Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivUKÄ granskar utbildningar på nytt sätt

UKÄ granskar utbildningar på nytt sätt

Universitetskanslersämbetet, UKÄ, har tagit fram ett nytt system för att granska lärosätenas utbildningar. Det är anpassat till ENQA, den europeiska samarbetsorganisationen för kvalitetssäkring av högre studier.

Efter att ha ändrat sitt utvärderingssystem fick UKÄ hård kritik av högskolor och andra instanser, även Sveriges Ingenjörer. Den svenska myndigheten uteslöts också av ENQA, den europeiska samarbetsorganisationen för kvalitetssäkring av högre studier. Kritikerna tyckte bland annat att utvärderingarna alltför mycket vilade på bedömningar av elevernas examensarbeten i stället för att se till hur undervisningen bedrevs.

ukä:s nya granskningar

Läs mer Här om hur UKÄ tar fram en ny modell för granskning av lärosätenas utbildningar.

Tidigare artiklar i Ingenjören:

Universitetsutvärderingar revideras.

Tufft jobb för högskolans utredare

UKÄ:s utvärderingar blir mer flexibla

Myndigheten började ett nytt arbete för att hitta ett nytt system. UKÄ arbetade öppet och i dialog med de tidigare kritikerna. I höst har myndigheten presenterat det nya systemet.

De nya granskningarna ska utgöras av fyra komponenter:

  1. Examenstillståndsprövningar.
  2. Granskningar av lärosätenas egna kvalitetssäkringsarbeten.
  3. Utbildningsutvärderingar.
  4. Tematiska utvärderingar.

I alla granskningar ska tre perspektiv ingå: student- eller doktorandperspektiv (det nya granskningssystemet ska gälla även doktorandutbildningar), arbetslivsperspektiv och jämställdhetsperspektiv.

I det nya systemet har man tonat granskningarna av exjobb. Fokus i utvärderingana ska vara på både resultat och metod. I och med de nya granskningarna får lärosätena också chans att kommentera. Den slutliga bedömningen kommer i form av en tvågradig skala, antingen godkänd eller underkänd, och kritiserade utbildningar får ett år på sig att åtgärda bristerna. Det nya systemet innebär också en anpassning tillbaka till ENQA.

Den nya modellen testas i ett antal pilotstudier. De nya ordinarie granskningarna startar i början av 2017.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.