Så ska vi få friskare arbetsplatser

Under fredagen har socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) tagit emot en mängd förslag från arbetsmarknadens parter på hur ohälsan och sjuktalen ska minska, och vad som måste göras för att våra arbetsplatser ska bli friskare.

Under fredagen har socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) tagit emot en mängd förslag från arbetsmarknadens parter på hur ohälsan och sjuktalen ska minska, och vad som måste göras för att våra arbetsplatser ska bli friskare.

Eva Lindquist. Pressbild

Eva Lindquist. Pressbild

– Det är otroligt viktigt att få ner sjuktalen. Vi tar nu partsgemensamt ett krafttag mot ohälsan och ett ansvar för att få ner sjuktalen, säger Eva Lindquist, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörers offentliga enhet och ordförande i Akademikeralliansens förhandlingsdelegation, om den avsiktsförklaring som hon var med och överlämnade till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) under fredagsförmiddagen.

Bakgrunden till att arbetsmarknadens parter, däribland Akademikeralliansen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, överlämnade en avsiktsförklaring till regeringen just i dag är att Annika Strandhäll har meddelat att förslaget om så kallad hälsoväxling, ett förslag som bland annat skulle innebära att arbetsgivaren efter de första 90 dagarna blir skyldig att betala 25 procent av arbetstagarens sjukpenning, kan dras tillbaka om arbetsmarknadens parter kan komma överens om åtgärder som kan minska sjukfrånvaron.

SKL och facken inom kommun- och landstingssektorn, där Akademikeralliansen ingår, anser att det krävs både verksamhetsspecifika insatser och generella åtgärder om sjuktalen ska gå ner. Bland annat föreslår parterna att man utvecklar ett stödpaket för kommuner och landsting/regioner där sjukfrånvaron är hög, med förslag på åtgärder utifrån kända frisk- och riskfaktorer samt att möjligheterna för att återgå till arbete partiellt, i kombination med fortsatt sjukskrivning, utvecklas.

– Ledarskapet är viktigt och vi tar fram verktyg som stärker chefers förutsättningar i arbetsmiljöarbetet, säger Eva Lindquist.

Även den statliga sektorns parter lämnade en gemensam avsiktsförklaring till regeringen på fredagsmorgonen, en avsiktsförklaring som bland annat förklarade att det partsgemensamma arbetet ska fokusera på friskfaktorer. Parterna skriver att de också ska titta närmare på orsakssamband och risker och på vad som kan göras för att motverka ohälsa och sjukskrivningar i arbetsmiljöer där sjuktalen är högre jämfört med i andra.

Regeringen ska meddela parterna om hur arbetet går vidare i nästa vecka.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar