Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivMer rutinartat jobb i framtiden

Mer rutinartat jobb i framtiden

Foto: Monkeybusinessimages/Thinkstock

I den digitala tidsåldern blir det färre rutinjobb, men det finns en paradox enligt två forskare. I de flesta typer av jobb, även de högst kvalificerade, kommer inslaget av rutinarbete att öka.

Alla är överens om att rutinartade jobb i stor utsträckning kommer att försvinna på grund av digitaliseringen i de industrialiserade länderna. Men i ett försök att bättre förstå strukturförändringarna i Europa har forskarna Martina Bisello och Enrique-Fernández-Macías sammanställt data från flera olika internationella undersökningar. De skriver att även avancerade jobb kommer att få en ökad grad av rutininslag.

Rutinbetonad framtid

Martina Bisello och Enrique-Fernández-Macías skriver i det digitala magasinet Social Europe att graden av rutininslag kommer att öka även i mer avancerade arbeten.

De har med hjälp av ett antal indikatorer klassificerat vad som menas med rutinartat arbete. Det handlar dels om upprepade monotona rörelser, dels om graden av standardisering av arbetsuppgifterna. Även kontorspersonal inklusive chefer, konsulter och andra experter hör till dem som kommer att få se sina arbeten bli alltmer rutinbetonade.

Enligt forskarna är det digitaliseringen som driver fram mer rutinbetonade arbeten, precis som den får vissa jobb försvinna. Ett ökat användande av datorer kan både vara en orsak till och en följd av ökad standardisering, eftersom datorisering kräver just standardisering för att vara effektiv.

Om digitaliseringen har denna effekt, att den ökar rutininslaget även i de yrken som tidigare har ansetts vara ohotade, kan det innebära att digitaliseringen har en självuppfyllande effekt.

Den första vågen av digitalisering kan i sin tur skapa fler vågor av automatisering.

Sture Henckel

1 KOMMENTAR

  1. För min del drar jag nog en annan slutsats av de båda forskarnas arbete: att rutinarbetet ökar tyder på att de undersökta företagen saknar förmåga att integrera IT i verksamheten på ett effektivt sätt.

    Jag upplevde det själv under mina sista år i industrin. Ingen såg till helheten; ingen hade något övergripande ansvar för dataflöden och IT-hjälpmedel. Det som hände var, att man gjorde punktinsatser här och där – men eftersom dessa som regel var otillräckliga och sällan eller aldrig koordinerade, så förbättrades ingenting.

    Det fanns flera orsaker, men den viktigaste tror jag var bristande kompetens och insikt i IT-frågor hos chefer och företagsledning. Man förstod inte vad en effektiv IT-infrastruktur kunde innebära för produktiviteten, och då såg man ingen anledning att investera.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.