Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivFlexpensionsavtal i hamn?

Flexpensionsavtal i hamn?

Foto: Ingenjören. Ulf Bengtsson, Martin Linder och Anna-Karin Hatt var alla nöjda med samarbetet.
Foto: Ingenjören. Ulf Bengtsson, Martin Linder och Anna-Karin Hatt var alla nöjda med samarbetet.

Flexpensionen är i hamn. På fredagsmorgonen undertecknade Almega, Sveriges Ingenjörer och Unionen en överenskommelse i frågan som hotat att förlama hela avtalsrörelse.

Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius är nöjd att oenigheten om den extra avsättningen till tjänstepensionen nu har fått sin lösning.
– Vi vill att våra medlemmar på det här området ska ha rätt till likvärdiga pensionsvillkor som medlemmar inom exempelvis industrin. Den här frågan som är viktig både för rättvisan i pensionssystemet men också för rörligheten på arbetsmarknaden.

Flexpensionen

Flexpension innebär dels att arbetsgivaren gör en extra avsättning till tjänstepensionen, som kommer alla till del, och dels ökade möjligheter att gå ned i arbetstid när du närmar dig pensionering.

För de som redan har flexpension blev den extra avsättningen i år runt 0,5 procent, med viss variation beroende på kollektivavtal. Fackens målsättning är att den ska öka till cirka 2 procent de kommande avtalsperioderna. Pengarna sätts in i din vanliga tjänstepension och placeras på samma sätt som övrigt tjänstepensionskapital.

Avsättningen blir kollektiv men den enskilde medlemmen har rätt att avstå om hen vill.
– Det är fråga om löneutrymme som vi sätter av, inte att arbetsgivarna ska få en extra kostnad, säger Camilla Frankelius. I slutändan är det ett nollsummespel.

Anna-Karin Hatt från Almega var också mycket nöjd. Hon menar att det faktum att parterna har kunnat komma överens i den här frågan bådar gott inför avtalsrörelsen.

– Vår utgångspunkt i det här har varit att hitta en överenkommelse som gynnar våra medlemmar. Går vi i mål med helheten kommer vi att ha löst ett antal besvärliga frågor som vi ha kämpat länge med.

Uppgörelsen mellan Sveriges Ingenjörer, Unionen och Almega består dels av överenskommelsen om extra avsättning till tjänstepensionen och möjlighet att gå i delpension men också av ett antal andra punkter. För att överenskommelsen ska hålla krävs enligt Camilla Frankelius att alla punkterna uppfylls.
Dels ska arbetet med att modernisera kollektivavtalen återupptas. Det har legat mer eller mindre nere sedan Almega och facken låste sina positioner i flexpensionsfrågan i våras.

Förutom det ska fyra arbetsgrupper bildas för att arbeta med hur anställningsformerna ska se ut, beredskapsfrågor, guidelines för omställning och förhandlingsordningarna. Arbetet i grupperna ska vara klart i december och sedan får branschorganisationerna ta ställning till resultatet innan allt är klart.
– Jag är väldigt nöjd med att vi har kommit så här långt, säger Camilla Frankelius. Att slå hål på myten om att det här är en extra kostnad för arbetsgivaren kändes viktigt och att det leder till ett mer rättvist pensionssystem för våra medlemmar.

Jenny Grensman

2 KOMMENTARER

  1. Så bra att det gick att komma framåt i denna fråga. Om vi måste jobba längre för att klara vårt välfärdssamhälle, så måste de som närmar sig pension kunna göra det på ett hållbart sätt. Jag hoppas att arbetsgivarna tar vara på erfarenheterna från de äldre, som med flexpension kanske kan arbeta ett par år längre.

  2. ”Ökade möjligheter att gå ned i arbetstid när du närmar dig pensionering”
    – har sökt en en beskrivning av detta, men aldrig hittat någon – finns det någon som kan förklara vad det innebär??

Comments are closed.

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?