Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivNära beslut om prövning av strejkrätt

Nära beslut om prövning av strejkrätt

Sveriges Ingenjörer och Unionen har i dag, onsdag, lämnat sitt svar till Arbetsdomstolen, AD, med anledning av Almegas senaste inlägg och för där fram sina argument för en prövning av rätten att strejka för flexpension. Nu är det upp till AD att bestämma om ärendet ska gå vidare.

Helène Robson
Helène Robson

– Den oklarhet som fortfarande finns i frågan gör att vårt handlingsutrymme är begränsat och frågan är av stor och principiell betydelse, säger Helène Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer, om varför Sveriges Ingenjörer och Unionen vill att Arbetsdomstolen prövar rätten att strejka för flexpension, trots att strejkvarslet i våras drogs tillbaka och Almega menar att frågan därför har blivit teoretisk.

Sveriges Ingenjörer och Unionen vill driva igenom frågan om flexpension för sina medlemmar i tjänstesektorn, men Arbetsdomstolens interimistiska beslut, ett sorts förhandsbesked, satte käppar i hjulet. Beslutet, som kom i april, har tolkats som att förbunden inte kan strejka för rätten till flexpension så länge ITP-avtalet gäller, då flexpension är en del av de tjänstepensionsfrågor som regleras i ITP-avtalet och detta avtal inte är uppsagt.

Men det interimistiska beslutet är inte slutgiltigt och fattades utan att hämta in synpunkter från exempelvis PTK och Svenskt Näringsliv, vilket skulle kunna påverka ett slutgiltigt beslut, tror förbunden. Det finns också ett utrymme för AD att pröva frågor om fredspliktens omfattning om dessa är av betydande intresse för parterna och arbetsmarknaden i stort att få svar på. Sveriges Ingenjörer och Unionen anser att detta är just en sådan fråga.

Nu ska Arbetsdomstolen ta ställning till parternas svar och bestämma om rätten att strejka för flexpension ska prövas av domstolen eller inte. Ett beslut kan komma inom de närmaste veckorna då det redan finns en tid inbokad för muntlig framställan i slutet av oktober, under förutsättning att AD beslutar att frågan ska prövas.

Sveriges Ingenjörers och Unionens yttrande till AD kan du läsa här (pdf-fil)

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.