Regeringens förslag om hälsoväxling kommer inte att bli en del av höstbudgeten. Förslaget dras tillbaka, meddelade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på tisdagseftermiddagen.
Regeringens förslag om hälsoväxling kommer inte att bli en del av höstbudgeten. Förslaget dras tillbaka, meddelade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på tisdagseftermiddagen. (Uppdaterad onsdag 10.17).
Läs mer
Läs tidigare artikel: Så ska vi få friskare arbetsplatser.
Det förslag om hälsoväxling som lades fram i våras var en del av regeringens åtgärdsprogram för att minska sjuktalen, som har ökat sedan 2010. Förslaget skulle innebära att arbetsgivaren skulle bli skyldig att betala 25 procent av arbetstagarens sjukpenning efter de första 90 dagarna, något som bland annat PTK ställde sig tveksamt till.
I fredags och i går, måndag, har arbetsmarknadens parter lämnat en mängd förslag på hur ohälsan och sjuktalen ska minska och att parterna har kommit överens i frågan är bakgrunden till att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i dag meddelar att hälsoväxling inte kommer bli en del av höstbudgeten och att förslaget dras tillbaka.
– Parterna har presenterat genomarbetade avsiktsförklaringar med tydliga åtgärder för friskare arbetsplatser. Det här är den svenska modellen när den fungerar som bäst, säger Annika Strandhäll i en presskommentar.
Eva Lindquist, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörers offentliga enhet och ordförande i Akademikeralliansens förhandlingsdelegation, är mycket nöjd över att regeringen drar tillbaka sitt förslag till hälsoväxling, och säger att det visar att regeringen litar på att parterna kan bidra till att få ner sjuktalen för långtidssjukskrivna med hjälp av de förslag på åtgärder som parterna har lagt fram.
– Annika Strandhäll lyfte särskilt fram att parterna fokuserar på det förebyggande arbetet och det tror jag är en av framgångsfaktorerna. Att parterna har lyckats leverera avsiktsförklaringarna till regeringen med gott resultat är ett bevis för att den svenska modellen fungerar, säger Eva Lindquist.
Regeringen kommer att ha fortsatt kontakt med parterna och sätta upp mål för parternas arbete för att se till att åtgärderna blir av. Regeringen ska också följa upp hur sjukfrånvaron utvecklas sektorsvis.
Ania Obminska