen som nomineras ska vara tillgänglig på den öppna marknaden, vara konkurrenskraftig och långsiktigt miljövänlig.

Senast på torsdag, den 18 augusti ska nomineringen vara inne för att kunna bedömas av nomineringskommittén inför årets utdelning av Polhemspriset.

Pristagaren belönas med Polhemsmedaljen och 250 000 kronor.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Utsatt för härskartekniker? Så hanterar du situationen

    Utsatt för härskartekniker? Så hanterar du situationen

    Har du någon gång känt dig osynliggjord av en kollega eller chef? Blivit förlöjligad när du lagt fram en idé eller ett förslag? Nästa gång det händer kan du stå bättre rustad om du följer forskaren Annakarin Nybergs råd.
  • Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

    Kärvt läge i förhandlingar om lön och arbetstidsförkortning

    Förhandlingarna om nya kollektivavtal är inne i slutskedet men de svåraste frågorna återstår att komma överens om. På måndag 31 mars löper avtalen ut och Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, vill inte utesluta strejk.
  • Gunnar Bergström och Malin Werling

    Hur sjuk kan man vara och ändå jobba?

    Många jobbar fastän de är sjuka. Men är det så smart? När är det bättre att sjukskriva sig? Här svarar en professor och en företagsläkare.
  • Dyrast att vara sjukskriven en dag

    Dyrast att vara sjukskriven en dag

    Vad kostar det att sjukskriva sig? Tjänar man på att sjukskriva sig mitt på dagen? Och vad händer om man sjukskriver sig flera gånger samma vecka?
  • March: News from Ingenjören in English

    March: News from Ingenjören in English

    Salary increase for engineers • Northvolt engineers: “Not surprising, but unreal” • Working time reduction varies between engineers • Technical specialists are lagging behind managers in salary • Scania's R&D engineers will soon find out who their boss will be • AI expert shares five keys to a better promt
Plugga effektivare med AI – expertens åtta tips

Plugga effektivare med AI – expertens åtta tips

AI kan hjälpa dig med studierna – men bara om du använder det rätt. Studieteknikexperten Björn Liljeqvist avslöjar hur du undviker de vanligaste fallgroparna och får AI att bli en riktig pluggkompis istället för en falsk genväg.
Fler artiklar