Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningTvå delar på årets Levipris

Två delar på årets Levipris

Martina Berglund och Anette Karltun är årets Levipristagare. Foto: Teiksma Buseva och Johan Karltun
Martina Berglund och Anette Karltun är årets Levipristagare. Foto: Teiksma Buseva och Johan Karltun

Martina Berglund, universitetslektor på Tekniska högskolan vid Linköpings universitet och KTH, och Anette Karltun, universitetslektor på Tekniska högskolan vid Jönköping University och KTH, får årets Levipris för att ”med sin entusiasm ha väckt nyfikenhet och intresse för arbetsmiljöområdet hos teknologerna.”

Sveriges Ingenjörer delar sedan 2004 ut Levipriset, uppkallat efter stressforskaren Lennart Levi, till någon eller några personer som har stimulerat och utvecklat utbildning om arbetsmiljö vid tekniska högskolor och universitet. I år är det två personer som får dela på priset och prissumman på 50 000 kronor: Anette Karltun och Martina Berglund.

läs mer

Anette Karltun är huvudförfattare till en ny artikel om hur interaktionen mellan människa-teknik-organisation konceptualiseras, som kommer att publiceras i Applied Ergonomics i början av 2017. Tills vidare kan den nås via hennes intranätprofil här.

Fullständig referens för artikeln är:

Karltun, A., Karltun, J., Berglund, M., Eklund, J. (2017) HTO – A Complementary Ergonomics Approach. Applied Ergonomics 59, 182–190.

– Det är hedrande att mitt och Anettes arbete uppmärksammas på det här sättet. Vi har jobbat med arbetsmiljöfrågor i flera år, ur olika perspektiv, och det här ger naturligtvis inspiration och skjuts i det arbetet, säger Martina Berglund, som forskar och undervisar på Tekniska högskolan vid Linköpings tekniska högskola och KTH om individens samspel med teknik och organisation för att skapa väl fungerande verksamheter, produkter och tjänster.

Martina Berglund har sett arbetsmiljöämnet förändras sedan hon började på universitetet på 1990-talet, från att vara ett brett och obligatoriskt ämne för alla teknologer till att vara en valbar kurs. Kanske har ämnet delvis inkorporerats i andra, men det har i så fall också gjort att arbetsmiljö inte lyfts fram lika tydligt som tidigare, enligt Martina Berglund, vars arbete i dag mycket handlar om att visa på vikten av goda kunskaper om arbetsmiljö, inte minst när det gäller verksamheters resultat.

– Många arbetsmiljörelaterade kurser har kanske förefallit som mjukare kunskap för tekniskt inriktade teknologer, men det här rör sig om fakta och får stora konsekvenser för hur våra verksamheter fungerar. Det handlar om att förstå människan och hur de påverkas av sin miljö, säger Martina Berglund.

När hon undervisar teknologer brukar Martina Berglund berätta att många av dem kommer att sitta på positioner där de kommer att ha en avgörande roll för arbetsmiljön och att de kommer att kunna påverka människors arbete. Hon lyfter också fram hur olika perspektiv gör att man kan uppfatta en arbetssituation på olika sätt. Allt detta visar att arbetsmiljö fortfarande är ett mycket angeläget och viktigt ämne, som får betydelse för andra.

– Jag tänker att jag påverkar framtidens påverkare, att jag bidrar till att öppna deras ögon kring de här frågorna, säger Martina Berglund.

Anette Karltun kommenterar Levipriset så här:

– Jag uppskattar priset mycket eftersom det betonar vikten av att blivande ingenjörer förstår sambandet mellan att skapa goda förutsättningar för människan och att utföra ett arbete med hög kvalitet och effektivitet. Det är något som jag brinner för i min undervisning och forskning eftersom det är ett underskattat samband. Interaktionen mellan människa-teknik-organisation (MTO på svenska, HTO på engelska) är då ett nyckelkoncept som utgör en röd tråd i min undervisning och forskning.

Levipriset delas i år ut vid Sveriges Ingenjörers fullmäktigemöte på Djurö den 14 november.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.