Energilagring är den knappa resursen

Illustration: Thinkstock/IkonStudio

Illustration: Thinkstock/IkonStudio

Energi finns det gott om, egentligen. Den strömmar i överflöd från solen. Det svåra är att lagra den. Några vägar framåt visades när den grönliberala tankesmedjan Fores ordnade ett seminarium om energilagring.

Illustration: Thinkstock/IkonStudio

Energi finns det gott om, egentligen. Den strömmar i överflöd från solen. Det svåra är att lagra den. Några vägar framåt visades när den grönliberala tankesmedjan Fores ordnade ett seminarium om energilagring. 

Den globala tillväxten av förnybara bränslen ökar snabbt. Det sade Filip Johnsson, professor i energi och miljö från Chalmers, som var öppningstalare på den grönliberala tankesmedjan Fores seminarium i måndags. Dessvärre, lade han till, ser man ingen minskning i andelen fossil energi. Den ligger konstant på ungefär 81 procent globalt.

Han sade också att alla scenarier där Sverige möter klimatmålen innehåller mycket vindel, och att det är en utmaning att hitta den kostnadseffektiva överföringskapacitet som behövs eftersom vinden inte alltid blåser.

Daniel Kulin, analytiker från Energimyndigheten började med att uppmana alla att se filmen ”Before the Flood”, en dokumentär av Leonardo DiCaprio om klimatförändringarna, och så citerade han Pentagon som har uttalat att klimatet är det största hotet mot världsfreden. Men sedan vände han på energibegreppet, och sade att någon brist på energi finns egentligen inte. Den strömmar konstant från solen. Det är överföringen som är knapp.

Det krävs någon form av lagring. Anna Wolf, sakkunnig på elkraftsbranschens intresseorganisation Powercircle, sade att erfarenheten visar att ju längre ner i energisystemet man sätter lagringen, desto större nytta gör den. Hon hänvisade till en studie som Powercircle hade gjort på energilagring i ett flerfamiljshus. Resultatet visade att ett gemensamt batteri på motsvarande ungefär en kilowattimme per lägenhet genom effektminskningar skulle ge en återbetalningstid på investeringen på cirka 6 år. Förutom kostnadsbesparingarna för både konsument och nätägare skulle effektminskningen också innebära att kapacitet frigörs i elnätet.

Teslas väggbatterier för hemmet fick stor uppmärksamhet när de kom för något år sedan, bland annat för att de ansågs förhållandevis billiga. Under seminariet redovisade Robert Montellier från Schneider Electric sitt företags batterilager. Han sade att samtidigt som kostnaderna för el nu minskar, så minskar även kostnaderna för att lagra el.

Riksbyggen jobbar med ett så kallat plusenergiprojekt. Marie-Louise Persson som är energistrateg på Riksbyggen berättade om hur de planerar att använda gamla bussbatterier för lagring av solel i bostadsrättsföreningen Viva i Göteborg. Individuell mätning och visualisering av energiåtgången ska ge de boende ett incitament till att ytterligare minska energianvändningen.

Sture Henckel

1 kommentar

  • Thorsten Schütte

    Ett annat sätt att hantera sol- och vindkraftens intermittenta karaktär är att mata in i ett system som är avsett för snabba effektfluktuationer och som har ansluten utrustning som klarar stora spänningsvariationer, nämligen järnvägens elsystem:
    http://www.bulletin-online.ch/uploads/media/34-36_1611_Behmann.pdf

    22 november 2016

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Var kommer elektricitet ifrån? Med sin nya bok vill VA-ingenjören Ellen Hall väcka nyfikenhet kring hur elektricitet fungerar – hos barn, och kanske även deras föräldrar.
Fler artiklar